Waarom de Floating pasar?
De Floating pasar is door het bestuur van Stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam in het leven geroepen vanuit de behoefte om de Indische cultuur en het leven te vieren. Op de pasar ontmoeten oud en jong elkaar en alle culturen. Op deze manier kunnen wij als stichting het verhaal van de Indische gemeenschap meer bekendheid geven buiten de Indische gemeenschap. En de Indische cultuur in stand
Waarom de Floating pasar?
De Floating pasar is door het bestuur van Stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam in het leven geroepen vanuit de behoefte om de Indische cultuur en het leven te vieren. Op de pasar ontmoeten oud en jong elkaar en alle culturen. Op deze manier kunnen wij als stichting het verhaal van de Indische gemeenschap meer bekendheid geven buiten de Indische gemeenschap. En de Indische cultuur in stand houden en door geven aan de volgende generatie.
De pasar
Rotterdam is een stad waarin veel culturen elkaar tegenkomen, samen leven en elkaar verder brengen. Waar mensen zich inzetten om verder te komen. Niet lullen maar poetsen. Met die insteek organiseert onze stichting ook sinds 2010 de Indie-herdenking op 15 augustus. Met respect en oog voor de tradities, maar ook met ruimte voor vernieuwing.
In Rotterdam hebben we niet alleen die ruimte, maar gebruiken we die ook. Wij bieden een plaats voor mensen om het gesprek aan te gaan en beter te begrijpen op welke manier het verleden doorwerkt in het heden. We willen het complexe verhaal uit voormalig Nederlands-Indie toegangkelijk maken voor de jonge generatie en andere culturen in Rotterdam.

Waar
Op het terrein van het Maritiem Museum, in het hart van Rotterdam, organiseerden wij daarom vorig jaar de Floating Pasar. Het eerste herdenkingsfestival van Nederland. Wij willen op 15 augustus niet alleen herdenken maar ook het leven vieren. Op de Floating Pasar is niet alleen plaats voor de typische Indische eetcultuur, maar ook voor dans, muziek, kunst en film.

Jonge generatie
De behoefte aan herdenking leeft ook zeker bij de jonge generatie. Afgelopen jaar maakte het NOS-Jeugdjournaal een item over de herdenking in Rotterdam en het belang van het doorgeven van de traditie. De nationale herdenking 15 augustus 1945 nodigde ons uit om te vertellenover onze aanpak. Zij zien Rotterdam als landelijke voortrekker door de vernieuwende manier waarop wij andere groepen weten te betrekken en de traditie weten door te geven aan de volgende generatie.
Waarom doneren?
Voor het voortbestaan hebben wij jullie hulp nodig. Wij zijn op zoek naar mensen die de Floating Pasar een warm hart toedragen en ons willen steunen met een financiële bijdrage zodat de productiekosten gedragen kunnen worden. Het festival blijft dan gratis toegangkelijk. Hiermee lever je een bijdrage aan het bestaan van de Floating Pasar en zorg je ervoor dat we dit een terugkerend event kunnen maken.
Tegenprestaties
We hebben bijzondere tegenprestaties zoals bijvoorbeeld een foto van jouw Spekkoek familie met plek in de expositie die gelijktijdig met het festival plaats zal vinden (zie afbeelding hieronder.)
Of laat een familielid interviewen door journalist Tenny Tenzer die jullie familieverhaal vast legt. Een mooi document voor de hele familie.

Volg ons en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Nieuwste donaties

Een donateur
12-07-2023 13:10Daar ik het erg belangrijk vind om ons culturele verleden te bewaren

R.P. Kroes
11-07-2023 10:45eerder al gemotiveerd

Een donateur
10-07-2023 14:01Heel goed initiatief!