project home 5 updates 68 donateurs

Beleef het Haydn Jeugd Strijkorkest!

door Haydn Jeugd Strijkorkest
 • In 2014 bestaat het Haydn Jeugd Strijkorkest 25 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum gunnen wij je graag een kijkje in de keuken tijdens een 12-delige serie, uit te zenden op brava nl klassiek. Hoe bereiden de jonge musici zich met hun dirigent voor op het jubileumconcert in juni? Hoe werken de twee solisten naar hun optreden toe? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat is de rol van de orkestmanager, de inspeciënt, de orkestmoeder? De betrokkenheid van ouders, docenten, de vaste chauffeur, een lokale vioolbouwer?  Leef 12 weken lang mee met het orkest en zie waarom spelen in het HJSO zoveel meer is dan een hobby op de zaterdagochtend.       
   
  Van een aandoenlijk groepje van 12 is "het Haydn" uitgegroeid tot een gerenommeerd jeugdorkest van ongeveer 30 meiden en jongens van 12 tot 19 jaar. Pubers in de gevoelige jaren, die naast school, sport, uitgaan muziek maken. Daarvoor dagelijks studeren op hun instrument, wekelijks repeteren, feestjes afzeggen, soms vakanties opgeven. Ze zijn allemaal geslaagd voor de auditie, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de ambitie hebben later "de muziek in te gaan". Sommigen zitten in de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium, anderen beperken zich tot een uurtje les per week bij een gewone docent; een enkeling probeert twee studies te combineren. Samen spelen ze volwassen repertoire, doen mee aan concoursen, festivals en masterclasses, winnen prijzen, oogsten bewondering tijdens de buitenlandse tournees. Voor het 9e jaar staat het HJSO onder de bezielende leiding van artistiek leider en dirigent Jan-Ype Nota, die jaarlijks voor de taak staat om met een orkest van nieuwe samenstelling een hoog muzikaal niveau en goed samenspel te bereiken.
   
  De HJSO-tijd blijkt consequenties te hebben die de nieuwe leden nog niet kunnen overzien. Het samen iets tot stand brengen, de intensiteit van de muziekbeleving zelf, laten een grote indruk na; wat je later ook gaat doen in je leven. Oud-leden die hun instrument aan de wilgen hebben gehangen, bestempelen hun HJSO-tijd toch als "essentieel". Niet voor niks vloeien de tranen overvloedig als leden hun laatste concert spelen: ze gaan elkaar missen, het intense samenzijn, de stress, de aandacht, het applaus; maar ook de muziek zelf, de emotionele impact van de stukken die ze spelen, misschien voor het laatst in hun leven. Sommigen willen geen afscheid nemen: ze switchen van studie en kiezen definitief voor de muziek.
   
  Wil jij een kijkje achter de schermen bij het jarige Haydn Jeugd Strijkorkest? Steun ons dan!
   
  Meer informatie over het orkest vind je op www.hjso.nl en www.facebook.com/haydnjeugdstrijkorkest

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer
  • Er zijn op dit item nog geen reacties
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

Haydn Jeugd Strijkorkest
project van Haydn Jeugd Strijkorkest

Het Haydn Jeugd Strijkorkest is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland met de ambitie om een hoog muzikaal niveau te bereiken. Het orkest werd in 1989 opgericht. Het orkest is samengesteld uit violen, altviolen, celli en contrabassen en staat ond ... (meer)

Dit project is 100% voordekunst
€ 5.000 doel van € 5.000 bereikt
68 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.