Het had ons jubeljaar moeten worden: 2020. Vier jaar geleden is het Klederdrachtmuseum opgericht als zelfstandige stichting zonder subsidie, met een privé lening is het museum opgebouwd. In vier jaar tijd zijn we op eigen kracht gegroeid naar 25.000 bezoekers per jaar, afkomstig uit binnen- en buitenland. We hadden net een succesvolle tentoonstelling over de Surinaamse kotomisi gestart waar we veel publiciteit voor kregen en na 3 maanden moesten we de deuren al sluiten.
Het had ons jubeljaar moeten worden: 2020. Vier jaar geleden is het Klederdrachtmuseum opgericht als zelfstandige stichting zonder subsidie, met een privé lening is het museum opgebouwd. In vier jaar tijd zijn we op eigen kracht gegroeid naar 25.000 bezoekers per jaar, afkomstig uit binnen- en buitenland. We hadden net een succesvolle tentoonstelling over de Surinaamse kotomisi gestart waar we veel publiciteit voor kregen en na 3 maanden moesten we de deuren al sluiten.
De inkomsten zijn gestopt, we bezuinigen waar mogelijk en hebben geen personeelskosten omdat we zijn al volledig met vrijwilligers werken. Ook al mogen de musea straks weer open, de inkomsten zullen in 2020 en 2021 nog laag zijn door een langzame groei van bezoekers. We hebben in de eerste 4 jaar nog geen buffer kunnen opbouwen om de komende tijd de vaste kosten (huur etc) te kunnen blijven betalen. We hebben dringend uw steun nodig om te overleven en om te blijven bestaan.
Dit is het enige museum waar alle Nederlandse streekdrachten worden tentoongesteld. Met behulp van streekmusea en particulieren hebben we dit museum opgebouwd in het centrum van Amsterdam. Het presenteert de explosie van kleuren, geraffineerde dessins, onverwachte combinaties, de buitenissige vormen en de ambachten die daarmee zijn verbonden.

Onze ambitie voor de komende jaren
Het plan ligt klaar om binnen drie jaar uit te breiden naar een breder Kostuummuseum, met aandacht voor kleding van vroeger en nu. Naast de streekdrachten zijn daarnaast wisselende exposities te zien van mannen- en vrouwenkleding door de eeuwen zoals bijvoorbeeld; politie- ,militaire uniformen en werkkleding zoals KLM-, NS en verpleegstersuniformen en andere beroepsgroepen. Ook mode collecties van onbekende, gerenommeerde maar ook jonge en hedendaagse ontwerpers. Hiermee zou het eerste Nederlandse kostuum- en modemuseum ontstaan, in nauwe samenwerking met modeacademies, musea en particulieren uit binnen- en buitenland.
Wat vragen we?
Help ons dit museum voor Nederland te behouden, zodat al ons werk van de afgelopen vijf jaar niet opeens verloren gaat, maar wordt veiliggesteld voor de toekomst.
Alle bijdragen zijn welkom. Groot of klein, elke euro telt mee maar we hebben ruim 100.000 euro nodig om deze periode te kunnen overbruggen.
Wat doen we terug?
In de rechter kolom kunt u kiezen welk bedrag u wilt doneren, en aflezen welke tegenprestatie u daarvoor krijgt.
Als het museum weer is geopend is en alle corona maatregelen zijn opgeheven, organiseert het museum een feestelijke bijeenkomst voor alle donateurs. Het basispakket voor iedere donateur bestaat uit:
- Exclusieve uitnodiging voor een feestelijke bijeenkomst in
het museum voor alle donateurs (2 personen)
- Een jaar gratis toegang
- De catalogus Kotomisi, de kracht van klederdracht
- 1 set ansichtkaarten (5 stuks) van het museum
- Digitale link naar project Oral history:
17 filmportretten van Surinaamse vrouwen en mannen
waarin zij vertellen over hun eigen kotomisi. Ontroerende
filmportretten waar u met veel plezier van zal genieten!
Daarnaast biedt het museum een aantal leuke tegenprestaties. Tevens is er voor bedrijven of particulieren de mogelijkheid om hun naam te verbinden aan een kamer of vitrine.
Stichting Het Klederdrachtmuseum is een culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Iedereen die 100 euro geeft aan een culturele instelling kan 125 euro in belastingaftrek opgeven.
Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van een dergelijke gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
Over speciale verzoeken gaan wij graag met u in gesprek.
Contact
Heeft u vragen? Wij beantwoorden ze graag!
[email protected]

De organisatie
Het museum is gehuisvest in een prachtig zeventiende-eeuws pand aan de Herengracht, midden in Amsterdam. Het is een stichting met ANBI-status en een Raad van Toezicht. Sinds 2017 is het opgenomen in het Museumregister, waardoor het museum met de Museumkaart en met de Amsterdamse Stadspas voor minima gratis te bezoeken is. Er werken meer dan 25 mensen, grotendeels zeer betrokken vrijwilligers. Zonder hen kan het museum niet bestaan, dus zij kunnen niet genoeg geprezen worden!

Activiteiten van het museum
Educatie, voor jong en oud, speelt een belangrijke rol. Wat willen we dat volgende generaties leren over dat hoogst herkenbare verschijnsel: de Nederlandse klederdracht? De vorm van dit culturele erfgoed is niet toevallig, maar heeft betekenis, er zitten technieken achter. Mode, handel en sierkunst van eeuwen hebben er sporen in nagelaten: zelfs de hele wereldgeschiedenis is erin terug te vinden. Het is belangrijk om dit alles voor de toekomst te bewaren.
Wisselende exposities
Naast de vaste collectie organiseert het museum enkele keren per jaar een bijzondere expositie. Vorig jaar was dat de succesvolle tentoonstelling met kostuums van hedendaagse ontwerpers, geïnspireerd door Nederlandse streekdrachten.
Met een prachtige expositie over de Surinaamse dracht: Kotomisi, de kracht van klederdracht begon het jaar 2020 zeer goed. Voor de tentoonstelling, georganiseerd in samenwerking met het Koto museum in Paramaribo. Het centrale onderwerp was: staat de kotomisi voor het beladen gezamenlijk verleden, of voor de emancipatie na de afschaffing van de slavernij?
Voor de komende vier jaar is een reeks mooie tentoonstellingen gepland, deels in samenwerking met binnen- en buitenlandse musea: Ook heeft de Stichting Het Klederdrachtmuseum onlangs een schat aan cultureel erfgoed verworven in de vorm van het archief en álle stoffenstalen van 250 jaar Nederlandse folklorestoffen van textielfabriek Van den Acker in Gemert. Het plan is om daarover in 2021 een grote overzichtstentoonstelling te organiseren.
Catwalkshows
Een paar keer per jaar is er een catwalkshow met als thema telkens een andere regionale of nationale traditie. Via deze link is de kotomisi-catwalkshow van de huidige tentoonstelling te zien, met een spectaculaire dans- en muziekshow door Naks Nederland in een volle Singelkerk in Amsterdam: geniet ervan!

Workshops en Masterclasses
Het museum organiseert educatieprogramma’s met workshops en masterclasses voor bezoekers en scholen uit Nederland en het buitenland,

- Red het Klederdrachtmuseum en geef dit erfgoed een toekomst

Nieuwste donaties

Een donateur
11-06-2020 09:49Omdat ik het een heel mooi museum vind en de moeite waard om te bestaan. Het is een pareltje!

Een donateur
10-06-2020 08:08Het zou heel jammer zijn als dit museum zou verdwijnen!!

anna bodon
10-06-2020 06:36unieke col belangrijk onze eigen (kostuum-)geschiedenis te laten zien ,klederdracht grote inspiratiebron voor modeontwerpers van nu!