Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde
Help vier professionele jonge zangers op hun eerste landelijke tournee met de operette 'Het hele eieren eten'! Een steengoede bewegingsregisseur en vier prettig gestoorde jonge operatalenten sluiten zich drie dagen met elkaar op om een onbekende operette in te studeren. Want: "Met de juiste ingrediënten en voorbereiding(stijd) wordt koken een koud kunstje!" Lida
Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde
Help vier professionele jonge zangers op hun eerste landelijke tournee met de operette 'Het hele eieren eten'!
Een steengoede bewegingsregisseur en vier prettig gestoorde jonge operatalenten sluiten zich drie dagen met elkaar op om een onbekende operette in te studeren. Want: "Met de juiste ingrediënten en voorbereiding(stijd) wordt koken een koud kunstje!"
Lida Straathof, Lucie van Ree, Nick van Kuipers en Nathan Tax vormen de cast, op piano begeleid door Mark Toxopeus. Samen brengen zij Dokter Mirakel van Georges Bizet in de herwerking van Jeroen Sarphati. In de regie van Panda van Proosdij heet de voorstelling: Het hele eieren eten - trouw aan angst én liefde.

Het recept: neem een enthousiaste cast, een doordacht dramaturgisch concept en perfecte muzikale voorbereiding en je kunt in een paar dagen een topkwaliteit voorstelling klaarmaken. Het resultaat: jong of oud, expert of leek, voor iedereen biedt de snelkook-operette een heerlijk bruisend avondje uit.
Om dit plan uit te voeren kunnen we uw donatie goed gebruiken. Help ons om in september 2019 de planken op te gaan!
Over Het hele eieren eten
Regisseur Panda van Proosdij, internationaal erkend choreograaf en regisseur, bekend van de award-winning methodes Voice & Physique en Choireography, ontwikkelde de snelkook-operette. Typisch voor haar voorstellingen zijn associatieve improvisatie, onderlinge chemie en integratie van ‘ongelukjes’ tijdens het werkproces. Die geven pit, zijn de 'sugar and spice', vormen de kers op de taart.
Panda: “In Dokter Mirakel laat Bizet zien: zonder liefde geen angst en zonder angst geen liefde. En wat brengt dan meer liefde en angst dan een relatie of – nog erger! – het huwelijk? Hoogtepunt in het stuk is het omelettenkwartet. Toen viel het kwart(eleit)je voor de titel en het centrale concept. Angst, liefde en trouw, dat is toch het hele eieren eten?!

"Een operette vraagt altijd om een dramaturgische dubbele bodem als tegenkleur van het flinterdunne verhaal. Confrontaties, humor en scherpzinnigheid ontstaan door het ene te zeggen en het andere te doen. Zo is er in Dokter Mirakel een flinke spanning tussen het gefrustreerde oudere echtpaar en de kalverliefde van de jongelingen. Bedenk dan dat trouwen in de tijd van Bizet heel vanzelfsprekend was, dat is anno 2019 heel anders. Een perfect onderwerp om in de regie mee te spelen.
Door een creatieve omgang met het materiaal, improvisatie en toevallige hilariteiten ‘op de werkvloer’ – denk aan taal- en woordgrappen of gevleugelde uitspraken, maar ook foutjes die tijdens werkproces al leuk waren – ontstaan veel ‘cadeautjes’. Een decorstuk valt ‘toevallig’ om, de pianist moet de tekst nèt te luid souffleren, een zanger roept: “En nu af!” Dit soort vondsten helpen om de regie te onthouden en geeft tegelijkertijd het publiek een kijkje achter de schermen. Dat is leuk voor liefhebbers en stelt leken gerust, bij ons geen concertiquette!"
Waarom dit project, waarom eieren eten?
Ooit was operette de lichtvoetige tegenhanger van de opera. Operette verenigde de lach met de traan, de sneer met het compliment en oude rijkaards met jonge sloebers. Operette relativeerde sociale verschillen met aanstekelijk succes. Anno 2019 lijdt operette onder vooroordelen: protserig, over de top, knullig, ouderwets, stereotyperend. Programmeren professionele podia toch komische opera of licht-klassieke musical, dan wordt het woord ‘operette’ steevast vermeden.
Stichting Cherubino brengt operette terug tot haar kern: vocale topkwaliteit, scherpzinnige humor en actuele thema’s die aansluiten bij een breed en jong publiek. Hoe beter dan met aanstormend professioneel zangtalent? Zij staan aan het begin van hun carrière, koken over van enthousiasme en weten wat er speelt in hun generatie. Niet bang om ouderwetse praktijken in de operawereld aan de tand te voelen, laat Cherubino zien dat er meer wegen naar Rome leiden (of naar Tilburg, Amsterdam, Elst en Utrecht) door volop ruimte te maken voor eigenheid.

Snelkook-operette...?
In 2012 regisseerde Panda van Proosdij haar eerste operette met enthousiaste studenten in Nijmegen,Trial by Jury van Gilbert & Sullivan, met koor en solisten uit dezelfde groep. Die groeide uit tot de bloeiende studentenvereniging Carmina Ludicra. Ook in Amsterdam is zo’n vereniging opgericht, het ASPK. De afgelopen jaren heeft Panda het concept fijngeslepen, nu bekend als snelkook-operette. De voorstellingen zijn een daverend succes: de meeste voorstellingen raken uitverkocht en publiek blijft terugkomen.
Ook talentontwikkeling is een feit: twee deelnemers van het eerste uur, Nathan Tax en Sophie van Weeren, zijn nu professionals in de cultuursector. Zij dachten: “Wat als… we de snelkook-operette professioneel zouden uitvoeren?” Panda was direct razend enthousiast en zo werd stichting Cherubino in het leven geroepen.
De naam van stichting Cherubino is geïnspireerd op het gelijknamige karakter uit Mozarts komische opera Le nozze di Figaro. Deze onstuimige jongeman symboliseert de jeugdige, prikkelende dubbelzinnigheid van operette als genre zoals zij ooit begon. De rol van ‘Cherubino’ wordt vaak vertolkt door een zangeres – zo zweeft hij tussen geslachten in, tussen jong en oud, tussen impulsief en berekenend. En... net als hij kennen ook wij onze lotsbestemming nog niet. Wél zijn we ervan overtuigd dat de weg ernaartoe vol passie en energie wordt!
Wil jij je toegangskaarten en je ei naar keuze (zie tegenprestaties) nu al veilig stellen? Doneer en wij zetten je eierdopje vast klaar in Amsterdam, Utrecht, Elst of Tilburg.

Nieuwste donaties

Corry
16-06-2019 20:28Mijn steun is voor Lida en voor een mooie uitdaging

Driek
14-06-2019 16:08Panda is geweldig en ik hou van eigenwijze opera,!

Yentl
13-06-2019 18:14En de kosten van 't proces zijn voor de penningmeesteres. Meer operette is beter!