HOERA! 'Wie wil er allemaal beschuit met muisjes?' Na de geboorte komt er veel bezoek en om te vieren dat er een baby is geboren trakteert men beschuit met muisjes. Het aanbieden van beschuit met muisjes -een zoet anijsbeleg op een vezelrijke bodem- iseen eeuwenoude Nederlandse traditie. Het symboliseert de geboorte van een baby en het bezoek wordt zo in de gelegenheid gesteld om nieuwe wonder te
HOERA! 'Wie wil er allemaal beschuit met muisjes?'
Na de geboorte komt er veel bezoek en om te vieren dat er een baby is geboren trakteert men beschuit met muisjes. Het aanbieden van beschuit met muisjes -een zoet anijsbeleg op een vezelrijke bodem- iseen eeuwenoude Nederlandse traditie. Het symboliseert de geboorte van een baby en het bezoek wordt zo in de gelegenheid gesteld om nieuwe wonder te bekijken.
www.facebook.com/BeschuitMetMuisjes
Ons doel is om de cultuur van beschuit met muisjes geregistreerd te krijgen in de landelijke inventaris van cultureel erfgoed. Hierdoor dragen wij bij aan het bewustzijn van de cultuur van beschuit met muisjes als Nederlandse traditie.
Onze stelling is dat de cultuur van beschuit met muisjes thuishoort op de landelijke inventaris van immaterieel erfgoed en daar maken wij ons sterk voor!
Wij gaan met u donatie; een stichting oprichten en beheren, een officiële beschuit met muisjes website bouwen en onderhouden, meer promotiemateriaal ontwerpen en delen, promotiemateriaal verder verspreiden en onze bewustwording campagne op een hoger niveau brengen. Daarnaast gaan we hard aan de slag om de cultuur van beschuit met muisjes op de Nederlandse inventaris van Immaterieel Erfgoed te krijgen.
Met De Cultuur van Beschuit met Muisjes bedoelen we het samenkomen en vieren van een geboorte met een zoet anijsbeleg op een vezelrijke bodem. Het gaat hierbij meer om het immateriële; het samenkomen en vieren. Het materiele is in de cultuur van beschuit met muisjes een secundaire bijkomstigheid.

Immaterieel erfgoed is ontastbaar 'levend erfgoed'. Het omvat sociale gewoonten die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit. In Nederland coördineert het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland de samenstelling van de inventarisatie van nationaal immaterieel erfgoed. Dit wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap die na het ratificeren van het immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO in 2012 hiertoe verplicht is.
Onze missie is om de cultuur van beschuit met muisjes op de inventaris van het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland te krijgen. Maar onze missie is echter nog groter. Wij zien graag een groter bewustzijn voor de cultuur van beschuit met muisjes en andere geboortetradities in Nederland. Het is vrolijk, mooi en ons inziens iets waar we trots op kunnen en mogen zijn!
De uitdaging is om aan het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland aan te tonen dat de cultuur van beschuit met muisjes een netwerk van beoefenaars en betrokkenen kent. Dit is in het geval van beschuit met muisjes een behoorlijke uitdaging. Veel Nederlandse tradities kennen namelijk actieve beoefenaars die regulier samenkomen uit interesse, denk bijvoorbeeld aan bepaalde volksdansen of seizoens-evenementen. In het geval van de beschuit met muisjes-traditie is het intiemer en daardoor ingewikkelder om een zichtbaar netwerk op te richten. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de cultuur van beschuit met muisjes nog niet is opgenomen in de nationale inventaris van immaterieel erfgoed.

Het netwerk toont aan het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed -die de nationale inventaris beheert- dat de cultuur van beschuit met muisjes een actieve en georganiseerde groep van beoefenaars en betrokken kent. Dit is namelijk de hoofdvoorwaarde van de inschrijving in het inventaris. Met het netwerk, actieve beoefenaars en betrokken bedoelen wij personen en groepen die zich hebben aangemeld. Dit zijn onder andere; ouders, kraamverzorgers, familie en vrienden, buren, kennissen en overige kraambezoekers.
Het netwerk onderschrijft dat:
De cultuur van beschuit met muisjes een gezellig en positief Nederlands gebaar is en steunt onze wens tot inschrijving in het nationale inventaris van immaterieel erfgoed.

Persoonlijke motivatie:
Ik vond beschuit met muisjes een achterhaald gebruik. De stereotyperende roze-witte of blauwe-witte muisjes vond ik niet geheel passend bij de tijd, waardoor ik de traditie in twijfel trok. Na de geboorte van mijn dochter veranderde ik van mening. Toen wij na de heftige geboorte samen op de kraamkamer belanden lagen hier de roze-witte muisjes al klaar. Neergelegd op een mooi roze dienblad door het ziekenhuis. Mijn voorbedachte idealen werden ingehaald; het is een prachtig en lief geboortegebaar. Het kent een mooie ontwikkeling en ik sta open voor eventuele veranderingen in de toekomst; als het gebaar en de cultuur maar instant wordt gehouden!
Nieuwste donaties

Een donateur
3-12-2019 17:10Omdat ik een grote liefde voor beschuit met muisjes heb! (Overigens ben ik groot voorstander van roze én blauwe muisjes op één beschuitje).

Lenie
29-11-2019 18:22ik vind ook dat “beschuit met muisjes” thuishoort op de landelijke inventaris van immaterieel erfgoed.