Help ons met de ontwikkeling van de muziekpartituur van de Brockes Passie van Heinrich Keiser, zodat wij onze tour goed kunnen volbrengen!
Het Apollo Ensemble We zijn een internationaal gezelschap dat zichzelf elke keer weer opnieuw uitvindt in het spelen van muziek – bekend of nieuw. Uit ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis, van Monteverdi tot Stravinsky, kiezen we de mooiste muziek en geven stukken nieuwe zeggingskracht.
Help ons met de ontwikkeling van de muziekpartituur van de Brockes Passie van Heinrich Keiser, zodat wij onze tour goed kunnen volbrengen!
Het Apollo Ensemble
We zijn een internationaal gezelschap dat zichzelf elke keer weer opnieuw uitvindt in het spelen van muziek – bekend of nieuw. Uit ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis, van Monteverdi tot Stravinsky, kiezen we de mooiste muziek en geven stukken nieuwe zeggingskracht.
Waarom de Brockes Passie van Keiser?
Met Keiser/Brockes brengen wij iets nieuws dat een waardevolle verrijking is voor het Nederlandse passielandschap. Lang is Keiser ondergesneeuwd geweest door J.S. Bach en de Matthäus Passion uitvoeringen. Met dit dramatische verhaal passeren veel emoties de revue, en ligt er een vergrootglas op de menselijke emotie. De muziek van Keiser en de tekst van Brockes zijn erop gericht dit te versterken. Gedurende het oratorium wordt het gevoel vastgehouden en zo maakt men het hele verhaal emotioneel mee.

Waarom is dit werk belangrijk?
We ontdekten de grote invloed die de dichter Brockes heeft gehad op het ontstaan van de Passieoratoria. Brockes tekstuele bewerking in dichtvorm van het passieverhaal, ‘Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende Jesus,’ uit 1712 zorgde voor belangrijke nieuwe muzikale ontwikkelingen, die de weg vrijmaakten voor de bekende passies van J.S. Bach. Het oratorium libretto, zoals je de tekst kunt omschrijven, bood componisten uit de 18e eeuw de mogelijkheden om af te wijken van de traditionele en sobere wijze waarop het passieverhaal werd gebracht. Het uitnodigde uit tot een rijke en beeldende instrumentatie, waarbij tevens de zangers elk een eigen personage vertolkten. Hierdoor hebben we te maken met een totaalvoorstelling, met elementen vergelijkbaar met de opera.
De in Hamburg woonachtige Keiser was de allereerste die het libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij bracht het op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voormuziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden. Keiser schreef 116 opera’s en werd in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van Duitsland. In zijn componeerstijl was hij zijn tijd zeker 60 jaar vooruit.
Eerder speelden we de Brockes Passie van Händel en Telemann. Met onze uitvoeringen van de Brockes Passie van Keiser zetten we de toon voor een Brockes traditie.

Tour
Het Apollo Ensemble voert dit werk uit in maart 2023 in een tour door heel Nederland. Van het concert in Alphen aan den Rijn laten we een concertvideoregistratie van hoge kwaliteit maken. U kan als donateur hierbij aanwezig zijn! Uiteraard bent u ook welkom op een van onze andere concerten. Klik hier voor alle concertdata en overige informatie.
Ontwikkeling nieuwe uitgave
Om dit werk goed te kunnen repeteren en uitvoeren is het van groot belang dat alle musici goede bladmuziek hebben om vanuit te spelen. Van dit werk is dat niet eenvoudig. Er bestaat wel een officiële uitgave, maar deze bevat veel fouten.
Hoewel het reconstrueren van de originele versie van 1712 niet mogelijk is op basis van het overgebleven originele materiaal, is naar ons inzicht de ideale oplossing om voor een versie te gaan die gebaseerd is op twee bronnen: het manuscript in Kopenhagen en een bron uit 1727 die in Sondershausen bewaard wordt. Met behulp van deze bronnen kunnen we tot een nieuwe werkbare editie komen. Hiertoe hebben wij oude muziekspecialist Vaughan Schlepp bereid gevonden. Hij zal onderzoek verrichten, en voor onze uitvoeringen een nieuwe editie ontwikkelen. Hierdoor kunnen wij dit stuk uitvoeren!
Waarom hebben wij uw donatie nodig?
Uw donatie wordt hoofdzakelijk gebruikt om deze muziekpartituur te ontwikkelen. In deze compositie van ca. 2 uur zitten al gauw 26.000 noten. Bij elke van donatie 10 € komen er 30 noten bij in onze muziekpartituren. Zorg ervoor dat de notenbalken niet leeg blijven, en geef het Apollo Ensemble noten op haar zang!
Wanneer de crowdfunding actie goed loopt zullen we uw donatie ook gebruiken om het vervaardigen van de concertfilm te kunnen bekostigen. Deze zal worden opgenomen tijdens het concert in de Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn op 24 maart 2023. Deze hoogwaardige concertfilm zal via Stingray Classica wereldwijd worden uitgezonden, en U kunt bij dit evenement aanwezig zijn! Hiervoor kan u in de kolom rechts kijken naar de verschillende tegenprestaties voor uw donatie.

Nieuwste donaties

Caroline
11-03-2023 08:49Uniek internationaal muziekgezelschap. Mooie muziek beluisteren doet mij altijd zo goed en het is goed voor de wereld.

Astrid Ras
5-03-2023 09:44Hoe meer noten Apollo op hun zang krijgen hoe beter het is!

Een donateur
2-03-2023 18:39Alles op het gebied van cultuur en kunst draag ik een warm hart toe!