Help ons Het Grote Groninger Poezenboek uit te geven en ontvang een tegenprestatie!
Ook dieren hebben een geschiedenis. Toch zien historici ze vaak over het hoofd, vooral wanneer ze geen duidelijk economisch nut hebben. Alles dat loeit, blaat of hinnikt duikt soms op in historische publicaties, al is dat maar gereduceerd tot getal, tabel of grafiek. Wie daarin bladert naar gemiauw, stuit op een oorverdovende stilte. En dat is
Help ons Het Grote Groninger Poezenboek uit te geven en ontvang een tegenprestatie!
Ook dieren hebben een geschiedenis. Toch zien historici ze vaak over het hoofd, vooral wanneer ze geen duidelijk economisch nut hebben. Alles dat loeit, blaat of hinnikt duikt soms op in historische publicaties, al is dat maar gereduceerd tot getal, tabel of grafiek. Wie daarin bladert naar gemiauw, stuit op een oorverdovende stilte. En dat is ongehoord.
De samenstellers van Het Grote Groninger Poezenboek maken een eind aan deze onhoudbare toestand. We gingen op zoek naar katten in het verleden van Groningen. Met succes. Precies 101 hoofdstukken werpen licht op katten in bijna tweeduizend jaar Groninger geschiedenis. Van de kattenschedels uit de eerste eeuwen van de jaartelling opgegraven in de wierden in het kustgebied tot de hedendaagse BGK’ers (Bekende Groninger Katten) op social media.

Het Boek
Om hiervan nu ook een mooie uitgave te kunnen maken, doen we nu een beroep op jou als kattenliefhebber, boekenliefhebber, kattenboekenliefhebber, Groninger kattenliefhebber, Groninger boekenliefhebber, Groninger kattenboekenliefhebber of als liefhebbende Groninger.
We hebben een boek voor ogen van 360 bladzijden, gedrukt op mooi 150 grams papier en helemaal fullcolour. Natuurlijk is dit gebonden in een harde omslag. De meer dan 350 illustraties komen uit particuliere collecties, maar moeten ook besteld worden bij archieven en musea in binnen- en buitenland. Daarnaast worden speciaal voor het boek tientallen tekeningen gemaakt. In de begroting voor de uitgave is nu nog een tekort van 6000 euro. Hoewel de poes een solitair dier is, zijn we een crowdfunding gestart om de uitgave mogelijk te maken.
We hopen dat het boek in oktober 2022 verschijnt.

Wie zijn ‘we’?
Martin Hillenga deed het onderzoek en schreef de teksten. Hij studeerde geschiedenis in Groningen, met als specialisatie volkskunde. Zijn laatste boek Wadapatja is in 2020 bekroond tot Beste Groninger Boek. Ook won hij dat jaar de K. ter Laanprijs voor zijn oeuvre. Hij kan binnenshuis gehouden worden, is zindelijk, maar wordt bij voorkeur niet geplaatst in een huishouden waar ook honden aanwezig zijn.
Vera Post had als boekverkoper, grafisch ontwerper van (o.a.) boeken en met een vrij tolerante kat in huis niets meer te wensen. Maar toen kwam Martin met zijn Poezenboek- idee, en terugblikkend bleken alle dingen die ze in haar leven deed enkel een opmaat te zijn voor dit project. Wat ze na dit hoogtepunt met haar leven gaat doen is nog onduidelijk (maar hoogstwaarschijnlijk gewoon hetzelfde als daarvoor).
De uitgever
Godert Walteris de oudste zelfstandige boekhandel van Groningen. Al meer dan tachtig jaar is zij gevestigd in de binnenstad van Groningen, en is o.a. gespecialiseerd in literatuur (ook Duits- en Engelstalig), poëzie, geschiedenis, filosofie, (sociale) wetenschap, gender studies, natuur, architectuur- en landschap. Tevens heeft Godert Walter een uitgebreide afdeling Groningana én kattenboeken. Geen wonder dus dat Godert Walter zich erg geroepen voelde om dit boek te gaan uitgeven.

Nogmaals het boek
De basis van het boek is meer dan duizend uur onderzoek in archieven, kranten, literatuur en beeldcollecties. Ook is intensief gemaild, geappt en ouderwets gecorrespondeerd met specialisten op tal van vakgebieden, van dierenartsen tot kunsthistorici en van archeologen tot taalkundigen. Bovendien leverde een aantal BGK’ers (in dit geval Bekende Groninger Kattenliefhebbers) een historische, journalistieke of literaire gastbijdrage. Peter de Kan maakt veel van de nieuwe foto’s.
Omdat poezen hardnekkige analfabeten zijn, moest vooral gebruik gemaakt worden van door mensen nagelaten bronnen. Het Grote Groninger Poezenboek is daarom tezelfdertijd een geschiedenis van Groningers geworden. Door de gekozen feline invalshoek, leidde dat vaak tot verrassende inkijkjes in het verleden. Zo werpt het boek licht op onder andere:
Het moeizame bestaan van de kattenbakman • Het dragen van kattenbontjassen (door mensen) • Een optreden van Professor Bonnetty met zijn acrobatische poezen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat • Waarom de gemeente Groningen een ‘asphyxiatietoestel’ aanschafte • Een middeleeuwse orgelspelende poes uit Feldwerd • De gordijnen van Willem Frederik Hermans • Hoe dieren te lokken (of verjagen) in het Gronings • De tragische verdrinkingsdood van scheepskat Miekie (bijnaam: ‘de communist’) • Kattentongen uit de Peperstraat • Een Groninger zwerfkat op een postzegel • De harde wereld van de Katjesdrop • Hoe de Friestalige Pepsi en de Groningstalige Poeki in Sauwerd min of meer vreedzaam samenleven • Hoe de Amerikaanse Tooth Fairy de Groningse Tandenpoes wegconcurreerde • Waarom een Marumer poes jonge konijntjes hielp • Een heroïneverslaafde kater uit Sappemeer • En heel veel meer ...
Voor de duidelijkheid: Het Grote Groninger Poezenboek bevat geen handige verzorgingsadviezen. Wél historische recepten met kat.
Nieuwste donaties

charlotte en jaap
28-07-2022 16:46Mooi initiatief!

Jeroen
14-07-2022 08:06Eindelijk het verhaal van de katten verteld.

Annelotte
1-07-2022 08:02Kunst, katten en Groningen, wat wil je nog meer?!