Million – “Ja, mensen komen en ze gaan. Sommige krijgen een verblijfsvergunning. Ik heb 16 jaar gewacht op een verblijfsvergunning. Ze kunnen mij niet terug sturen en ze willen mij ook niet een verblijfsvergunning geven. Dus dan blijf je hangen, hangen zeg maar.”
Waar gaat het over?
“Het gesprek met een vreemdeling” is een korte fictiefilm gebaseerd op het terugkeergesprek tussen Million en

Million – “Ja, mensen komen en ze gaan. Sommige krijgen een verblijfsvergunning. Ik heb 16 jaar gewacht op een verblijfsvergunning. Ze kunnen mij niet terug sturen en ze willen mij ook niet een verblijfsvergunning geven. Dus dan blijf je hangen, hangen zeg maar.”
Waar gaat het over?
“Het gesprek met een vreemdeling” is een korte fictiefilm gebaseerd op het terugkeergesprek tussen Million en de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Het was het jaar 1992 toen de 17 jarige Million vanuit Eritrea in Nederland terecht kwam. Als politieke vluchteling was hij onderdeel van de eerste golf Eritreeërs die hun land verlieten vanwege de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog.
In Nederland werd hij niet toegelaten als vluchteling. Hij kreeg geen verblijfsvergunning, wat het onmogelijk voor hem maakte om te studeren, te werken en zijn leven hier vorm te geven. Twee jaar later ontving hij per ongeluk een sofinummer (tegenwoordig BSN). Million greep deze bijzondere kans aan om een opleiding tot vliegtuigonderhoudsmonteur te volgen, te werken voor de KLM én belasting te betalen aan de Nederlandse overheid. Dit alles terwijl hij nog steeds niet in het bezit was van een Nederlands identiteitsbewijs. In 2004 ontving Million een brief waarin hij werd opgeroepen voor een terugkeergesprek met de IND. Hij moest het land gaan verlaten waar hij al 12 jaar in veiligheid woonde en werkte.
Million – “Ze hebben nog nooit meegemaakt dat een vluchteling zonder verblijfsvergunning werkt. Wit! Hij kan wel zwart werken, maar wit! Dat hij belasting betaalt en alles. Ik was de enige. Dus de IND had weer een nieuwe situatie.”
In de korte film “Het gesprek met een vreemdeling” volgen we 24 uur uit het leven van de twee hoofdpersonen Amanuel Tesfom en Erik de Ruijter.
Beide mannen gieten drankjes achterover met vrienden in de kroeg, beide mannen worden ‘s ochtends alleen wakker terwijl hun geliefde een boterhammetje kaas voor ze klaarmaakt en beide mannen bereiden zich voor op een levensveranderend gesprek met een vreemdeling.
Later die dag ontmoeten Amanuel en Erik elkaar in de wachtkamer van het IND kantoor. Amanuel de vluchteling die het land moet verlaten en Erik de IND medewerker die deze procedure in gang moet zetten. Vanaf het eerste moment krijgt dit terugkeergesprek een andere wending dan de mannen hadden verwacht en komen de bestaande machtsverhoudingen tussen de twee op losse schroeven te staan.
Waarom is dit relevant?
Of je nu voor of tegen het uitzetten van vluchtelingen bent, dit blijft voor veel mensen een gevoelig onderwerp. We hebben nota bene te maken met mensenlevens.
Is het wel mogelijk om een systeem creëren waarin iedere vluchteling een echt rechtvaardige procedure krijgt?
Is het humaan om mensen op basis van papieren wel of niet onderdeel te laten zijn van de samenleving?
Is het überhaupt wel mogelijk om alle mensen die hier als vluchteling veiligheid proberen te zoeken ook op te vangen?
Deze film is niet bedoeld om een oordeel te vellen over wat goed of fout is. Wij willen slechts een poging doen tot het creëren van wederzijds begrip. Een individu is namelijk niet verantwoordelijk te houden voor wat het systeem tot stand brengt.
Wie zijn wij?
Naast mijn rol als regisseur in 'Gesprek met een Vreemdeling' ben ik, Feben Demoz, in mijn dagelijks leven student en mede-oprichter van het collectief Zo’n Bende. Dit collectief bestaat uit jonge creatievelingen uit Amsterdam en omstreken, die een passie delen voor het maken van esthetische content met een goed verhaal. Het is ons streven om onze verschillende milieus en culturele achtergronden samen te voegen, om zo op een beeldende wijze verhalen te vertellen die anders niet of nauwelijks platform krijgen. De productie, 'Gesprek met een Vreemdeling', zal in onder andere in samenwerking gebeuren met een aantal crewleden van het Zo’n Bende collectief. Dit zijn de volgende mensen:

Ons team bestaat uit enthousiaste jonge makers die alles op alles willen zetten om dit verhaal naar buiten te brengen. Aangezien wij allen studerende zijn hebben wij helaas niet de middelen om dit project te financieren.

Waar gaan we jouw bijdrage voor gebruiken?
- Het huren van apparatuur zoals een degelijke camera, licht- en geluidsapparatuur.
- Voor vervoer waar genoeg mensen in passen, zodat we van A naar B kunnen reizen.
- Het voeden van ieder cast- en crewlid, zodat men niet van zijn stokje gaat op de set.
- Om belangrijke locaties te regelen zoals een bruin café en een vrachtwagengarage.
- De Prius waar Amanuel in komt aanrijden, de afgetrapte schoenen die hij draagt en de Nokia waar hij mee belt om hem weer helemaal terug te brengen naar het jaar 2004.

Nieuwste donaties

Oma Willy en Jan
5-11-2019 19:48Heel veel succes met je afstudeer- en aanmeldingsfilm. Oma Willy

Cass
2-11-2019 16:56Omdat ik het Feben gun

karlijn
1-11-2019 18:44Super mooi project!