HET INTRIGERENDE VERHAAL VAN NIEUW-WEST
Nieuw-West: het grootste stadsdeel van Amsterdam. Maar misschien wel het minst begrepen. Het is relatief onbekend – zelfs veel Amsterdammers komen er zelden. Onbekend maakt soms onbemind. Dit boek verklaart waarom de westkant van de stad is geworden zoals die is. En hoe uniek die eigenlijk is.
OP EEN DAG IN NIEUW-WEST beschrijft heden en verleden van een bijzonder stadsdeel. Nieuw-West
HET INTRIGERENDE VERHAAL VAN NIEUW-WEST
Nieuw-West: het grootste stadsdeel van Amsterdam. Maar misschien wel het minst begrepen. Het is relatief onbekend – zelfs veel Amsterdammers komen er zelden. Onbekend maakt soms onbemind. Dit boek verklaart waarom de westkant van de stad is geworden zoals die is. En hoe uniek die eigenlijk is.
OP EEN DAG IN NIEUW-WEST beschrijft heden en verleden van een bijzonder stadsdeel. Nieuw-West heeft een eeuwenlange geschiedenis, eerst als veenkolonie en later als land- en tuinbouwgebied in Sloten.
Cornelis van Eesteren
In de 20e eeuw ontwierp bouwkunstenaar Cornelis van Eesteren zijn gedroomde ‘Nieuwe grachtengordel’ op een blanco canvas. Van de Jordaan en andere buurten trokken stedelingen naar de wijken in Plan West en later naar die van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). De Westelijke Tuinsteden zijn het magnum opus van Van Eesteren – maar al binnen een halve eeuw werd dit deels omver geblazen.
Waarom moest er gesloopt worden?
De stedelijke vernieuwing na het jaar 2000 is het grootste sloop project uit de Nederlandse geschiedenis. Ook het geboortehuis van Bas ging tegen de vlakte.
‘Waarom?’ vraagt hij zich af.
Bas: Tijdens mijn zoektocht blijkt de kiem van de sloop al gelegd voordat de Westelijke Tuinsteden op de tekentafel lagen. In Op een dag in Nieuw-West beschrijf ik hoe de hoofdstad omgaat met gewone Amsterdammers en de buurten waarin zij wonen.
Mijn verhaal benoemt enkele pijnlijke onderwerpen maar mondt uit in een hoopvol perspectief. Rond de Sloterplas en Haven-Stad ontluiken nieuwe dromen en gloort een mooie toekomst!
Waarom dit boek?
In boeken over Amsterdam, komt Nieuw-West niet voor. Boeken over Nieuw-West, daar komt Amsterdam niet in voor. Op een dag in Nieuw-West gaat juist over de relatie tussen het westelijk deel van de stad en de rest van Amsterdam.
Over mij:
Ik ben geboren in de Maassluisstraat in Amsterdam Nieuw-West. Tot en met mijn tiende groeide ik op in Nieuw-West. Eenmaal naar Noord verhuisd kwam ik niet vaak meer in Nieuw-West.
Sinds tien jaar leg ik me volledig toe op schrijven over Amsterdam. Eerder schreef ik de boeken Oerknal aan het IJ en Metromorfose. Ik schrijf ook columns en publiceer regelmatig opiniestukken in Het Parool en NRC.
Waarvoor heb ik jullie hulp nodig?
Ik geef het boek zelf uit. Om de kosten te drukken wil ik de productie zoveel mogelijk zelf doen. Maar er zijn onderdelen van het proces die je beter kunt uitbesteden, zoals vormgeving en drukken. Want het boek moet er goed uitzien! Er staan mooie foto’s in. Een kloek boek wordt ’t, ongeveer 275 pagina’s. Ik wil zo’n 1000 exemplaren laten drukken. Daarvoor heb ik 4000,- nodig. Zodra dat bedrag er is, kan ik het productieproces in gang zetten! Hopelijk al in mei. Alvast heel erg bedankt!
Blijf op de hoogte
Je kunt OP EEN DAG IN NIEUW-WEST volgen via:
https://www.facebook.com/BasKokAmsterdam
Je kunt ook kijken op: www.baskok.nl
NIEUW BOEK OVER: hoe de hoofdstad omgaat met gewone Amsterdammers en de buurten waarin zij wonen.

Nieuwste donaties

William Stokman
30-05-2023 12:33Ik ben geboren en getogen in Amsterdam Nieuw West, En het gaat steeds beter met Nieuw West. Fijn dat Bas daar een goed verhaal van maakt.

Erna Witbraad
25-05-2023 07:28Ik ben in Nieuw West geboren en opgegroeid.

Myra
22-05-2023 07:30Goed om de geschiedenis van de stad en de ontwikkelingen toegankelijk op te schrijven.