Wij willen graag het aspect 'Voeding Vroeger En Nu' aan de hand van een praktijk voorbeeld uit Friesland onder de aandacht brengen door middel van een filmpje en een leerwerkboek voor de jeugd. Om dit te kunnen realiseren hebben we geld nodig. Crowdfunding is hiervoor een methode. Uiteraard geven wij tegenprestaties als dankbetuiging. Zie hiervoor de rest van de site.
DE FILM Door middel van het maken van de film &
Wij willen graag het aspect 'Voeding Vroeger En Nu' aan de hand van een praktijk voorbeeld uit Friesland onder de aandacht brengen door middel van een filmpje en een leerwerkboek voor de jeugd.
Om dit te kunnen realiseren hebben we geld nodig.
Crowdfunding is hiervoor een methode.
Uiteraard geven wij tegenprestaties als dankbetuiging.
Zie hiervoor de rest van de site.

DE FILM
Door middel van het maken van de film ‘HÛNEFRETTEN’ en een leerwerkboek voor basisschoolleerlingen, willen wij op een speelse wijze met name kinderen op de hoogte brengen van gewoontes of handelingen van mensen uit de vorige eeuw betreffende het onderwerp -voeding in Friesland-.
De titel is afkomstig uit een traditie uit het verleden van Friesland, waarbij kinderen, om wat voor reden dan ook, hun avondmaal niet konden of wilden eten, ‘gestraft’ werden door de maaltijd te overgieten met yoghurt of gort. Zo’n overgoten bord werd ‘HÛNEFRETTEN’ genoemd.
Hoewel de film over een Friese traditie gaat, willen wij met dit project vooral de klemtoon leggen op het verschil tussen de levenswaarde van voeding in de tegenwoordige tijd ten opzichte van vroeger.
Voor ons is ook heel belangrijk, dat er een link wordt gelegd naar streekproducten, seizoen gebonden producten en circulaire (kringloop-) landbouw, waarbij duurzaamheid en diversiteit een rol moeten spelen.
Wij zien deze informatie niet alleen als immaterieel erfgoed maar ook als mogelijkheid om de bewustwording hieromtrent door te geven aan de jongere generatie. Er zal zoveel mogelijk gezocht worden naar relevante partners als Historische musea, tijdschriften, bibliotheken, boeren verenigingen, kranten en historici maar ook gemeenten, scholen en welzijnsorganisaties.
‘wearom moat ik altyten myn iten opite?’
HET LEERWERKBOEK
Zoals gezegd, werd bij het bespreken van de doelen van dit project door ons al heel snel de verschillen opgemerkt tussen het gebruik van eten en drinken vroeger en nu. De waarde van het eten was voor de mens ook een heel andere. Om die reden waren ook de reacties van ouders toen, op het niet goed omgaan met klaargemaakte maaltijden of met weinig respect omgaan met eten, heel anders dan nu. Inhoudelijk valt hier zeker wat te halen.
Stichting Tijd(s)lijn wil daarom een leerwerkboek over dit onderwerp gaan samenstellen. Omdat gewoontes betreffende voeding per streek verschillen, hopen we ook hiervoor op een goede samenwerking met verschillende relevante organisaties in Friesland.
Wij willen het liefst beide deelprojecten uitvoeren met zoveel mogelijk Friese instanties of personen. Indien niet anders mogelijk, zal er ook een beroep worden gedaan op instanties buiten Friesland.
Nieuwste donaties

Iemand
28-10-2021 14:06Prachtig project ! Voeding is zoveel meer dan alleen een technisch verhaal-heel mooi verwoord, nu al! Veel succes!

Een donateur
13-10-2021 12:26Ik steun dit project omdat het belangrijk is dat kinderen meedenken aan hoe de wereld te verbeteren mn in hun eigen kleine wereld.

Jan van de Keuken
10-10-2021 21:18Mooie manier om bij de jeugd bewustwording te creëren