Steun de publicatie van mijn boek Wortelzucht
Steun de publicatie van mijn boek Wortelzucht en ontdek dat mijn geschiedenis....ook jouw geschiedenis is.
Boektitel: 'Wortelzucht - De geschiedenis, dat ben ik' Soort boek: Historische autobiografie Taal Nederlands Uitgever: LM Publishers, Volendam Aantal pagina's: circa 265 Aantal illustraties: 50 Oplage: 500 Status: boek is geredigeerd, het wordt nu vormgegeven en is in januari 2021Steun de publicatie van mijn boek Wortelzucht
Steun de publicatie van mijn boek Wortelzucht
en ontdek dat mijn geschiedenis....ook jouw geschiedenis is.
- Boektitel: 'Wortelzucht - De geschiedenis, dat ben ik'
- Soort boek: Historische autobiografie
- Taal Nederlands
- Uitgever: LM Publishers, Volendam
- Aantal pagina's: circa 265
- Aantal illustraties: 50
- Oplage: 500
- Status: boek is geredigeerd, het wordt nu vormgegeven en is in januari 2021 drukklaar.
- Doelgroep: Geïnteresseerden in Indonesië, Suriname en (koloniale) geschiedenis
Waar gaat het boek over
'Wortelzucht' is een autobiografische en historische ontdekkingsreis naar de oorsprong van de dertien verschillende etniciteiten in het DNA van auteur Marcel van Kanten, nazaat van eeuwenoude kleurrijke Afro-Surinaamse- en Nederlands-Indische families. Hij onderzoekt de multiculturele wereld in hem en zoekt zijn plek in een snel veranderende wereld.
Voor wie is het boek Wortelzucht?
- De Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname;
- De Indisch-Molukse gemeenschap in Nederland;
- Nederlanders met interesse in de koloniale geschiedenis;
- Nederlandse (erfgoed)toeristen die op vakantie gaan naar Suriname of Indonesië:
- Scholieren en studenten Geschiedenis in Nederland en Suriname;
- Docenten Geschiedenis en Maatschappijleer in Nederland en Suriname;
- Mensen met Surinaamse en/of Indisch-Molukse wortels, die ook graag onderzoek naar hun familiegeschiedenis willen doen.

Social media & contact
- Email Marcel van Kanten: [email protected]
- Email LM Publishers
- Videoproductie: Frank Vischschraper van Frankly Media Productions & Marcel van Kanten.
Doelstellingen van boek Wortelzucht
Publicatie van een rijk geïllustreerd boek over de complexe Nederlandse koloniale geschiedenis, door het persoonlijk levensverhaal van auteur Marcel van Kanten en zijn eigen bewogen familiegeschiedenis.
Het verhaal in het boek Wortelzucht is beeldend geschreven, maar krijgt nog een extra dimensie door de toevoeging van uniek fotomateriaal.
- Ontwikkeling, behoud van kennis over de Nederlandse koloniale geschiedenis, in het bijzonder de slavernijgeschiedenis in Suriname en het (over)leven van Nederlandse en Indische mensen in Nederlands-Indië.
- Bewustwording bij het Nederlandse publiek over onze gedeelde geschiedenis en het bestaan van andere narratieven dan alleen het dominante narratief van de koloniale heerser.
- Bewustwording over hoe discriminatie en het huidige institutioneel racisme in Nederland haar fundamenten heeft in de koloniale geschiedenis van Nederland met Suriname en Nederlands-Indië.
Aanbevelingen voor boek Wortelzucht
- Emeritus Professor Humphrey Lamur, Surinaamse socioloog en cultureel-antropoloog en voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, bekend van openbaarmaking van de Surinaamse slavenregisters: "Het boek van Marcel van Kanten, getiteld 'Wortelzucht' is onder andere gebaseerd op informatie over de Surinaamse suikerplantages Brouwerslust en De Resolutie waar zijn voorouders als slaafgemaakten hebben gewerkt. De publicatie levert een belangrijke bijdrage aan de kennis van de geschiedenis van Suriname, in het bijzonder van het slavernijverleden. Dit is van groot belang gezien de toenemende belangstelling voor verschillende aspecten van de slavernij zowel bij Surinamers als bij Nederlanders van Surinaamse afkomst.”
- Dutch Culture, die zich onder meer bezighoudt met de promotie van de Nederlandse cultuursector in het buitenland, heeft een substantiële bijdrage geleverd om publicatie mogelijk te maken.
- Maartje Duin, winnaar van de Dutch Podcast Awards 2020 voor haar bekende achtdelige VPRO/NPO Radio 1 podcastserie 'De plantage van onze voorouders': "Geschiedenis is niet zwart-wit, en juist daarom zijn de verhalen van Nederlanders van gemengde afkomst zo belangrijk. Marcel van Kanten is een product van het koloniale verleden in de West en de Oost, nazaat van tot slaafgemaakten en slavenhouders. Met zijn poging om al deze geschiedenissen in zichzelf te verenigen, stelt hij een voorbeeld voor Nederland.",
- Griselda Molemans, onderzoeksjournaliste, documentairemaker en auteur van twaalf boeken (o.a. 'Opgevangen in andijvielucht'), is gespecialiseerd in koloniale geschiedenis: "De Oost' en 'De West' lijken begrippen die ver van elkaar afstaan. Niets is minder waar: de voormalige Nederlandse kolonies waren op een en hetzelfde juridische en maatschappelijke systeem geschoeid. Het is de grote verdienste van Marcel van Kanten om dankzij een onstilbare wortelzucht aan te tonen hoezeer de geschiedenis van de ‘overzeese rijksdelen’ met elkaar vervlochten is. Het inzicht dat hij daarmee levert, is uniek voor de Nederlandse geschiedschrijving."

Boek Wortelzucht bijna drukklaar
‘Twee jaar onderzoek ligt ten grondslag aan het autobiografische boek Wortelzucht. Daarom ben ik verheugd de ideële non-profit uitgeverij LM Publishers bereid gevonden te hebben mijn boek uit te geven. Het boek is een van de eerste boeken in Nederland waarin de koloniale geschiedenis van Suriname en Nederlands-Indië dwars door elkaar lopen, omdat ik zowel een half Surinaams als een half Indische achtergrond heb,’ aldus Van Kanten.
PR en verkoop
- In de webshop van uitgeverij LM Publishers, de reguliere boekhandels en de museumboekhandels van het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum is het boek te koop.
- De conservator van het Museum Amsterdam heeft voorgesteld een presentatie te komen geven over Marcels bijzondere ontdekkingsreis in de koloniale geschiedenis.
- Media zoals de VPRO/NPO Radio 1 podcastserie 'De plantage van onze voorouders', Indische magazines zoals Moesson en zelfs een Zuid-Afrikaanse website tonen grote interesse en willen er redactionele aandacht aan besteden.
En toen kwam de corona crisis...
De uitgeverswereld is door de economische crisis hard geraakt. Uitgever LM Publishers heeft veel last van de economische crisis, maar wil desondanks het boek nog steeds uitgeven. Zij krijgen door de coronacrisis de begroting ondanks de subsidie van DutchCulture net niet sluitend.
Het is om die reden dat Van Kanten met goedkeuring van uitgever LM Publishers deze crowdfunding campagne is gestart.
‘Het zou fantastisch zijn als jullie het project zouden willen ondersteunen en door middel van een donatie willen helpen met de laatste investering, zodat het boek alsnog kan worden uitgegeven. Daarmee help je het immateriële culturele erfgoed van onze gedeelde koloniale geschiedenis, dat in het boek wordt beschreven, te bewaren en te delen met iedereen, die wil begrijpen wie wij zijn en waar we vandaan komen.’
Mini-podcast Wortelzucht voor donateurs

Exclusief voor alle donateurs die mijn boek zo hartelijk ondersteunen, heb ik een mini-podcast Wortelzucht van zes afleveringen gemaakt. Hierin draag ik voor uit eigen werk. Maak als donateur eerst even een account aan op deze website en log in. Dan kun je podcast Wortelzucht beluisteren.

Samenvatting boek Wortelzucht
Een ‘Capiteijn’ van Prins Maurits in de Slag bij Nieuwpoort, een VOC-zeeschuimer, de beul van Leeuwarden, een Hamburgse Asjkenazisch Joodse intellectueel, een bereisde middeleeuwse prediker die bij een overstroming bezwijkt, een Amsterdamse zeilmaker, vijf KNIL-ijzervreters met hun gedweeë Javaanse en Sumatraanse njai’s, een Indo die wordt vermoord door zwarte magie, Molukkers op Ambon en Saparua, krijgsgevangenen in Jappenkampen, totok-planters in Nederlands-Indië met indrukwekkende snorren, overlevers van Japanse interneringskampen en de Bersiap, Indische repatrianten, de Iers-Schots-Welshe familie Kennedy, vier generaties slavinnen op Surinaamse suikerplantages, Afrikaanse slaafgemaakten uit West-Afrika, Sierra Leone, Nigeria en Kenia, Noord-Afrikaanse slavenhalers, een Chinese contractarbeider met een lange paardenstaart en Portugese kolonisten uit Madeira … wat hebben zij met elkaar gemeen?
Zij zijn allen schakels aan de ketting van de familiegeschiedenis van Marcel van Kanten, die maar liefst dertien etniciteiten in zich draagt.
Een autobiografische zoektocht naar zijn multiculturele identiteit brengt Marcel van Kanten, nazaat van kleurrijke families, verrassingen op vier continenten. Hij zoekt zijn plek in een veranderende wereld. En hij onderzoekt de wereld in zichzelf.

Boekomslag Wortelzucht
VOORKANT - SURINAAMSE PLANTAGE BROUWERSLUST
Vier generaties slaafgemaakten van de Afro-Surinaamse voorouders van Van Kanten hebben in de 19de eeuw op suikerrietplantage Brouwerslust (afbeelding) geleefd. Hij brengt de door de jungle overwoekerde plantage weer tot leven in woord en met uniek beeldmateriaal. Van Kanten haalt zevenenvijftig slaafgemaakten uit de vergetelheid waarvan de meesten van zijn 19de-eeuwse familie. Hij is er zelfs in geslaagd om zijn Afrikaanse oermoeder slavin 'Elisabeth uit Africa' te vinden. Dankzij de verre nazaten van de 19de eeuwse slaveneigenaren van zijn voorouders kreeg hij toegang tot zeldzame privé-archieven.
Een snipper (afbeelding) van het Surinaamse slavenregister uit 1863 waarin Van Kanten zijn familie heeft teruggevonden.
Slaafgemaakten op plantages mochten hun eigenaar op straffe van marteling nooit aankijken. Als nazaat van slaafgemaakten kijkt Van Kanten (afbeelding) daarom vanaf de voorkant van het boek iedere lezer recht in de ogen aan om het verhaal te vertellen dat verteld moet worden.
ACHTERKANT - INDISCHE BETOVERGROOTOUDERS
Dit zijn, in de lijn van zijn Indische moeder, de Indische betovergrootouders van Van Kanten. De man links op de foto, zijn betovergrootvader, is in de 19de eeuw sergeant-majoor bij het Koninklijk Indisch leger (KNIL). Zijn vrouw rechts, de betovergrootmoeder van Marcel, is de dochter van een Duits-Joodse KNIL militair uit Hamburg en zijn Sumatraanse 'njai' (zijn concubine).
Op de achterkant lees je de samenvatting van Van Kantens autobiografie.
Van Kanten is opgevoed in een omgeving met Surinaamse, Indische en Nederlandse culturele invloeden, dat voelt als een ‘sandwich’. Daarom staat op het boekomslag Suriname op de voorkant en Nederlands-Indië op de achterkant. In dit boekomslag zit zijn hele verhaal verpakt.

Waarom dit boek Wortelzucht
Marcel van Kanten is het product van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Hij stamt uit een kleurrijke familie. Hij heeft in zijn DNA dertien etniciteiten, waaronder vijf Afrikaanse. In hem huist de multiculturele samenleving.
Zijn vader is een Surinaamse creool. Zijn voorouders zijn Afrikaanse slaven, Welsh-Iers-Schotse en Joodse plantage- en slavenhouders, Chinese contractarbeiders en Portugese boeren uit Madeira.
Zijn moeder is een Indische vrouw uit Oost-Java, Nederlands-Indië. Haar voorouders zijn Indische, en Hollandse en Duitse KNIL-militairen, Javaanse, Sumatraanse en Molukse njai’s, plantagehouders, Hollandse VOC-lieden en Hoogduitse Joden.
De multiculturele samenleving in een voldongen feit. Onuitwisbaar en onuitroeibaar. Mensen met een multiculturele achtergrond die onvoldoende herkend en erkend worden, eisen nu hun eigen plek op in de samenleving.
Zijn verhaal is het resultaat van een DNA-analyse, archiefonderzoek en vele gesprekken met familie, nazaten en specialisten. Het boek Wortelzucht laat zien dat wij allemaal wereldburgers zijn. Elk met unieke levensverhalen die soms op een bizarre manier met elkaar zijn verknoopt.
De wereld wordt een stukje leefbaarder wanneer wij beseffen dat we uiteindelijk allemaal familie van elkaar zijn. We komen voort uit dezelfde oermoeder en oervader. Laten we verhalen vertellen en naar elkaar luisteren. Want te veel levensverhalen zijn nog niet verteld en verdwijnen zonder gehoord te zijn het graf in.
Met zijn boek wil hij anderen inspireren ook hun geschiedenis en persoonlijke verhaal te onderzoeken, te creëren en te delen. ‘Want, zoals van Kanten zegt, ‘niet alleen in de ogen van de ander, maar ook in de verhalen van die ander kan ik mijzelf herkennen. En ik hoop dat dat omgekeerd ook het geval is.’
Nieuwste donaties

Een donateur
20-12-2020 22:02Uit levendige interesse - zo'n boek als dit vind ik van essentieel belang voor begrip van onze 'warrige' koloniale geschiedenis.

Annemarie de Wildt
12-12-2020 13:14Vorig jaar Marcel bij The Black Archives en vertelde hij me over zijn boek. ik ben er erg nieuwsgierig naar.

Meinte en Boukje Vierstra
11-12-2020 17:07Vanwege levens verhalen die Justus van Kanten en Carlita Bron ons vertelden.