Zondvloed Als boerenzoon Sijmen ontdekt dat de totstandkoming van de waterlinie dichterbij is dan ooit, wordt hij door de Frans-Nederlandse oorlog in één dag tot zijn eigen man gemaakt in een poging zijn familie te redden.
Zondvloed is een korte film(10 minuten) die het verhaal vertelt van jonge boerenzoon Sijmen in een historisch kantelpunt binnen onze geschiedenis. De totstandkoming van de Oude Hollandse Waterlinie in het
Zondvloed
Als boerenzoon Sijmen ontdekt dat de totstandkoming van de waterlinie dichterbij is dan ooit, wordt hij door de Frans-Nederlandse oorlog in één dag tot zijn eigen man gemaakt in een poging zijn familie te redden.
Zondvloed is een korte film(10 minuten) die het verhaal vertelt van jonge boerenzoon Sijmen in een historisch kantelpunt binnen onze geschiedenis. De totstandkoming van de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672 en de verdediging die hiermee het gewest Holland geboden werd heeft de koers van de geschiedenis ingrijpend veranderd en ervoor gezorgd dat Nederland zijn eigen land kon blijven.
Met deze film willen wij als makers een kijkje in deze historie geven en een duidelijker beeld schetsen van de emotionele impact van deze gebeurtenissen op de boeren in dit gebied.
Op deze pagina leggen wij u uit wat wij allemaal van plan zijn met deze film en waarom deze film gemaakt wordt. We hebben een hoop prachtige plannen liggen en hebben twee leuke draaidagen gepland, maar...
We komen helaas nog geld te kort om een extra draaidag toe te voegen om de film ECHT heel representatief te laten zijn voor de gebeurtenissen rond de Oude Hollandse Waterlinie in het Rampjaar 1672 en de effecten die dit op het gebied en op heel Nederland heeft gehad. Ook voor de post-productie van deze extra draaidag komen wij helaas nog geld te kort.
Dit is waar u ons kunt helpen.
Door een donatie te doen, hoe klein dan ook, bent u direct betrokken bij de totstandkoming van Zondvloed en helpt u mee aan het creëeren van meer bekendheid rondom dit stuk bijzondere Nederlandse geschiedenis en erfgoed.
Met de extra draaidag kunnen wij een helderder beeld geven van de omgeving en kunnen wij naast onze hoofdlocatie, de boerderij van de familie Van Essen, andere locaties toevoegen op de extra draaidag om meer van de wereld te zien waarin het verhaal zich afspeelt. Hiermee wordt de invloed van de oorlog en de chaos in de Nederlanden visueel en voelbaar en zien we de impact op de omgeving en de boeren en hun gezinnen.
Met uw bijdrage kunt u ons helpen een zo realistisch mogelijke film te maken en helpt u direct bij aan de bekendheid van deze gebeurtenis en de gebieden rondom de Waterlinie.
Team Zondvloed

Waar gaat de film over?
Sijmen (17) ontglipt 's nachts de boerderij van zijn ouders als hij buiten wapengekletter en hard geschreeuw hoort. Hij doorkruist de weilanden van zijn vader en verstopt zich achter het riet wanneer hij ziet hoe zijn buren door het Staatse Leger van hun erf weggejaagd worden. Agressief wordt de familie van hun bed gelicht en breekt het peloton de dijk door die grenst aan de boerderij. Direct stroomt het water van de waterlinie het erf en de polder binnen. Sijmen weet; hij en zijn familie moeten de boerderij zo snel mogelijk verlaten en zullen óók hun land onderwater moeten zetten, nog voordat het Staatse leger dit komt doen.
Sijmen heeft binnen het gezin een grote verantwoordelijkheid. Dagenlang zorgt hij voor zijn doodzieke moeder en heeft hij de verantwoordelijkheid over zijn jongere broertje en zusjes.
Als hij die ochtend het gezin en de boerderij vertrekklaar gemaakt heeft blijkt weggaan niet vanzelfsprekend. Zijn vader staat erop dat ze het land zonder hem zullen verlaten en is bezig met het bouwen van een damconstructie om zijn boerderij tegen het water te beschermen.
Ondanks dat beide mannen weten dat op boycotten van de waterlinie de doodstraf staat is vader duidelijk. Hij dwingt zijn zoon hem hier achter te laten en te kiezen voor de rest van het gezin. Voor het eerst zal Sijmen zijn eigen man moeten staan en draagt vader zijn stokje over.
Waarom is deze film relevant?
Het verhaal rondom de Oude Hollandse Waterlinie en de 7 jaar durende oorlog met de franse Zonnekoning Lodewijk de 14e is een ondergeschoven kindje in de Nederlandse historie. We kennen allemaal de bekende zeeslagen van Michiel de Ruyter en andere zeehelden, maar we vergeten vaak de ontzettend cruciale rol die de Waterlinie gespeeld heeft in de verdediging van ons land. Was deze er niet geweest dan spraken wij nu hoogstwaarschijnlijk nog frans met elkaar.
Met deze film willen wij deze bijzondere gebeurtenissen bekender maken bij het publiek en dit essentiële onderdeel van ons cultureel erfgoed aan het licht stellen. Samenwerkend met de lokale ondernemers in het gebied en ondersteund door de meest vooraanstaande historici op dit gebied, is Zondvloed een project midden in de samenleving.
Wat financieren wij van het geld?
- Een extra draaidag waarin we meer van de omgeving kunnen laten zien en daardoor beter en meer waarheidsgetrouw het effect van de oorlog en het opkomende water van de Waterlinie op de boeren en de omgeving kunnen laten zien.
- De post-productie en bewerking van deze beelden; omdat het verhaal zich in 1672 afspeelt is het natuurlijk een beetje gek als er windmolens of flats in de verte te zien zijn. Een hoop kan hier tijdens het draaien al gedaan worden, maar sommige beelden zullen nog opgepoetst moeten worden om de wereld zo echt en historisch mogelijk te maken. Helaas is dit werk heel duur en kunnen we het extra geld daar dus super goed voor gebruiken!
- Eenmalig in de 5 jaar wordt de Hoge Boezem in Haastrecht in z'n geheel onder water gezet, dit is een buitenkansje voor ons om de onderwaterzettingen van 1672 te visualiseren en mooi in beeld te brengen. Dit is echter na onze draaiperiode en hiervoor zullen wij nog een halve draaidag extra moeten inplannen om deze buitenkans te pakken. Met het geld van de donaties wordt dit mogelijk en wordt de film naar een nog hoger level getild!
Wie zijn wij?
Scenario & Regie - Nils Verkooijen
Al sinds zeer jonge leeftijd stond Nils als acteur voor de camera en heeft daarmee als 22-jarige een indrukwekkende CV opgebouwd. Twee jaar geleden heeft hij zijn eigen productiehuis Vector Amsterdam opgericht, samen met zijn compagnon Sjors Mans, waarmee hij Zondvloed tot korte film ontwikkeld heeft. Zondvloed is het scenario en regie debuut voor Nils en tevens is hij als creatief- producent verantwoordelijk voor de oplevering van deze film.

Productie: Vector Amsterdam & Blanc Film
Vector Amsterdam
www.vectoramsterdam.com
www.blanc.film
Zondvloed is geïnitieerd door Stichting Struinen en Vorsen en is onderdeel van de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie van de provincie Zuid-Holland mede ondersteund door gemeenten Molenlanden, Krimpenerwaard, Gorinchem, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Tevens wordt de film ondersteund door het Prins Bernhard fonds in Utrecht en Zuid-Holland, stichting Bisdom van Vliet en de provincie Utrecht.

Nieuwste donaties

Nico Verkooijen
25-12-2019 09:59Gewoon...trotse oom en groot fan van Nils!

HaDaZa Swuwadi
24-12-2019 12:42Go get them tigers!!!!

Rens Goedknegt
23-12-2019 20:12Succes oud-ECL’ers/helden Sjors en Nils!