Help ons een korte film en tentoonstelling te maken over actievoerders uit de jaren 80 die in gesprek gaan met actievoerders van nu over geschikte actievormen. Doneer nu! Met het project Onkruit vergaat niet willen wij de aandacht richten op het belang van directe actie om politieke doelen te bereiken. Er spelen op het moment grote sociale kwesties zoals de sociale ongelijkheid, de klimaatcrisis en de vluchtelingenproblematiek waarop de politiek het
Help ons een korte film en tentoonstelling te maken over actievoerders uit de jaren 80 die in gesprek gaan met actievoerders van nu over geschikte actievormen. Doneer nu!
Met het project Onkruit vergaat niet willen wij de aandacht richten op het belang van directe actie om politieke doelen te bereiken.
Er spelen op het moment grote sociale kwesties zoals de sociale ongelijkheid, de klimaatcrisis en de vluchtelingenproblematiek waarop de politiek het antwoord niet lijkt te weten. Actiegroepen kiezen opnieuw voor directe actie. Extinction Rebellion haalt bijvoorbeeld vaak de publiciteit met verstoringen, blokkades en ludieke acties voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

In de jaren 80 bond Onkruit met het totaalweigeren van de dienstplicht en antimilitaristische acties de strijd aan met het leger en de wapenindustrie. De acties trokken veel publiciteit en hadden een grote aantrekkingskracht op jongeren.

Met actievoerders van nu staan we stil bij de wijze van actievoeren. Voor welke actievormen werd in de jaren 80 gekozen en welke actievormen kiezen actievoerders nu? Welke vormen van directe actie zijn effectief? Hoe zit het met het gevaar van radicalisering en polarisatie?
Dit doen we met een korte film waarin we beelden van acties van toen en nu laten zien en totaalweigeraars, oud-actievoerders, hedendaagse actievoerders en andere betrokkenen aan het woord laten. In een tentoonstelling worden met behulp van gefilmde portretten de motieven van totaalweigeraars belicht. Met behulp van foto’s, krantenartikelen en beeldmateriaal wordt een impressie gegeven van het brede palet aan uitingen van protest en hoe hierop werd gereageerd door de politiek en het publiek. We trekken de lijn door naar het heden en laten zien welke actievormen nu worden gebruikt. In debatten gaan totaalweigeraars en actievoerders uit de jaren 80 in gesprek met hedendaagse actievoerders. Hoe kijken zij naar de actievormen van toen en nu? Ook wetenschappers komen aan het woord en zij belichten welke inzichten er zijn over de effectiviteit van protest. De start van het eerste debat is gepland op 23 september van dit jaar in Nijmegen.

Steun ons
Het maken van een film en een tentoonstelling is erg duur en voor de grote subsidiefondsen zijn wij niet de juiste doelgroep. We hebben inmiddels wel subsidie ontvangen van het Fonds Vredesprojecten en het Fonds SFS. Om onze plannen te kunnen realiseren hebben we jouw hulp hard nodig. Wil jij er voor zorgen dat de aandacht opnieuw gericht wordt op directe actievormen om politieke doelen te bereiken? Steun ons dan met onze crowdfunding.
Stichting Onkruit vergaat niet heeft een ANBI status.
Meer informatie: zie onze website op https://onkruitvergaatniet.nl. Op de website kun je ook intekenen voor de Nieuwsbrief. Voor vragen of opmerkingen, mail ons op [email protected].
Nieuwste donaties

Een donateur
29-03-2022 22:33Onkruit symboliseert het andere vrije geluid dat in een democratische samenleving gehoord mag worden.

Een donateur
29-03-2022 21:43In deze tijd van oorlog is het meer dan ooit van belang om aandacht te geven aan antimilitarisme en pacifisme!

Bernard Mantel
24-03-2022 22:18Eens heb ik mijn bijdrage geleverd door totaal te weigeren, nu een financiële bijdrage om de herinnering levend en actueel te houden.