EEN PORTRET VAN VAKMANSCHAP
De komende weken gaan we de ambachtelijke werkwijze van Blom's Slagerij vastleggen op analoge film. Het vakmanschap van de zelf slachtende slager, sinds 1854 te Workum. In maart houdt de slagerij op, na de vijfde komt er geen zesde generatie. Een document in de traditie van de Nederlandse Documentaire School. De film wordt gemaakt door drie voormalige studenten van de Friedl Kubelka School voor Onafhankelijke Film in
EEN PORTRET VAN VAKMANSCHAP
De komende weken gaan we de ambachtelijke werkwijze van Blom's Slagerij vastleggen op analoge film. Het vakmanschap van de zelf slachtende slager, sinds 1854 te Workum. In maart houdt de slagerij op, na de vijfde komt er geen zesde generatie. Een document in de traditie van de Nederlandse Documentaire School. De film wordt gemaakt door drie voormalige studenten van de Friedl Kubelka School voor Onafhankelijke Film in Wenen, gespecialiseerd in analoge film. Met jouw bijdage kunnen we de productie van de film realiseren. Alvast dank !
PERSOONLIJKE FILM
BLOM wordt evenals mijn eerdere films een persoonlijke film. Mijn debuutfilm VICTORY gaat over Moskou, de stad waar ik in de jaren negentig woonde. Via ooggetuigen ga ik terug naar 1980, het jaar waarin de Olympische Spelen plaats vonden. Een wisseling van perspectief, om 'de ander' te kunnen begrijpen. De film is nog altijd actueel, helaas, zou ik haast zeggen. Zie ook interview met Peter Winnen. Mijn tweede film PLANKGAS gaat over mijn favoriete schrijver Geerten Meijsing, in een kruising tussen fictie en documentaire reizen we met de schrijver door de landschappen, die in feite zijn biografie vormen. De familie BLOM in Workum ken ik al sinds 1976, en ik ben gefascineerd door hun toewijding en vakmanschap, het stille en noeste werken, van 's ochtends vroeg tot 's avond laat, de liefde voor het ambacht. Dat wil ik vastleggen, voor dat het verloren gaat. 'Tacit knowledge' noemen ze dat in het Engels. Kennis en ervaring die je eigenlijk niet in woorden kunt uitleggen, verborgen in het handwerk van de zelf slachtende slager.
OVER DE FILM
De film (in kleur) gaat 24 minuten lang worden, wordt opgenomen met een Arriflex op super16mm formaat. We gaan uit van een ratio van 1:4. Dat betekent dat we ca. 100 minuten gaan opnemen. Analoog filmen is onverbiddelijk. Het vereist volle concentratie bij de opnames om de tijd te vangen (om Tarkovsky te citeren). Het wordt een combinatie van beelden in en rond de slagerij, het slachthuis, de winkel, de boerderij en het Friese landschap. Een portret van de laatste weken van een bijzondere slagersfamilie.

'HET SPEK VAN SLAGER BLOM'
Als de naam van de slagerij je bekend voorkomt, dat klopt. Het zelfgemaakte spek haalde de cover. Het boek 'Het Spek van Slager Blom' is een bundeling van de artikelen die Diny Schouten destijds schreef voor haar eetrubriek in Vrij Nederland, 'op zoek naar de kwaliteit van het eten en drinken dat wij in Nederland en België krijgen voorgeschoteld'.

Nieuwste donaties

Anja
17-03-2023 20:47Simply because Renger is a creative, trustworthy man whose ideas I’d like to support! Also saw his debut movie 🎥 which I was touched by.

CSP
14-03-2023 23:37Renger is the best!

Een donateur
13-03-2023 20:31Geweldig initiatief