Wil je me helpen deze documentaire te kunnen realiseren?
Een documentaire over een fascinerend project met een historisch verantwoord verhaal. Dit alles in filmische beelden van de stad, prachtige muziek en verteld door een warme voice-over.
In deze documentaire wil ik laten zien hoe Constant Willems in december 2017 begon aan zijn grootste maquette tot nu toe. In opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen bouwt hij de stad zoals
Wil je me helpen deze documentaire te kunnen realiseren?
Een documentaire over een fascinerend project met een historisch verantwoord verhaal. Dit alles in filmische beelden van de stad, prachtige muziek en verteld door een warme voice-over.
In deze documentaire wil ik laten zien hoe Constant Willems in december 2017 begon aan zijn grootste maquette tot nu toe. In opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen bouwt hij de stad zoals die eruit zag in 1485 op een schaal van 1:500. Uiterst geduldig, met oog voor detail en respect voor de geschiedenis, bouwt hij al vele jaren waarheidsgetrouwe maquettes. Dat deed hij al voor bijvoorbeeld het Nationaal Museum Soesterberg, ’s-Heerenberg, Muiderslot en Musea Zutphen.

Om het Zutphen van 1485 te kunnen bouwen doet hij grondig onderzoek en dit stemt hij af met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen. Het doel is om de oude stad, de Nieuwstad, de Spittaalstad en een deel van de omgeving na te maken op een schaal 1 op 500.

1485
Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Meer hierover is te vinden op de website www.zutphen1485.nl
Documentaire over de totstandkoming van deze maquette
Ik ken Constant nu zo’n 8 jaar. Heb nauw met hem samengewerkt bij het maken van animaties die geprojecteerd werden op andere door hem gebouwde maquettes. Nu hij begonnen is aan dit megaproject wil ik hem dan ook volgen bij het bouwen van een van zijn grootste maquettes. Aan de hand van interviews probeer ik te achterhalen waar de passie vandaan komt voor dit werk. Veel beelden zullen geschoten worden op de zolder van zijn huis. Hier heeft hij zijn werkplaats. Ik volg zijn manier van werken en zal zo veel mogelijk aanwezig zijn bij de overleggen met de beide sparringpartners. Ook zij zullen geïnterviewd worden.
Er is over heel veel panden niet meer bekend dan de plek waar het gestaan heeft. Geen enkele afbeelding, prent of foto is er van beschikbaar. Veel zal dus bepaald moeten worden aan de hand van onderzoek, metingen en bezichtigingen bij de nog bestaande panden ter plekke en overleg en sparing sessies met de Stadsarcheoloog en de bouwhistoricus. Dit levert nogal eens hevige discussies op en brengen verschillende vormen van inzicht met zich mee.
Daarnaast zal er gefilmd worden bij het inmeten van de panden en zullen we gebouwen bezoeken die op de maquette aanwezig zijn. Wat zijn de grootste uitdagingen. Ook Constant's vrouw Trudy zal betrokken worden bij het verhaal en geïnterviewd.

Rode draad
De maquette wordt een museumstuk in een nieuw te realiseren Hanze museum dat gevestigd wordt in een markant oud vestingswerk, De Bourgonje toren. De maquette geeft huidige en toekomstige generaties een goed beeld van hoe hun stad er in die specifieke periode uit zag. Via deze documentaire kan men zien hoe de maquette tot stand gekomen is en naast de maquette ook een museumstuk op zich zelf worden. Constant is ook bij dit museum nauw betrokken. Het traject van het museum zal dan ook als een rode draad door de documentaire lopen.
Waar is deze financiering voor nodig?
Het bedrag dat we hopen te verwerven zal o.a. nodig zijn voor:
- Onderzoek
- Film-, timelapse- en droneopnames van de stad
- Het maken van interviews met alle betrokkenen
- Opslag materiaal voor alle beeld en geluid wat Terrabytes in beslag zal nemen
- Het laten maken van transcripties van de interviews. Die weer gebruikt kunnen worden voor het bepalen van de verhaallijn, Tevens voor het ondertitelen in NL voor doven en slechthorenden
- Vertalingen van de transcripties zodat ik de film kan aanbieden aan filmfestivals t.b.v. ondertiteling
- Beeldresearch naar oude prenten voor de animaties t.b.v. de historische verhaallijn
- Het maken van de animaties
- De vele uren aan beeld materiaal zullen uiteindelijk gescreend, en in de edit tot een verhaal teruggebracht moeten worden - Het componeren van muziek, de opname daarvan, de kosten van de studio en de muzikanten
- Voice-over kosten
- Kleurcorrectie, sounddesign en audionabewerking
- Het maken en laten drukken van de filmposter en uitnodigingen
- De feestelijke premiere, die zal plaats vinden in Het Luxor Theater hier in Zutphen.

Filmfestivals & TV
Daarnaast willen we de film ook aan melden bij diverse (documentaire–) filmfestivals en aanbieden bij omroepen voor uitzending.
Nog 1,5 jaar te gaan
Net als het bouwen van een maquette, is het maken van een documentaire een zeer tijdrovende aangelegenheid. Constant denkt zelf nog zo'n 1,5 jaar nodig te hebben om de maquette af te bouwen. Pas na die tijd kunnen we de documentaire afronden.
Als tegenprestatie voor het wachten op het uiteindelijke resultaat wordt bij alle donaties vanaf vijftig euro en hoger je naam vermelden in de aftiteling van de documentaire!
Nieuwste donaties

Bert Schotman
31-05-2021 13:56Ik vind het bijzonder dat een vrijwilliger dit allemaal bereikt heeft, Ook ben ik onder de indruk hoe getailleerd alles wordt uitgevoerd.

Marieke Schriks
30-05-2021 14:24De passie voor de monumenten èn voor Zutphen spreek ons aan. Het Wijnhuisfonds wil graag de hoofdsponsor zijn.

Een donateur
28-05-2021 16:40Vrijwilligerswerk verdient meer erkenning: Veel vakmensen blijven vaak autoriteit op hun vakgebied dat wordt door veel management niet gezi