'Ik ben niet bang' volgt een vrijzinnige psychiater die een van zijn patiënten bijstaat bij haar zelfdoding.
DE FILM
De 71 jaar oude psychiater Dr. Polak bevindt zich in de laatste fase van zijn hulp bij de zelfdoding van zijn patiënt Mevrouw L. Na haar vijftien jaar te hebben behandeld, is hij tot de conclusie gekomen dat haar helpen te sterven de enige manier is
'Ik ben niet bang' volgt een vrijzinnige psychiater die een van zijn patiënten bijstaat bij haar zelfdoding.
DE FILM
De 71 jaar oude psychiater Dr. Polak bevindt zich in de laatste fase van zijn hulp bij de zelfdoding van zijn patiënt Mevrouw L. Na haar vijftien jaar te hebben behandeld, is hij tot de conclusie gekomen dat haar helpen te sterven de enige manier is om haar te redden. Mevrouw L. lijdt al haar hele leven aan een ernstige angststoornis. Ze brengt haar dagen alleen door en slikt hevige medicijnen. Veertig jaar leven met een slopende psychische aandoening heeft ertoe geleid dat ze volledig geïsoleerd leeft, zonder vrienden en familie.
Mevrouw L’s eenzame bestaan staat in schril contrast met het leven van Dr. Polak, hij omringt zich juist met vrienden, kleinkinderen, collega’s en verjaardag diners. Ondanks het actieve sociale leven van Dr. Polak heeft hij een emotionele muur om zich heen gebouwd. Hij is een man die zijn vrijheid koestert boven alles en leeft gescheiden van zijn vrouw, waarvan hij nog steeds houdt. Wanneer hij er echter getuige van is dat mevrouw L. de dood zonder angst omhelst, evalueert Dr. Polak opnieuw wat zijn vrijheid precies voor hem betekent.
‘Ik ben niet bang’ is een observationele documentaire over het pijnlijke en intieme proces van hulp bij zelfdoding. De documentaire toont de emotionele tol die een dergelijke reis eist van zowel de arts als de patiënt. De film documenteert de maanden voorafgaand aan de zelfdoding, de zelfdoding zelf en de maanden daarna. Hoewel de zelfdoding van Mevrouw L. de belangrijkste verhaallijn vormt, is Dr. Polak onze hoofdpersoon door wiens ogen we Mevrouw L. en hun relatie te zien krijgen. Net als Dr. Polak is de documentaire ‘Ik ben niet bang’ weloverwogen, stabiel en rustig. Visueel ligt de nadruk op natuur en licht. Belangrijke scenes vinden plaats tegen het vensterglas, met daarachter een bijna overbelichte buitenwereld die het licht aan het einde van Mevrouw L’s tunnel te suggereert. Het is wellicht zelfs passend dat haar zelfdoding plaatsvond gedurende een ongebruikelijk zonnige zomer in Amsterdam…

HOE HET BEGON
In tegenstelling tot andere filmprojecten die ik hiervoor ontwikkelde, vereiste IK BEN NIET BANG geen formele ontwikkeling of onderzoeksfase. Ik ontmoette Dr. Polak voor de eerste keer op een verjaardagsfeestje van een vriend en binnen twee weken was ik hem en zijn patiënt aan het filmen tijdens een van hun meest intieme sessies. Misschien was het toeval, maar ik denk liever dat het komt omdat ik deze film eigenlijk al vanaf mijn geboorte aan het ontwikkelen ben. Ik ben opgegroeid in een huis waar ernstige psychische aandoeningen altijd aan de orde waren en in 2011 ontwikkelde ik zelf een angststoornis. Voor mij kwam dit totaal uit het niets. Ik had gedurende drie jaar meerdere paniekaanvallen per dag. Ik wist niet wat te doen, dus bleef ik doorgaan met datgene gebruiken dat me in eerste instantie ook in deze puinhoop had gebracht: drugs. Vanaf het moment dat ik mevrouw L. ontmoette in de zomer van 2103 begon er ook iets in mijzelf te veranderen. Terwijl ik haar sessies met Dr. Polak filmde, begon ik mijn eigen therapie en inwaartse reis. Ik begreep langzaamaan dat de wortels van mijn angst er altijd waren geweest, eerder was ik er alleen nog niet klaar voor om ze te zien. Van mevrouw L en Dr. Polak en het maken van deze film heb ik zoveel geleerd, en leer ik nog steeds, over mededogen naar mezelf en naar anderen. Mijn doel is om een film te maken die niet alleen laat zien hoe afgezonderd een psychische aandoening je kan maken, maar ook hoe belangrijk het is om degenen die lijden in stilte een helpende hand te bieden.

WAAR WE NU STAAN
We begonnen met draaien in juni 2013 en rondden af in januari 2016, maar de film is nog niet klaar. De financiering die we zoeken door deze crowdfunding stelt ons in de gelegenheid om de ruwe versie van de film af te maken. Het monteren van deze ruwe versie zal ongeveer tien tot twaalf weken in beslag nemen. De ruwe versie zullen we tijdens een privé testscreening vertonen. Door de feedback op deze testversie en de aantekeningen van onze edit adviseur, kan de filmmaker de film afmaken. Met deze versie van de film kunnen we een aanvraag doen bij het Filmfonds voor de nabewerking van de film. Tot slot zijn we heel blij dat we een internationale distributeur hebben gevonden (meer hierover vind je op de ‘Cast & Crew pagina’).
