Het tragische leven van mijn manisch-depressieve vader in woord en beeld. Mooi, verdrietig maar ook grappig, pure promotie voor de psychiatrisch patiënt! Je kunt deze graphic novel nu bij voorintekening kopen.
Bipolaire man met oorlogstrauma Een graphic novel over het leven van een bipolaire man met oorlogstrauma, gezien door de ogen van zijn opgroeiende zoon. Terwijl de man alles verliest – vijf kinderen, zijn vrouw, zijn
Het tragische leven van mijn manisch-depressieve vader in woord en beeld. Mooi, verdrietig maar ook grappig, pure promotie voor de psychiatrisch patiënt! Je kunt deze graphic novel nu bij voorintekening kopen.
Bipolaire man met oorlogstrauma
Een graphic novel over het leven van een bipolaire man met oorlogstrauma, gezien door de ogen van zijn opgroeiende zoon. Terwijl de man alles verliest – vijf kinderen, zijn vrouw, zijn gezin, zijn bedrijf – en na vele tijdelijke opnames permanent in een psychiatrische inrichting belandt, neemt zijn zoon in de puberteit afstand van hem. Niet uit onwil, maar uit onbegrip en zelfbescherming. Om hem pas als hij volwassen is stukje bij beetje te doorgronden en steeds meer te gaan waarderen. En hem uiteindelijk te bewonderen.
De tekeningen zijn van Liesbeth Waijers, tekst van Noël Ummels

Drie decennia patiëntdossier
De graphic novel Mijn vader een vreemde is het verhaal van mijn vader, vanaf het moment dat mijn moeder in 1970 overleed tot zijn eigen dood in 1998. Doel is om de lezer kennis te laten maken met een bipolaire stoornis en de verstrekkende gevolgen die het heeft voor de patiënt en diens omgeving. Zeg maar gerust promotie voor de psychiatrisch patiënt, onder het motto: als je graag wat van de wereld ziet, moet je eens een psychiatrische inrichting bezoeken. Of dit boek lezen, dat kan natuurlijk ook. Geschreven op basis van mijn herinneringen, die van mijn zussen en het patiëntdossier van mijn vader, opgebouwd gedurende drie decennia in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht, tegenwoordig Mondriaan geheten.

Er valt ook wat te lachen
Mijn vader een vreemde telt ruim honderd pagina's. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor alleen maar ellende. Aangezien ieder mens gebreken heeft en een psychiatrisch patiënt nog een paar meer, valt er ook wat te lachen. Het maakproces stemde eerder vrolijk dan somber, omdat het boek vooral een eerbetoon is voor mijn vader. Eerlijk, zonder het mooier te maken dan het is, maar mooi is het. Over hoe iemand een leven lang lijden doorstaat. Daar krijg je geen lintje voor, want als psychiatrisch patiënt oogst je nu eenmaal geen waardering in de maatschappij. Maar wie weet kan dit boek daar een klein beetje verandering in brengen.

Voorintekening voor het boek
En de crowdfunding? Simpel: het verzoek is of je het boek alvast wilt kopen. Voor 25 euro, dat is meteen ook de enige donatie-optie. Al kun je wel meer exemplaren bestellen, graag zelfs, gewoon met een meervoud van 25 euro. De crowdfunding is niet zozeer bedoeld om geld te genereren, maar vooral om een zo groot mogelijk publiek te creëren. Om op die manier de psychiatrie onder de mensen te brengen en waar mogelijk van stigma's en taboes te verlossen. Dus deelt het voort! Plan is om Mijn vader een vreemde in het najaar uit te brengen. Nog niet overtuigd? Lees dan de aanbevelingen hieronder. Ook mogelijk: stuur mij een mail, dan stuur ik jou het eerste hoofdstuk: [email protected]

Warm aanbevolen
Een heel eerlijk verhaal over vader én zoon. Het geeft een inkijk in het grillige en moeizame bestaan van iemand met manische depressie en de gevolgen daarvan voor zijn kinderen.
Prof. dr. Joost Vijselaar, hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie
Dit is een graphic novel die ik wil lezen, niet alleen vanwege de vorm, met een naar houtskooltekeningen neigende stijl, maar ook zeker vanwege het onderwerp: een manisch-depressieve vader die zijn gezin verloor.
Abdelkader Benali, schrijver
Dit is niet alleen een aansprekend, persoonlijk verhaal van een zoon die zich door het leven moet zien te slaan met een manisch-depressieve vader en een overleden moeder, maar deze graphic novel laat ons ook op een relativerende, soms humoristische wijze de nog recente geschiedenis van de psychiatrie zien.
Dr. Annemieke Klijn, auteur Vijverdal Maastricht en Tussen caritas en psychiatrie
Kind te zijn van een ouder met een psychiatrische aandoening kan verwarrend zijn en roept veel vragen op. Dat geldt zeker als die ouder behept is met de grilligheid van de bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis. Noël Ummels gaat op zoek naar de ware aard van zijn vader en komt niet alleen hem tegen, maar ook de problemen die tijdens een soms moeizame behandeling optreden. Alle mensen met een bipolaire stoornis zijn anders, vaak is een behandeling succesvol, soms niet. De tragiek van dit verhaal schuilt erin dat deze vader een vreemde was en blijft. Dat deze zoektocht niet alleen in woord maar ook in beeld is gevangen, is de kracht van dit boek.
Prof. dr. Ralph Kupka, hoogleraar Bipolaire Stoornissen
Wat een aangrijpend verhaal. De tekst is luchtig en bijna vrolijk en die toon vind ik zeer prettig en passend bij het genre, maar het drama is onmiskenbaar daar. En dat is eigenlijk ook weer razend knap.
Anouk Turkenburg, chef digitaal bij Het Financieele Dagblad

Nieuwste donaties

Moshe Gilula
12-08-2022 00:35Noël is een bevlogen, getalenteerd en zeer betrokken stripmaker die we moeten koesteren.

Een donateur
8-08-2022 09:26Prachtige strip, relevant thema.

Rik Sanders
4-08-2022 19:26Ik heb een paar voorproefjes mogen zien. Het ziet er veelbelovend en aangrijpend uit.