DE DAG VAN DE COMPONIST Nieuw Geneco, het Genootschap van Nederlandse Componisten, heeft zaterdag 18 juni 2022 uitgeroepen tot landelijke Dag van de Componist en daarmee een begin gemaakt met wat een jaarlijkse traditie moet worden.
DE WONDEN VAN DE WERELD Een aantal componisten heeft de koppen bij elkaar gestoken en wil op zaterdagmiddag 18 juni om 15:00 u in de Tuinzaal van Akoesticum (Ede) hedendaagse liedkunst van Nederlandse bodem tot klinken
DE DAG VAN DE COMPONIST
Nieuw Geneco, het Genootschap van Nederlandse Componisten, heeft zaterdag 18 juni 2022 uitgeroepen tot landelijke Dag van de Componist en daarmee een begin gemaakt met wat een jaarlijkse traditie moet worden.
DE WONDEN VAN DE WERELD
Een aantal componisten heeft de koppen bij elkaar gestoken en wil op zaterdagmiddag 18 juni om 15:00 u in de Tuinzaal van Akoesticum (Ede) hedendaagse liedkunst van Nederlandse bodem tot klinken brengen en dan met name díe liederen, die in de afgelopen twee jaren van lockdown zijn ontstaan. Het concert gaat DE WONDEN VAN DE WERELD heten, naar een tekst van de 13e-eeuwse dichter Rutebeuf (Les plaies du monde), die door Sylvia Maessen op muziek is gezet. We hopen op veel publiek, maar allereerst op voldoende donaties om het concert überhaupt te kunnen realiseren.
ZANGERS EN PIANISTEN
Wij hebben als componisten in principe zelf de zangers en pianisten aangedragen, zodat er tijdens het concert niet alleen een keur aan nieuwe composities, maar ook een keur aan zangers en begeleiders te horen is.
MEET & GREET
Wij zullen tijdens het concert ons werk kort toelichten en verheugen ons op de ontmoeting, in de pauze en na afloop, met ons publiek.

Sylvia Maessen: LES PLAIES DU MONDE
Een gedicht de Franse dichter Rutebeuf (1230-1285) over de aloude tegenstelling tussen arm en rijk. De oude Franse taal inspireerde mij tot veel versieringen in de muziek en tot het gebruik van een tafelpiano of klavecimbel (première 2021). LES PLAIES DU MONDE zal op 18 juni worden uitgevoerd door Irene Maessen, sopraan en Ursula Dütschler, fortepiano.

Kris Oelbrandt: NOLI ME TANGERE
Een stervende of gestorvene niet nabij kunnen zijn: het was de realiteit van de coronacrisis. Het was ook de realiteit van Maria Magdalena die de verrezen Jezus niet mocht aanraken. Het gedicht "It was unfinished" van Janet Morley gaat over de emoties in zo'n situatie. NOLI ME TANGERE (Wil mij niet aanraken) zal op 18 juni worden uitgevoerd door Elsbeth Gerritsen, mezzosopraan en Riko Fukuda, piano.

Wilko Brouwers: DRIE LIEDEREN OP TEKST VAN JAMES JOYCE / STABAT MATER
De lockdowntijd bracht me ertoe om oude plannen te gaan realiseren. Ik schreef een derde lied op tekst van James Joyce, waardoor het een cyclus van drie werd. Verder wilde ik componeren over het thema gestorven kinderen. Een idee dat maar bleef knagen. Totdat ik met twee gedichten uit de bundel “Bloem, steen” van Esther Jansma en tekstflarden uit het “Stabat Mater” de ingang vond om ermee aan de slag te gaan. De DRIE LIEDEREN OP TEKST VAN JAMES JOYCE zullen op 18 juni worden uitgevoerd door Hanneke Tichelaar, mezzosopraan, het STABAT MATER door Charlotte Houberg, sopraan en Heleen Vegter, piano.

Boudewijn Tarenskeen: HELL
HELL is een avondvullend muziekdansdrama, geschreven voor sopraan Bernadeta Astari en pianist Gerard Bouwhuis, gebaseerd op Dante’s meesterwerk “Divina Commedia”.
Door vanuit een haat-liefdeverhouding bestaande muzikale monumenten van hun sokkel te rukken, toon ik graag hun onverwoestbaarheden en herschep ze tot nieuw werk.
Na o.a. Bachs “Mattheus Passie”, Wagners “Parsifal”en Schuberts “Winterreise” als startpunt te hebben gekozen, richtte ik me nu dus op een monument uit de literatuur; “Divina Commedia” van Dante Alighieri. Als voorproefje vertolken op 18 juni sopraan Charlotte Riedijk en pianist Gerard Bouwhuis een selectie uit HELL.

Fant de Kanter: PROMÉTHÉE
Prometheus bracht de mensen niet alleen vuur, maar nog veel meer nuttigs. In dit gedicht van de Franse filosofe Simone Weil (1909 - 1943) somt ze zo’n beetje alles op aan kennis en wijsheid wat wij, volgens de Griekse mythologie, aan deze halfgod te danken hebben. En het afschuwelijke lot waarmee hij deze hulpvaardigheid moest bekopen! Prométhée werd geschreven in opdracht van het Delft Chamber Music Festival 2021. Op 18 juni zullen Charlotte Houberg, sopraan, en pianiste Heleen Vegter PROMÉTHÉE vertolken.

Maarten van Norden: FRAGMENTEN UIT DE OPERA FORTE
De opera Forte (2022), op een libretto van Frans Strijards, is een hedendaagse Bacchanten waarin de strijd om vrijheid wordt uitgevochten in de muziek. Het is het verhaal over het buitenaards wezen Martha en de uit de dood herrezen Professor Forte, die haar vertelt hoe hij aan zijn einde gekomen is. In het stuk is ruimte voor een mix van jazzmuziek en twaalftoonsmuziek, een mix die ik mijn handelsmerk mag noemen. Interessant is dat professor Allen Forte echt bestaan heeft en een controversieel systeem heeft ontwikkeld voor de analyse van post-tonale muziek. Een kleine selectie uit Forte zal op 18 juni worden uitgevoerd door sopraan Bauwien van der Meer en Pauline Post, piano.
LEVENDE MUZIEK
Dit bijzondere concert, met maar liefst vier premières, kan alleen doorgang vinden als jullie, ons publiek en onze fans, het helpen financieren. Behalve de kosten van zaalhuur en organisatie zijn er vooral de honoraria van zangers en pianisten, die de hoogte van het bedrag bepalen. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat de levende muziek, die zo lang heeft moeten zwijgen, weer de kansen krijgt die ze verdient. Hartelijk bedankt!

Nieuwste donaties

Een donateur
17-05-2022 15:42Leve de hedendaagse liedkunst

tineke
11-05-2022 21:12Wilko heeft steeds weer mooie initiatieven, die het steunen waard zijn.

Jaap
8-05-2022 10:28Mooi initiatief. Succes!