Help ons mee om de Bijenkorf beeldengroep terug te plaatsen op de Coolsingel, doneer nu!
Historisch Genootschap Roterodamum heeft het initiatief genomen om de gevelsteen die van 1930 tot 1960 prijkte aan het oude Bijenkorfgebouw weer een plek te geven op de Coolsingel. Wij hebben jouw hulp daarbij nodig! Het is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog.
De beeldengroep
Help ons mee om de Bijenkorf beeldengroep terug te plaatsen op de Coolsingel, doneer nu!
Historisch Genootschap Roterodamum heeft het initiatief genomen om de gevelsteen die van 1930 tot 1960 prijkte aan het oude Bijenkorfgebouw weer een plek te geven op de Coolsingel. Wij hebben jouw hulp daarbij nodig!
Het is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog.
De beeldengroep is 3,5 meter lang, 3 meter hoog en 0,75 centimeter breed. Het kunstwerk is in 1928 ontworpen door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde uit Haarlem in opdracht van de Bijenkorf.
De locatie is ondertussen bekend. De beeldengroep komt te staan op de oorspronkelijke plek van het prachtige ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Dudok: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

Jouw steun is nodig voor restauratie en herplaatsing
Samen met restauratiebedrijf Meesters-In is een plan uitgewerkt voor restauratie en herplaatsing. In overleg met het Centrum voor Beeldende Kunst is een ontwerp voor een nieuwe sokkel gemaakt, door ontwerper Jan Konings.
Roterodamum, gemeente Rotterdam en verschillende fondsen en organisaties dragen bij, maar voor de restauratie is ook jouw steun onontbeerlijk.

De gevelsteen is het enige wat over is van het door het bombardement van 1940 getroffen gebouw van architect Willem Dudok dat ter hoogte van het Churchillplein stond.
Het deel dat overeind stond werd op 22 januari 1941 weer in gebruik genomen als warenhuis en zou tot 13 maart 1957 dienst doen; het warenhuis stapte toen over naar het huidige pand.
De oude Bijenkorf werd in 1960 gesloopt omdat de Coolsingel werd doorgetrokken en vanwege de aanleg van de metrolijn. De gevelsteen verhuisde naar een distributieterrein van de Bijenkorf in Woerden en is inmiddels overgebracht naar het restauratiebedrijf in Ameide.

Roterodamum viert in 2022 het 75-jarig bestaan en hoopt dat met jouw hulp de gevelsteen nog in het jubileumjaar geplaatst kan worden op de Coolsingel.
Over Roterodamum
Historisch Genootschap Roterodamum -opgericht in 1947- is de historische vereniging van Rotterdam, de stad waar elke bewoner trots op is.
Wij koesteren en beschermen het ‘verhaal’ van onze stad Rotterdam. Dat gebeurt aan de hand van lezingen, excursies en publicaties. Regelmatig ontmoeten we elkaar op interessante plekken in de stad of in de regio.
Roterodamum publiceert drie keer per jaar het magazine ‘Kroniek’, verstuurt digitale nieuwsbrieven, geeft het bijzondere ‘Essay Roterodamum’ uit en documenteert de stad in het ‘Rotterdams Jaarboekje’.
Daarnaast is er een aantal dochterinstellingen die zorgdragen voor een veelheid aan activiteiten onder de paraplu van Roterodamum: van prijzen tot publicaties en van een universitaire leerstoel tot een monumentencommissie.
www.roterodamum.nl
Volg ons op Instagram
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter

Nieuwste donaties

M. d'Hane-Scheltema
28-04-2022 07:44Historisch interessant

Een donateur
27-04-2022 17:01Rotterdam heeft weinig culturele historie om te laten zien. Elke verrijking om dit uit te breiden verdient steun (ook al is de mijne klein)

Een donateur
26-04-2022 12:48Rotterdamse historie (en de daarbij behorende verhalen) niet verloren laten gaan