RUIS
RUIS is een documentaire over het mysterieuze verschijnsel tinnitus, waarvan niemand de precieze oorzaak weet. Mensen met tinnitus horen 24/7 een zoem, piep of ruis in hun hoofd. Welke rol speelt ons gehoor hierbij en hoe is het om te moeten dealen met dit constante geluid? Een film over geluid, (wan)hoop en alternatieve therapieën.
Uit onderzoek blijkt dat ruim een miljoen Nederlanders last hebben van
RUIS
RUIS is een documentaire over het mysterieuze verschijnsel tinnitus, waarvan niemand de precieze oorzaak weet. Mensen met tinnitus horen 24/7 een zoem, piep of ruis in hun hoofd. Welke rol speelt ons gehoor hierbij en hoe is het om te moeten dealen met dit constante geluid? Een film over geluid, (wan)hoop en alternatieve therapieën.
Uit onderzoek blijkt dat ruim een miljoen Nederlanders last hebben van tinnitus. De oorzaak is vaak onduidelijk, een behandeling ingewikkeld. Tinnitus is niet te genezen en toch worden patiënten hier dagelijks mee geconfronteerd. Sommigen zoeken uit wanhoop een uitweg in ongebruikelijke therapieën. Ook in tijden van corona is dit verhaal belangrijk. Opgesloten met een piep zonder afleiding: hoe gaan tinnituspatiënten hiermee om?
Waarom deze film?
“Hij zal wel te veel naar harde muziek hebben geluisterd”, is een opmerking die vaak gemaakt wordt over mensen met tinnitus. Het beschermen van je oren is belangrijk, maar gehoorschade hoeft niet altijd te leiden tot tinnitus. In veel gevallen begint tinnitus plotseling en is er geen gehoorschade meetbaar.
We hopen daarom met deze documentaire meer begrip te creëren voor mensen met tinnitus en aandacht te geven aan een groeiend probleem voor een groot deel van de bevolking.

Wie zijn wij?
Wij zijn Emma Bouwheer (24) en Ingmar Kuitert (21), de makers van de documentaire RUIS.
Nadat Ingmar, derdejaarsstudent Journalistiek in Utrecht (SVJ), een aantal maanden aan de Londense filmacademy studeerde, werd zijn interesse voor journalistieke documentaires gewekt. Emma is vijfdejaars student bij de SVJ en wilde na haar stage bij de videoafdeling van de Volkskrant niks liever dan persoonlijke verhalen vertellen via film.
In onze omgeving komen wij steeds vaker tinnitus tegen. Zodra we het onderwerp noemen, is er altijd wel iemand die dit ook herkent. Omdat er tegenwoordig zoveel mensen zijn die onder tinnitus lijden, is het belangrijk genoeg aandacht te geven aan dit probleem.

Steun ons!
Een film maken kost niet alleen veel tijd, maar ook geld! Het eindresultaat dat je uiteindelijk in de bioscoop of op je laptop ziet bevat meer werk dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan animaties, kleur- en audionabewerking en op maat gecomponeerde muziek voor de film. Om de documentaire uiteindelijk af te kunnen maken met de best mogelijke kwaliteit hebben wij jullie bijdrage nodig! Dus help ons dit verhaal te vertellen en zo meer begrip te creëren voor mensen met tinnitus.
Première
Het doel is om de documentaire eind augustus helemaal af te maken en daarna te vertonen op het Campusdoc Filmfestival. Door de coronacrisis is dit festival helaas uitgesteld naar het najaar van 2020. Hoe en in welke vorm dit gaat plaatsvinden, is voor ons ook nog even afwachten. Maar we houden jullie zeker op de hoogte, want die première komt er!
Blijf ons volgen!
Wil jij graag meer weten of op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen? Volg ons dan op Instagram en Facebook. Je kunt ons ook mailen op [email protected]
Nieuwste donaties

Forbes Visser Family
26-06-2020 15:35Wishing you ALL THE BEST with your really interesting project.- From Scotland

Iemand
25-06-2020 15:36Gewoon omdat dit film een goed doel gericht. Wij behandelen tinnitus dagelijks met acupunctuur, er zijn veel mensen last van de oorsuizen,

peter verwey
22-06-2020 12:11Tinnitus is heeft een enorme impact op het leven van mensen. Het is onzichtbaar en begrip ontbreekt vaak helaas.