DE FRIETKRAAM: BOEKMONUMENT VOOR EEN VERDWIJNENDE EETCULTUUR Boek over de laatste frietkiosken, frietkramen en frietwagens in de periferie van onze openbare ruimte; ze worden in hoog tempo van de kaart geveegd door ijverige ruimtelijke ordenaars. De Frietkraam is een requiem in woord en beeld voor een verdwijnende eetcultuur.
Het boek is bijna klaar. Alleen de eindredactie, vormgeving en het drukken nog... Ik hoop op jouw steun om het
DE FRIETKRAAM: BOEKMONUMENT
VOOR EEN VERDWIJNENDE EETCULTUUR
Boek over de laatste frietkiosken, frietkramen en frietwagens in de periferie van onze openbare ruimte; ze worden in hoog tempo van de kaart geveegd door ijverige ruimtelijke ordenaars. De Frietkraam is een requiem in woord en beeld voor een verdwijnende eetcultuur.
Het boek is bijna klaar. Alleen de eindredactie, vormgeving en het drukken nog... Ik hoop op jouw steun om het boek daadwerkelijk te laten verschijnen.


DE FRIETKRAAM: TOELICHTING
Sinds 1994 bestudeer ik de frituurcultuur in ons geordende land. Een grote voorliefde heb ik voor de ongemaaide bermen, de periferie van de openbare ruimte, de plekken in dorpen, steden en zelfs bossen waar ooit frietverkopers neerstreken met hun kiosk, kraam of wagen.
Tientallen jaren hielden sommigen er stand met hun standplaats. Maar ons land is steeds degelijker ruimtelijk geordend; voor deze neringdoenden in de berm van de openbare ruimte is nauwelijks meer plek.
De afgelopen jaren verdwenen ze in versneld tempo.
In alle windstreken van ons land fotografeerde ik de afgelopen twintig jaar frietkramen, frietwagens en frietkiosken. Bij de foto’s liet ik mijn fantasie de loop en geef ik mijn observaties in korte begeleidende teksten.
De Frietkraam is ingedeeld volgens de windstreken van ons land: noord, oost, zuid en west. Elk regiohoofdstuk wordt voorafgegaan door een korte karakteristiek van de regionale frituurcultuur in de betreffende streek van ons land.
Boekspecificaties: hardcover; afmetingen: 200 x 180 mm; fullcolour; 200 pagina's; 135 grs mc satin papier; omslag: bedrukking full colour en glanslaminaat. Het boek is gereed voor vormgeving en druk en verschijnt circa 2 maanden nadat het bedrag gefund is.


AUTEUR: UBEL ZUIDERVELD
Als bijvak cq hobby van mijn eigenlijke beroep, horecajournalist annex foodservice-watcher, heb ik al sinds 1991 een fascinatie voor onze frituurcultuur in het algemeen en frietkramen in het bijzonder. Eerder publiceerde ik boeken als Febo, Een Fenomeen, Snelle Hap en het Nationaal Snack Handboek. Onlangs kwam ik bij online en offline media uitgebreid aan het woord over mijn studie en lezing 150 Jaar friet in Nederland.
“Ubel is een wandelende snackencyclopedie.”
Pierre Wind in het boek “55 kroketten”
“De vleesgeworden snackgoeroe.”
Hallo Gelderland, TV Gelderland
Nieuwste donaties

Figo Spacyfriet
20-11-2019 07:06Patat is het gewoon helemaal. Er gaat niks boven een fietstocht door de lage landen met een noodstop bij een louche patatzaak in de berm!

Katinka Heise
15-11-2019 06:23Ik ben mijn hele leven al een liefhebber van Friet met mayo. Omdat het echt een boek voor mij is, krijg ik het cadeau van mijn man.

van Dasselaar Pensioen & Financiele Planning
14-11-2019 22:31Ubel is al heel lang actief in de snackmarkt. Het is mooi dat deze passie ook onze oer Hollandse frietkraam gaat. Een 'patatje met' graag!