Een documentaire over het dilemma van euthanasie bij gevorderde dementie. Maar ook over liefde, verdriet, het loslaten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen. Kees is specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt o.a. op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Willy zit sinds ruim een jaar op deze afdeling. In het begin had Willy vaak agressieve uitingen, terwijl hij voorheen nooit agressief was. Daarvoor krijgt hij hij
Een documentaire over het dilemma van euthanasie bij gevorderde dementie. Maar ook over liefde, verdriet, het loslaten van een dierbare en het willen helpen om zijn lijden te laten stoppen.
Kees is specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt o.a. op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Willy zit sinds ruim een jaar op deze afdeling. In het begin had Willy vaak agressieve uitingen, terwijl hij voorheen nooit agressief was. Daarvoor krijgt hij hij een hoeveelheid medicatie waardoor hij bijna de hele dag slaapt. Hij heeft veel last van dromen c.q. wanen. Het behandelen van Willy met medicatie om zijn leven draaglijker te maken lijkt niet te lukken.
De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is. Zijn vrouw en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring, maar houden veel van hun echtgenoot en vader. Elke dag komt er minimaal een keer iemand op bezoek. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy.
Met welke ethische, juridische en persoonlijke dillemma's krijgt Kees te maken? En hoe gaan Kitty, Willy's vrouw, en hun kinderen om met de situatie van Willy?

De documentaire neemt je mee in een steeds actueler onderwerp. De 'vrijgevochte babyboomgeneratie' bereikt nu een leeftijd waarbij ouderdomsziektes, zoals dementie, steeds vaker voorkomen. Veel mensen geven aan absoluut niet in deze situatie te willen belanden. Euthanasie bij vergevorderde dementie komt in Nederland bijna niet voor. Omdat er aan alle zorvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, en een nog kleinere groep artsen die bereid is om dit ook daadwerkelijk uit te voeren. Deze documentaire geeft inzicht in de complexiteit van dit dillemma voor zowel arts als familie

Call to action
Wil jij mij helpen om deze documentaire te realiseren? Door te crowdfunden hoop ik een groot gedeelte van de financiering bij elkaar te krijgen voor de draaidagen, montage, postproductie en distributie. Daarnaast hoop ik dat de crowdfunding bijdraagt om dit thema meer aandacht te geven. Zit een financiele bijdrage er niet in, dan kun je me helpen door alle online-posts en updates actief te delen binnen je eigen netwerk. Heb je ingangen bij instanties die deze documentaire mogelijk interessant vinden? Fijn als je dan contact met mij opneemt. Heb je andere suggesties, laat het mij vooral weten. Super bedankt voor je support!
Persoonlijke motivatie

Dit is niet mijn eerste documentaire over euthanasie, die kwam in 2018 uit onder de titel 'T Is Goed Zo (www.tisgoedzo.nl). Deze is ook middels crowdfunding via Cinecrowd succesvol gerealiseerd. 'T Is Goed Zo gaat over Eelco de Gooijer. Eelco kreeg op 23 november 2016 euthanasie op basis van psychisch lijden. De arts die de euthanasie bij Eelco uitvoerde was Kees. Ik leerde Kees pas kennen op de dag dat Eelco euthanasie kreeg. Een aantal maanden na de dood van Eelco benaderde Kees mij met het dillema waar hij mee te maken had binnen zijn beroepsgroep: Euthanasie bij gevorderde dementie. Kees wilde graag een genuanceerd beeld laten zien van de complexiteit van dit dilemma. Dit was de eerste aanleiding om met deze documentaire aan de slag te gaan.
Tegelijkertijd ligt er een persoonlijke ontwikkelingsweg voor mij met het maken van deze documentaire. Op mijn veertiende was ik er bij toen mijn opa stierf. Mijn opa had zeer ver gevorderde dementie en zat op een gesloten afdeling. Hij werd 76. Op zijn verjaardag waren al zijn kinderen (mijn ooms en tantes) en ik bij hem. Na een lange lijdenseweg en de laatste dagen zonder eten en drinken is hij op zijn verjaardag overleden in ons bijzijn. Euthanasie was toen nog niet mogelijk en werd dus ook niet besproken. Dit hoop ik zo niet mee te hoeven maken. Iedereen die in een ondraaglijk en uitzichtloze situatie komt gun ik om waardig uit het leven te mogen stappen met de hulp van een betrokken arts. Kees is in mijn ogen een man die levens redt. Van de patienten die hij helpt, maar ook van de naasten van deze patienten. Waardigheid en oprechte aandacht tot de laatste adem.

Wat gebeurt er met de documentaire
Als de documentaire klaar is zullen er minimaal 10 vertoningen door heel Nederland georganiseerd worden waarbij een zorgvuldig nagesprek wordt gehouden met specialisten over dit onderwerp. Daarnaast zal de film nationaal en internationaal ingestuurd worden voor diverse filmfestivals. Mogelijk wordt de film uitgezonden via een (publieke) omroep. Er wordt een educatief pakket ontwikkeld ter ondersteuning bij de film voor zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. Uiteindelijk zal de film ook online beschikbaar komen.