Kan een perspectiefverandering tot meer verbinding leiden tussen mens en aarde?
HET OVERVIEW EFFECT Het overview-effect is het levensveranderende moment dat een astronaut ondergaat wanneer hij de aarde voor het eerst vanuit de ruimte ziet. Hij ziet de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde. Onze aardbol bekijken vanuit een ander perspectief heeft veel astronauten een gevoel van verbondenheid gegeven met de aarde. Daarmee komt het bewustzijn dat de
Kan een perspectiefverandering tot meer verbinding leiden tussen mens en aarde?
HET OVERVIEW EFFECT
Het overview-effect is het levensveranderende moment dat een astronaut ondergaat wanneer hij de aarde voor het eerst vanuit de ruimte ziet. Hij ziet de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde. Onze aardbol bekijken vanuit een ander perspectief heeft veel astronauten een gevoel van verbondenheid gegeven met de aarde. Daarmee komt het bewustzijn dat de aarde een fragiele plek is, beschermd door een papierdunne ozonlaag.
DE FILM
Deze korte documentaire vertelt de belevenis van het ‘overview-effect’ door middel van een ervaringsfilm waar de kijker een astronaut volgt in zijn weg naar de ruimte. Van het opstijgen van de raket tot zijn diepgaande ervaring tijdens het zien van de aarde van een afstand. Deze belevenis wordt verteld in twee verhaallijnen. Een letterlijke ervaring van de astronaut in de raket, en diezelfde ervaring vertaald in menselijke metaforen, die qua gevoel met elkaar corresponderen. Na het avontuur op weg naar boven, komt het plotselinge besef bij de astronaut wat hij eigenlijk heeft achterlaten.

MOTIVATIE REGISSEUR
Het overview-effect heeft gevolgen op de manier waarop wij naar het klimaat kijken. Wij weten dat klimaatverandering een fenomeen is maar wij voelen ons er niet verantwoordelijk genoeg voor. We hebben niet dusdanig een klik met de aarde als geheel, dat wij ons aansprakelijk voelen voor wat er gebeurt in bijvoorbeeld Zuid-Soedan of in Groenland. Veel van de astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien (en het overview-effect meegemaakt hebben) zijn op hun eigen manier betrokken om de wereld te verbeteren. Ze zetten zich in voor mensenrechten of brengen de klimaatverandering onder de aandacht.
Los van de maatschappelijke urgentie, is dit onderwerp voor mij persoonlijk ook urgent. Als filmmaker wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Tijdens het onderzoek voor deze film kwam ik erachter dat de mate van verbinding tussen mens en aarde een onmisbaar onderdeel is voor een betere wereld.
De film wil meegeven dat de plotselinge verbondenheid die de astronaut voelt na het zien van de aarde, zorgt voor meer betrokkenheid tussen mens en aarde. Het middel wat wij gebruiken is de perspectiefverandering van de astronaut. Oftewel het overview-effect.
STAND VAN ZAKEN
Onze draaiperiode vindt plaats in oktober en het grootste deel van de film zal worden opgenomen in Almere, de woonplaats van regisseur Dylan Werkman.
We hebben de NTR als omroep verbonden aan onze film en we werken samen met het productiehuis N279 Entertainment en het postproductiebedrijf The Ambassadors.
Ook is er recentelijk veel 35mm en 65mm materiaal herontdekt door NASA. Al dit materiaal wordt momenteel gearchiveerd door een Engelse archivist en het zal pas in 2021 publiekelijk worden gemaakt door de National Archives. Echter hebben wij al toegang tot deze beelden en we zullen in deze film dan ook gebruik gaan maken van zeldzaam NASA materiaal.

HET TEAM
Met trots wil ik jullie de crew van deze film presenteren:
Regie: Dylan Werkman
Dramaturgie: Sam Dijkstra
Productie: Marrit Greidanus, Pieter Kapteijns
Postproductie: Dobber Bolhuis
Cinematografie: Jaap Mar Diemel
Geluid op set & sounddesign: Burak Öztaş
Montage: Pepijn Ahsmann
Mixage: Zeno Hehenkamp
Componist: Renán Zelada
SUPPORT ONS
Helaas is een filmproductie niet gratis en daarom kunnen we jullie steun goed gebruiken!
Voor het archiefmateriaal zullen we een handelingsfee afdragen aan de archive producer die in bezit is van het NASA materiaal.
Ook willen we de metaforen gaan draaien op 16mm film. Het aanschaffen, ontwikkelen, inscannen en digitaliseren is een grote kostenpost in onze begroting.
Daarnaast zijn er een aantal vaste kostenposten, denk daarbij aan het huren van vervoer, catering, extra apparatuur en locaties.
Alvast heel erg bedankt!

Nieuwste donaties

Tessa Coolen
26-10-2019 12:13Ik vind het geweldig dat Burak de Kustacademie heeft gedaan.

Robbert
26-10-2019 07:18Succes Dylan, mooi initiatief!

Petra
25-10-2019 23:28Is mijn neef en hij doet zo zijn best en ben super trots op hem.