De documentaire Hoogtevrees gaat over het leven van de 89-jarige Tom de Booij. De Booij stamt uit een rijke patriciërsfamilie. Hij verfoeit zijn eigen geprivilegieerde klasse. Zijn hart is verbonden met het lot van de woonwagenbewoners. Met hart en ziel zet hij zich met radicale eenmansacties voor hen in.
Enkele jaren geleden ontmoetten cameraman Hans Jonkhart en ik Tom de Booij. We waren gefascineerd door de drive
De documentaire Hoogtevrees gaat over het leven van de 89-jarige Tom de Booij. De Booij stamt uit een rijke patriciërsfamilie. Hij verfoeit zijn eigen geprivilegieerde klasse. Zijn hart is verbonden met het lot van de woonwagenbewoners. Met hart en ziel zet hij zich met radicale eenmansacties voor hen in.
Enkele jaren geleden ontmoetten cameraman Hans Jonkhart en ik Tom de Booij. We waren gefascineerd door de drive van iemand van dergelijke hoge leeftijd. De Booij is ontwapenend in zijn oprechtheid maar kan ook uiterst volhardend zijn om zijn doel te bereiken.
Toen we daarna zijn dagboeken lazen leerden we een man kennen met een bijzondere geschiedenis. De Booij is ‘hoog geboren’ en groeide op in een beschermde wereld. Die bodem viel weg in de Tweede Wereldoorlog in strafkamp Amersfoort. Daar ontmoette hij de andere kant van de samenleving. In de jaren zestig, als hij als succesvol geoloog en alpinist naam heeft gemaakt, begint hij met zijn strijd tegen het ‘Kasteel’ – De Booijs aanduiding voor zijn eigen machtige klasse. Dit is het begin van een lange geschiedenis van activisme.
De opnames
We volgen De Booij met de camera wanneer hij woonwagenbewoners bezoekt. Hij probeert ze ervan te doordringen dat er sprake is van een uitsterfbeleid. De meeste gemeentes beslissen momenteel voor afbouw van het aantal standplaatsen. Bij de gemeenteraadsvergaderingen overal in den lande spreekt hij bestuurders aan op hun geweten. Soms lopen zijn acties uit op een kort verblijf op het politiebureau.
We volgen Tom ook privé, als hij op de golfbaan staat of als hij aan zijn dagboeken werkt – waarin ruim plaats wordt ingeruimd voor de jaren zestig als Tom zal rebelleren tegen zijn werkgever de Universiteit van Amsterdam en de kant kiest van de Maagdenhuisbezetters. Interviews met mensen uit de naaste omgeving en archiefbeeldmateriaal tonen een man in beide werelden.
Belang
Hans Jonkhart en ik zijn geïnteresseerd in de gevolgen van verregaand idealisme. Wat houdt het in om vanwege je idealen uitgekotst te worden door je eigen milieu? Het feit dat De Booij de ultieme personificatie hiervan is biedt de kans om een bijzondere documentaire te maken. De Booij is nog alive and kicking maar ook 89. We voelen de noodzaak om deze film te maken nu het nog kan.
Tom de Booijs intrigerende karakter biedt een uniek perspectief op de recente Nederlandse geschiedenis. Ik denk dat Ruud Bakker een intiem portret zal maken dat via Tom's baroneske rebellie en passant ook de verborgen machtsstructuren van onze samenleving blootlegt.
Marc Schmidt, regisseur ‘De regels van Matthijs’ - Gouden Kalf 2012 (Beste Documentaire)
Wat kunt u betekenen?
Een deel van de kosten voor Hoogtevrees wordt gedekt door bijdrages van fondsen en een subsidie. De montage en beeldrechten (voornamelijk tbv archiefbeelden) hopen we met crowdfunding te bekostigen. Als u het belang van onze documentaire onderstreept kunt u hieraan bijdragen.Met uw donatie kunnen we monteren en de beeldrechten betalen.
Als donateur houden wij u regelmatig op de hoogte van de voortgang van de film. Uw naam komt op de aftiteling. Er zijn nog veel meer blijken van waardering. Hierover leest u in de rechterkolom.
De Booijs dagboeken zijn openbaar en in te zien via www.egoproject.nl
Nieuwste donaties

Tom Zijlstra
27-10-2013 08:34Ik herinner me Tom de Booij goed. Een unieke man!

Iemand
26-10-2013 21:56Doe ik als vrijdenker: ni dieu ni maître!

Iemand
26-10-2013 19:16Met Tom heb ik in de jaren '70 heel wat spannende en zinvolle acties gevoerd o.a. voor de rechten van gedetineerden. Fantastisch dat hij nog altijd actief is!