Yes! Het doelbedrag is gehaald en daar ben ik súper blij mee! De kip komt straks op meer plekken dan enkel mijn tekentafel en dat is fantastisch.
Omdat het project nog even loopt heb ik een nieuw betekenisvol doel in het leven geroepen. Graag zou ik met het extra opgehaalde geld de Zesvleugelige Kip naar de klas halen. Samen met ervaren docenten en onderwijsvernieuwers wil ik materiaal ontwikkelen voor in
Yes! Het doelbedrag is gehaald en daar ben ik súper blij mee! De kip komt straks op meer plekken dan enkel mijn tekentafel en dat is fantastisch.
Omdat het project nog even loopt heb ik een nieuw betekenisvol doel in het leven geroepen. Graag zou ik met het extra opgehaalde geld de Zesvleugelige Kip naar de klas halen. Samen met ervaren docenten en onderwijsvernieuwers wil ik materiaal ontwikkelen voor in de klas. Met het geld wat ik nu bovenop het behaalde doel op haal, kan ik tijd steken in het ontwikkelen, de hulp van professionals inschakelen en kan ik workshop materialen ontwikkelen.
Een boek met een verzameling van verzonnen en bestaande dieren uit onze vleesindustrie, met illustraties en gedichten voor jong en oud.
In het kort
In het boek “De Zesvleugelige Kip en andere fabeldieren van de voedingsindustrie”, begeef ik me op het snijvlak tussen feit en fictie. Ik leg de tijdgeest vast, met al zijn fake news, gekke technologieën en een voedingsindustrie die nog nooit zo ver van de mens af stond.
Wie ben ik?
In 2019 studeerde ik af aan de Design Academy, department food non food. Wat ik het liefste doe in mijn werk is actuele thema's onderzoeken en vertalen naar tekst en beeld. De Zesvleugelige Kip, mijn eerste boek, is daar een goed voorbeeld van.
Als ontwerper wil ik de dingen zonder waardeoordeel beschrijven of laten zien. Ik word het meest geïnspireerd door mensen en hun gedragingen. Vooral het rare, het vreemde en het lelijke boeit me.

Ontstaan van project
Ik kan me voorstellen dat een kip met zes vleugels zou kunnen bestaan. Niet alleen ik, maar een groot deel van de samenleving kan zich dat blijkbaar voorstellen. Een aantal jaar geleden ontstond er namelijk een breed gedeeld gerucht dat de KFC kippen met zes vleugels zou fokken om daarmee de productie van ‘chicken wings’ te vergroten. Dit concept zette me aan het denken en bracht me tot dit boek “De Zesvleugelige Kip en andere Fabeldieren van de Voedingsindustrie”.
Het eerste hoofdstuk gaat dus over de zesvleugelige kip. Jaren geleden werd er in de kranten en op het internet geschreven over dit fenomeen. Als je nu googelt op de Zesvleugelige kip kun je er nog steeds verschillende afbeeldingen van vinden. Het is in de hedendaagse media moeilijk om te beoordelen wanneer nieuws nep is of echt. De hoeveelheid aan tegenstrijdige informatie op het internet is enorm en daarbij is het, doordat veel nieuws tegenwoordig via het internet wordt gelezen, steeds gemakkelijker om nieuws te manipuleren. Hierdoor is het voor mensen steeds moeilijker om waar nieuws te onderscheiden van nepnieuws, of ‘fake news’. Dit maakt dat we twijfelen aan dingen zoals bijvoorbeeld waar ons eten vandaan komt en hoe de dieren van onze vleesindustrie er eigenlijk uit zien. Ik vergelijk deze huidige menselijke staat van twijfel met die uit de 16de eeuw, waarin vreemde en fantasievolle dieren net zo echt waren als honden en katten. Deze fantasievolle dieren uit de 16e eeuw worden fabeldieren genoemd. Zo kwam ik tot de naam van de dieren in mijn boek: De fabeldieren van de Voedingsindustrie.
Over sommige dieren in dit boek zul je twijfelen, maar alle dieren hebben een reden om in mijn boek te bestaan. Zoals het “oneindig groeiende varken”. Toen ik een boerderij bezocht voor mijn onderzoek, vertelde de eigenaar me dat je een varken niet te oud kan laten worden, omdat zijn genen zo zijn afgestemd dat hij blijft groeien. Dus dacht ik bij mezelf, wat als je het varken dan niet zou slachten? Blijft het dan voor altijd groeien?
Een boek is een goed medium om de tijd in te vangen. Het laat een fragment zien van de periode waar we in leven. De dieren in dit boek zijn een product van deze tijd. Het boek is ontworpen voor kinderen van 9 tot 99.
Samenwerking met Swaan Mostert
Met alleen tekeningen en tekst heb je nog geen boek. Swaan Mostert, grafisch ontwerper en boekbinder heeft de Zesvleugelige Kip vorm gegeven en gebonden voor de allereerste handgebonden uitgaves. Beeld en tekst bracht zij samen naar een mooi en eigenzinnig geheel. Haar sterke gevoel voor kleur en oog voor harmonie kenmerkt haar werk.
Swaan Mostert werkt in opdracht maar maakt ook vrij werk. Haar werk is te bezichtigen op haar website: http://www.swaanmostert.com/
en via haar Instagram: https://www.instagram.com/swaan_mostert/?hl=nl
Victoria & Albert museum - London
Een drietal tekeningen van de Zesvleugelige Kip zijn te zien geweest in het Victoria and Albert museum in Londen tijdens hun expositie “Food, Bigger than a plate” over eten in de hedendaagse samenleving, van mei 2019 tot oktober 2019. Dit gebeurde nog voordat de zesvleugelige kip bestond als boek. De beelden werden opgepikt door een curator die ze vond ze passen bij het blok over “The Antropocene”, het tijdperk wat is aangebroken waar de mens de natuur vormgeeft in plaats van andersom.
https://www.vam.ac.uk/exhibitions/food-bigger-than-the-plate

Waar ik nu sta
Tijdens de Dutch Design Week 2019 heb ik mijn boek mogen laten zien als onderdeel van de afstudeerexpositie in de melkfabriek. In die week heb ik veel positieve reacties mogen ontvangen en nieuwe verbindingen gemaakt. Zo liet Mediamatic in Amsterdam me weten geïnteresseerd te zijn in het boek. Mijn boek zal hier worden geëxposeerd vanaf maart 2020. https://www.mediamatic.net/nl/page/376471/de-zesvleugelige-kip-en-andere-fabeldieren-van-de-voedingsindustrie
Daarnaast werd ik tijdens de Dutch Design Week benaderd door een uitgeverij die het boek wil uitgeven.

Lecturis
Lecturis is de naam van de uitgeverij die ik ontmoette tijdens de Dutch Design Week. Deze uitgeverij is in 1922 opgericht als uitgeverij van boeken. Het Eindhovense bedrijf werd vanaf 1940 een drukkerij die zich steeds meer ging richten op kwaliteitsdrukwerk voor kunstenaars en bedrijfsleven. Vanaf 2010 werden er niet alleen boeken gedrukt maar ook uitgegeven met de focus op kunst, design en fotografie.
https://lecturis.nl/
Lecturis zou graag mijn boek uitgeven maar zonder een startbedrag is dat helaas niet mogelijk.
Waar wordt het geld voor gebruikt?
Lecturis vraagt een eigen bijdrage voor de productie van het boek: 7500 euro exclusief BTW. Dit bedrag is nodig om de productie van dit wat duurdere boek te kunnen realiseren. Het boek wordt een A3 formaat, offset gedrukt op kwalitatief papier. Ook de kosten voor distributie en promotie zijn gedekt met dit bedrag.
Waarom moet dit boek er komen?
Omdat het uitnodigt om een gesprek te starten. Van ouder tot kind, van vriend tot vriendin, van oma tot kleinkind. Wanneer dit boek de huizen binnen sluipt op een ongedwongen manier en het opengeslagen wordt op een gewenst moment, is mijn doel bereikt. Op deze manier haal ik een zwaar en moeilijk onderwerp dichtbij en maak het toegankelijk.
Wat zeggen mensen die dit boek hebben gezien?
“Mooi hoe je met fantasie het behapbaar kan maken voor een kind, op deze manier is het niet erg confronterend, de fantasie is ook een soort uitweg”
“Het is een waarschuwing maar dan heel mooi verpakt”
“Je legt er geen oordeel in, dat laat je over aan de kijker”
“Dit is wat ontwerpers moeten doen, dingen in het absurde trekken en op die manier de vraag stellen”
Meer zien?
Volg mij op
https://www.instagram.com/annie_kampie/
https://www.facebook.com/anne.kamps.3
https://www.linkedin.com/in/anne-kamps-39ba93151/
Nieuwste donaties

Sayo
31-03-2020 07:45Ik ben je nummer 1 fan! Veel succes met het project en ik kan niet wachten op alle mooie dingen die je gaat maken in de toekomst.

Iemand
23-03-2020 19:21Geweldig project! Geweldig persoon! Geweldige vriendin!

Een donateur
20-03-2020 09:13om jonge ontwerpers te helpen hun droom te verwezenlijken met mooi & goed project.