Terwijl we ons in onze eerste film Cloacinae verdiepten in het riool, stuitten wij op een ander fascinerend circulatie-systeem: water.
Water is een element dat alles wat leeft met elkaar verbindt. Voor de komst van de moderniteit was er normaal en heilig water. Toen ongeveer 40 jaar geleden water een product werd dat je in de winkel kon kopen, gebeurde er iets vreemds: er ontstonden nog meer soorten...
In
Terwijl we ons in onze eerste film Cloacinae verdiepten in het riool, stuitten wij op een ander fascinerend circulatie-systeem: water.
Water is een element dat alles wat leeft met elkaar verbindt. Voor de komst van de moderniteit was er normaal en heilig water. Toen ongeveer 40 jaar geleden water een product werd dat je in de winkel kon kopen, gebeurde er iets vreemds: er ontstonden nog meer soorten...
In deze sprankelende nieuwe schaduwpoppenfilm met ijs, water, sneeuw en stoom zullen wij uitzoeken wat er gebeurt als je soorten als wijwater, kraanwater & flessenwater met elkaar mixt.

Voor de set van L'eau faux willen wij twee van dergelijke 1000L tanks verbouwen zodat wij hierbinnen de wereld kunnen opbouwen waar een groot deel van de film in zich zal afspelen.Het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten verdubbelt jouw donatie!
Dit film idee heeft namelijk de competitie Amsterdam Experimenteel gewonnen!
Twee verschillende werelden in het flessenwater
In het eerste deel van de film zien we een wereld waarin gezonde mensen gezond water consumeren. Dit is de wereld die we allemaal kennen. In het tweede deel van de film belanden we onder de grond, op de plek waar water gewonnen wordt. Het gaat om een wereld die bevolkt wordt door schaduwpoppen en waar een andere logica geldt met andere gebruiken en rituelen. Wat gebeurt daar precies? Hoe ziet deze wereld eruit?
Cloacinae
In onze eerste film maakten we als eersten gebruik van de combinatie schaduwpoppen en ijs (decors). In 2009 begon Serge Onnen een onderzoek naar de zeer oude Chinese schaduwpoppen-techniek, waarvoor hij meer dan 6 maanden samenwerkte met poppenmakers rondom Beijing. In Nederland zijn de wajang poppen bekend, die hieraan gerelateerd zijn.
Deze onderzoeksperiode leidde tot het idee om een eerste film te maken met deze prachtige techniek. De half transparante poppen worden uit dierenhuid gesneden door ambachtslieden die dit al generaties lang doen. Zij vonden het interessant om met Serge Onnen te werken en voorstellingen te maken in Beijing. Na een lang vooronderzoek van meer dan 5 jaar kwam in 2017 de film 'Cloacinae' uit.
Cloacinae is een 25min lange film over het sanitaire en monetaire stelsel. Deze film ging op het Rotterdams Film Festival in wereld premiere en was genomineerd voor een Tiger award. Tot op de dag van vandaag wordt deze film op film festivals over de wereld vertoond. Later dit jaar zal een speciale loop-versie in Nederland (kunstfort vijfhuizen) en in China geëxposeerd worden samen met al de schaduwpoppen

Sverre Fredriksen is een animator die al enig onderzoek had gedaan naar het time-lapse filmen van ontdooingsprocessen. Hij maakt daarbij gebruik van allerlei verschillende vloeistoffen die op vaak fascinerende manieren smelten. Met de film Cloacinae kwamen deze twee half transparante materialen - ijs en dierenhuid - bij elkaar en zorgden samen voor een uniek visueel effect. In deze nieuw film willen we dit onderzoek voortzetten.

Beelden die geen computer zou kunnen produceren, gemaakt van alledaagse elementen: water & licht

Help ons zes maanden lang onderzoek te doen naar de filmische pracht van smeltende substanties en Chineese schaduwpoppen!
Ook omdat in deze film een viertal acteurs zal spelen zal hij er heel anders uit gaan zien en voelen dan onze eerste film. Harold Austbo is een van de acteurs:

Water & geld: drie persoonlijke ervaringen die de film geïnspireerd hebben
1) Jaren geleden, tijdens het reizen in een ver land, maakte een lokale bewoner zich even zorgen over mijn welzijn en gaf mij een waarschuwing mee; ‘Koop nooit flessenwater van mensen op straat! Het kan vervalst zijn.’Gewoon kraanwater in oude plastic flessen wordt verkocht aan de onwetende en fragiele westerlingen. Hetzelfde water dat de lokale bevolking gebruikt, is niet geschikt voor mij. Ik, als westerling, kan alleen van het water dat ik in de supermarkt koop overleven.
2) Weer jaren later, toen ik door Peking rondliep, zag ik vaak oude mensen elk plastic flesjes verzamelden dat ze konden vinden.
3) Als je in Manhattan, het epicentrum van het kapitalisme, in een restaurant of in een cafetaria gaat zitten, krijg je ongevraagd een glas water gratis voorgeschoteld. Telkens weer verbaast mij dit mooie gebaar.
CrowdFUNding?
Dit is onze tweede Crowdfunding campagne. Crowdfunding is een geweldige manier om steun te vragen, maar het is om verschillende redenen ook een moeilijk proces. Als kunstenaar wil je nieuwe dingen maken die jij - en hopelijk ook anderen - nog nooit eerder gezien en gevoeld heb. Ook hoop je dat er mensen en instanties zijn die je daarbij willen steunen en geloven in je motieven en talent. Wat het lastig maakt, is dat je bij het maken van een film al in een heel vroeg stadium je idee onder de aandacht brengen nog ver voordat er iets gemaakt is. Het is lastig om zo vroeg naar buiten te moeten treden terwijl sommige aspecten van de film nog vorm moeten krijgen. Uiteraard is het geweldig als er mensen op je pad komen die er alle vertrouwen in hebben. Het is daarom ook heel fijn dat het AFK de 4000€ die wij via deze site hopen op te halen, zal gaan verdubbelen.
Uiteraard bieden we naast de belastingaftrek ook hele mooie tegenprestaties en geschenken aan zij die in L'eau faux geloven! Hieronder kan je enkele van de geschenken zien:

Deze speciale editie van L'eau faux is een van de bijzondere objecten die je kan krijgen bij een donatie.

Een van de schaduwpoppen die je kan krijgen als je een donatie doet. Deze zal dan in China door vaklieden uitgesneden worden en door Serge Onnen beschilderd.

Meer over deze graphic novel kan men hier vinden: http://sergeonnen.com/the-lost-cent.htm

Meer over dit boek weten? Zie hier: http://sergeonnen.com/lone-monk.htm
Bedankt voor het lezen!