Hoera!! Mariëlla Erkens - Mariëlla's handboek Thee is bijna klaar! is geslaagd!
Dankzij 205 donaties die samen € 13.977 opleverden voor Mariëlla Erkens. Superbedankt voor het bijdragen via voordekunst.
Mariëlla's handboek Thee is bijna klaar!
Het Handboek Thee bij Gerechten heeft jouw hulp nodig!
Mariëlla Erkens
theesommelier
Ik ben theesommelier en wil graag zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de veelzijdigheid van thee, vandaar dit handboek over thee.
2 projecten gesteund
13.977
van € 12.000
4 jaar
geleden
198 donateurs
116%VERLENGING
116% succesvol
Campagne afgelopen
gepauzeerd
116% NIEUW DOEL
€ 13.977
opgehaald
van€ 12k
nieuw: € 0
4
jaar
geleden
198
donateurs
Hoera!
Dit project is helemaal voordekunst. De financiering is geslaagd. Via de updates houdt de projectmaker je op de hoogte van de ontwikkelingen rond dit project.
For explanation in English about this project, please scroll down this page
Mariëlla op de cover van 't lekkerst, vakblad voor de Horeca. D&R FotografieDe cover, door vormgeefster Natasha Tastachova
MARIËLLA WIE? Mariëlla Erkens, sinds 2010 bevlogen theesommelier, gespecialiseerd in tea & foodpairing. Docent en adviseur op dat gebied en vastbesloten om met haar theeboek (en jouw hulp) haar lezers kennis te laten maken met het vele moois dat thee te bieden heeft. Thee serveren bij het eten, bijvoorbeeld. Steeds meer mensen nemen afstand van alcohol, maar weten nog niet dat thee het beste alternatief is voor alcoholvrij schenken bij het eten. Thee kan gerechten versterken, smaken bij elkaar trekken, balans brengen en de nasmaak verlengen. Wie wil dat nu niet?
Het team
HANDBOEK THEE
DE INHOUD Elk hoofdstuk bevat veel theoretische informatie en oefeningen om de beginnende thee-expert op weg te helpen. In het boek staan veel wetenswaardigheden over de overeenkomsten tussen thee en wijn en je krijgt eenvoudige recepten die prima te doen zijn voor iedereen die graag kookt. Bij elk recept doe ik drie suggesties: een supermarktthee en twee speciaalzaaktheeën, alle drie makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast staan in het boek recepten met thee als ingrediënt, zowel in gerechten als in cocktails en mocktails, en hoofdstukken over thee en kaas en thee en chocolade.
De inhoudWelke wijnen komen overeen met welke theeën?
VOOR WIE? Mijn boek is bedoeld voor fijnproevers, lekkerbekken, mensen die geen of minder alcohol willen drinken, theeliefhebbers, theestudenten, amateurkoks, chefs, bartenders en wijnsommeliers
JOUW STEUN IS ESSENTIEEL! Het boek is wel al geschreven, maar nog niet gemaakt. De kosten van redactie, vormgeving en fotografie zijn gedekt, vormgeefster Natasha Tastachova en fotograaf Harold Pereira zijn al begonnen aan hun deel voor het boek, maar voor de drukkosten heb ik het geld nog niet. Vandaar deze oproep aan jou om mij te steunen in mijn project:
Help Mariëlla haar boek over thee te publiceren!
HOE? Door te doneren via VoordeKunst.nl.
Omdat de liefde van twee kanten moet komen, krijg je voor jouw donatie ook iets terug natuurlijk. Voor € 35 bijvoorbeeld krijg je het boek boordevol informatie, oefeningen en recepten gesigneerd en wel thuisgestuurd, samen met een handige kaart van een infographic over thee van de hand van vormgeefster Natasha Tastachova. Verzendkosten binnen de Benelux zijn inbegrepen.
Kun je wel wat meer missen? Wat lief! Doneer dan € 50 en je krijgt een gesigneerd exemplaar van het theeboek, een proefzakje losse Single Origin thee met zetinstructie en een bijpassende minireep Single Origin chocolade van een Nederlandse chocolademaker. Of kijk naar de andere mogelijkheden van doneren op deze pagina.
WANNEER? De planning voor de boekpresentatie is eind oktober, bij onverhoopte tegenslag november 2019. Precies op tijd voor de Feestdagen!
Recepten koken met thee en adviezen voor thee in drie prijsklassen foto: M.Veerkamp
ENGLISH BELOW
Please help Mariëlla to publish her book about tea and food pairing
TEA HANDBOOK Tea a boring drink? Not at all! On the contrary, it is at least as versatile and complex as wine. In fact, it has the same effect on food as wine does, but without the alcohol. The only thing you need to know is the basics: how to brew tea properly and how to pair tea with food. No rocket science, yet indispensable, this basic knowledge, in order to get good results. And guess what? It’s all explained in this book, so read this manual and you’ll enjoy sensational tea and food pairings!
YOUR SUPPORT IS ESSENTIAL! The book has already been written, but not yet printed, as I cannot afford the high costs of editing, design and photography. Hence this call for you to support me in my project:
Help Mariëlla to publish her book about tea and food pairing!
MARIELLA WHO? Mariëlla Erkens, a Dutch tea sommelier who has been ardently dedicated to tea since 2010. You could easily call her a teavangelist. She is a Tea & Food pairing specialist, teacher and advisor in tea and determined to spread the Wonderful Word of Tea worldwide (with your help).
FOR WHOM? Her book is meant for gourmets, tea lovers, tea students, chefs, bartenders and wine sommeliers. In addition to a lot of theoretical information, this book also contains the necessary exercises, such as tests and overviews, to help the novice tea expert on their way, and many recipes with tea suggestions in three price categories, for both beginners and advanced students.
HOW? By donating through VoordeKunst.nl.
And because love and support should always be mutual, you will of course get something in return for your donation. For € 35.00 you’ll receive the book, packed with information, exercises and recipes, signed and sent. Shipping costs (within the Benelux) are included.
Want to contribute more? Donate € 50.00 and you will also receive two samples of exclusive tea!
WHEN? The planning for the book release is no later than the end of October, with an unexpected setback in November 2019. Exactly in time for the Holidays!
Verschillen en overeenkomsten tussen wijn en thee
PLEDGES
For € 10,- or more: A virtual hug from Mariëlla and a postcard from one of the beautiful pictures in the book by food-photographer Harold Pereira
For € 25,- or more: an E-book version of the book, with a practical infographic on a postcard, about how to brew tea properly
For €35,- or more: A signed copy of the book (shipping costs not included) with two postcards of the book's gorgeous photos
For €50,- or more: A signed copy of the book (shipping costs not included) with a sample of Single Origin tea and a matching mini bar of Single Origin chocolate made in Amsterdam.
For €75,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), 6 Single Origin tea samples with matching Dutch cheese (only valid for pledgers from countries that accept vacumized and sealed cheese in the mail)
For €100,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), and a limited edition copy of one of Mariëlla's Art photographs
For €250,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), and a live private E-workshop Tea for 6 attendants
For €500,- or more: the highest pledge of all will receive a signed copy of the book, and a Christmas Tea Dinner for 2-6 people prepared by Mariëlla at their own dining table. (If living in The Netherlands, that is. Otherwise, the Pledger will need to come to Amsterdam with his or her guests.)
For explanation in English about this project, please scroll down this page
MARIËLLA WIE? Mariëlla Erkens, sinds 2010 bevlogen theesommelier, gespecialiseerd in tea & foodpairing. Docent en adviseur op dat gebied en vastbesloten om met haar theeboek (en jouw hulp) haar lezers kennis te laten maken met het vele moois dat thee te bieden heeft. Thee serveren bij het eten, bijvoorbeeld. Steeds meer mensen nemen
For explanation in English about this project, please scroll down this page
Mariëlla op de cover van 't lekkerst, vakblad voor de Horeca. D&R FotografieDe cover, door vormgeefster Natasha Tastachova
MARIËLLA WIE? Mariëlla Erkens, sinds 2010 bevlogen theesommelier, gespecialiseerd in tea & foodpairing. Docent en adviseur op dat gebied en vastbesloten om met haar theeboek (en jouw hulp) haar lezers kennis te laten maken met het vele moois dat thee te bieden heeft. Thee serveren bij het eten, bijvoorbeeld. Steeds meer mensen nemen afstand van alcohol, maar weten nog niet dat thee het beste alternatief is voor alcoholvrij schenken bij het eten. Thee kan gerechten versterken, smaken bij elkaar trekken, balans brengen en de nasmaak verlengen. Wie wil dat nu niet?
Het team
HANDBOEK THEE
DE INHOUD Elk hoofdstuk bevat veel theoretische informatie en oefeningen om de beginnende thee-expert op weg te helpen. In het boek staan veel wetenswaardigheden over de overeenkomsten tussen thee en wijn en je krijgt eenvoudige recepten die prima te doen zijn voor iedereen die graag kookt. Bij elk recept doe ik drie suggesties: een supermarktthee en twee speciaalzaaktheeën, alle drie makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast staan in het boek recepten met thee als ingrediënt, zowel in gerechten als in cocktails en mocktails, en hoofdstukken over thee en kaas en thee en chocolade.
De inhoudWelke wijnen komen overeen met welke theeën?
VOOR WIE? Mijn boek is bedoeld voor fijnproevers, lekkerbekken, mensen die geen of minder alcohol willen drinken, theeliefhebbers, theestudenten, amateurkoks, chefs, bartenders en wijnsommeliers
JOUW STEUN IS ESSENTIEEL! Het boek is wel al geschreven, maar nog niet gemaakt. De kosten van redactie, vormgeving en fotografie zijn gedekt, vormgeefster Natasha Tastachova en fotograaf Harold Pereira zijn al begonnen aan hun deel voor het boek, maar voor de drukkosten heb ik het geld nog niet. Vandaar deze oproep aan jou om mij te steunen in mijn project:
Help Mariëlla haar boek over thee te publiceren!
HOE? Door te doneren via VoordeKunst.nl.
Omdat de liefde van twee kanten moet komen, krijg je voor jouw donatie ook iets terug natuurlijk. Voor € 35 bijvoorbeeld krijg je het boek boordevol informatie, oefeningen en recepten gesigneerd en wel thuisgestuurd, samen met een handige kaart van een infographic over thee van de hand van vormgeefster Natasha Tastachova. Verzendkosten binnen de Benelux zijn inbegrepen.
Kun je wel wat meer missen? Wat lief! Doneer dan € 50 en je krijgt een gesigneerd exemplaar van het theeboek, een proefzakje losse Single Origin thee met zetinstructie en een bijpassende minireep Single Origin chocolade van een Nederlandse chocolademaker. Of kijk naar de andere mogelijkheden van doneren op deze pagina.
WANNEER? De planning voor de boekpresentatie is eind oktober, bij onverhoopte tegenslag november 2019. Precies op tijd voor de Feestdagen!
Recepten koken met thee en adviezen voor thee in drie prijsklassen foto: M.Veerkamp
ENGLISH BELOW
Please help Mariëlla to publish her book about tea and food pairing
TEA HANDBOOK Tea a boring drink? Not at all! On the contrary, it is at least as versatile and complex as wine. In fact, it has the same effect on food as wine does, but without the alcohol. The only thing you need to know is the basics: how to brew tea properly and how to pair tea with food. No rocket science, yet indispensable, this basic knowledge, in order to get good results. And guess what? It’s all explained in this book, so read this manual and you’ll enjoy sensational tea and food pairings!
YOUR SUPPORT IS ESSENTIAL! The book has already been written, but not yet printed, as I cannot afford the high costs of editing, design and photography. Hence this call for you to support me in my project:
Help Mariëlla to publish her book about tea and food pairing!
MARIELLA WHO? Mariëlla Erkens, a Dutch tea sommelier who has been ardently dedicated to tea since 2010. You could easily call her a teavangelist. She is a Tea & Food pairing specialist, teacher and advisor in tea and determined to spread the Wonderful Word of Tea worldwide (with your help).
FOR WHOM? Her book is meant for gourmets, tea lovers, tea students, chefs, bartenders and wine sommeliers. In addition to a lot of theoretical information, this book also contains the necessary exercises, such as tests and overviews, to help the novice tea expert on their way, and many recipes with tea suggestions in three price categories, for both beginners and advanced students.
HOW? By donating through VoordeKunst.nl.
And because love and support should always be mutual, you will of course get something in return for your donation. For € 35.00 you’ll receive the book, packed with information, exercises and recipes, signed and sent. Shipping costs (within the Benelux) are included.
Want to contribute more? Donate € 50.00 and you will also receive two samples of exclusive tea!
WHEN? The planning for the book release is no later than the end of October, with an unexpected setback in November 2019. Exactly in time for the Holidays!
Verschillen en overeenkomsten tussen wijn en thee
PLEDGES
For € 10,- or more: A virtual hug from Mariëlla and a postcard from one of the beautiful pictures in the book by food-photographer Harold Pereira
For € 25,- or more: an E-book version of the book, with a practical infographic on a postcard, about how to brew tea properly
For €35,- or more: A signed copy of the book (shipping costs not included) with two postcards of the book's gorgeous photos
For €50,- or more: A signed copy of the book (shipping costs not included) with a sample of Single Origin tea and a matching mini bar of Single Origin chocolate made in Amsterdam.
For €75,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), 6 Single Origin tea samples with matching Dutch cheese (only valid for pledgers from countries that accept vacumized and sealed cheese in the mail)
For €100,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), and a limited edition copy of one of Mariëlla's Art photographs
For €250,- or more: a signed copy of the book (shipping costs included), and a live private E-workshop Tea for 6 attendants
For €500,- or more: the highest pledge of all will receive a signed copy of the book, and a Christmas Tea Dinner for 2-6 people prepared by Mariëlla at their own dining table. (If living in The Netherlands, that is. Otherwise, the Pledger will need to come to Amsterdam with his or her guests.)
Nieuwste donaties
Kelly Bennis
9-05-2019 13:07
Geweldig moedig om dit boek zelfstandig uit te geven, en een prachtig onderwerp voor koks en culinair geïnteresseerden.
Iemand
9-05-2019 06:52
Wat een fantastisch project...ik kijk al uit naar het boek!
laura emmelkamp
8-05-2019 11:10
Omdat het een uniek boek is met de super kennis en inspiratie van de een top thee sommelier!
Het is gedaan! Het boek is er gekomen en heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wat een topteam toch al niet allemaal voor elkaar kan krijgen! Hier kun je virtueel door het boek bladeren.
De boekpresentatie was op 18 november, in het fantastische Pakhuis de Zwijger te Amsterdam en was een groot succes. Er waren ruim 90 gasten en de sfeer zat er meteen al goed in dankzij Willem Toutenhoofd, die het welkomstwoord deed en meer weg had van een stand up comedian dan een architect in ruste. Na de overhandiging van het eerste boek aan Jaap Sloof van De Kweker, die een hartverwarmende mini-speech gaf, legde ik de aanwezigen het niet te onderschatten belang uit van zacht water voor thee uit en liet ze de verschillen ook proeven. The proof is in the pudding.
Willem's welkomstpraatjefoto: Marjon VeerkampJaap Sloof ontvangt het eerste exemplaar
Daarna mocht er thee, gezet op drie verschillende manieren, geproefd worden. De oosterse wijze, professioneel en charmant verzorgd door theesommeliers Bram te Riele en Houcine Wahbi van Simon Lévelt. De westerse zetmethode, waarbij de thee vakkundig en enthousiast gezet werd door theesommelier Brigitte van Schooten, van Art of Tea en de horeca methode, snel en efficiënt verzorgd door duizendpoot Sofia Sparla.
Voor wie het even teveel thee werd, was er wijn, bier en fris. Voor elk wat wils dus, net als het boek.
Theezetten op oosterse wijze
Terwijl ik me na afloop met zichtbaar plezier drie slagen in de rondte signeerde, deelden mijn lieve zusjes en schoonzusjes alle goodiebags uit aan de aanwezige donateurs en gingen de hapjes en drankjes rond.
Signeren. foto: Marjon Veerkamp
Inmiddels hebben alle donateurs die niet aanwezig waren, maar wel geopteerd hadden voor een boek, deze toegestuurd gekregen.
Wie alsnog een boek wil bestellen kan dat doen via deze link. Het boek kost € 35,- en de verzending is gratis (binnen Nederland).
Rest mij nog te bedanken voor het helpen realiseren van dit boek:
* het crowdfundingplatform Voor de Kunst
* alle donateurs
* het boekteam: Harold Pereira, Natasha Tastachova, Nicole de Werk, Nickey Erkens, Karin Luiten, Paul jongsma en Annemiek van Leeuwen
*de sponsors voor de boekpresentatie:
Hester Tiggeloven en Egbert Fransen van Pakhuis de Zwijger voor het ter beschikking stellen van de zaal, het materiaal en het technische personeel
Bluegreens.nl met hun meer dan royale bijdrage aan verrukkelijke Nepalese thee
Simon Levelt met klimaatneutrale tasjes, gemaakt van oude petflessen en gevuld met hun prachtige magazines
Hotsoup.nl met handige flyers met thee-informatie
Nickey en Manon Erkens en Gerard van Essen voor het helpen inpakken van 100 goodiebags
en de allerbelangrijkste: Willem Toutenhoofd, die drie jaar lang zonder te mopperen thee bij zijn eten dronk en daar vervolgens nog een smaakanalyse op los moest laten ook, wat hij meestal met verve deed, trouwens.
Ik dank jullie allemaal vanuit de grond van mijn hart en wens jullie heerlijke Feestdagen, met als het even kan thee naast het bord. (Wijn en thee mag ook.)
Jullie hebben al een tijdje niets vernomen van mij over het theeboek. Dat is maar goed ook, want geen nieuws is goed nieuws. En dat klopt!
We zijn op schema, er komen steeds meer pagina’s bij en het wordt een prachtig boek. Maar dat is oud nieuws, want dat wisten jullie allang.
We kunnen ervan uitgaan dat het boek half november gedrukt is. Dat betekent, dat jullie het in de derde week van november kunnen verwachten.
De donateurs die zich hadden ingeschreven voor de boekpresentatie kunnen eerdaags een e-mail verwachten met datum en locatie.
Gele thee testen met chocolade
Theeworkshop met chocolade
Aan diegenen die interesse hebben in een driedaagse workshop thee: de basis en thee en chocolade, laat ik graag nog even weten dat ik die in november in IJsselstein geef op de volgende data: 2, 16 en23 november, van 10 tot 17:00. De eerste twee dagen gaan vooral over thee, theezetten, theesoorten, kortom: de basis. Dan komt er natuurlijk ook veel uit het boek aan de orde. We gaan twee soorten thee proeven bij de warme tweegangen lunch en gedurende de dag gaan we heel veel thee vergelijkend proeven. Op de derde dag gaat het over single origin chocolade, de overeenkomsten daarvan met thee en hoe je thee en chocolade goed kunt combineren. Die dag is er een warme lunch met chocolade als ingrediënt, waarbij we ook weer theeën gaan proeven.
Met allergieën en dieetwensen houden we natuurlijk rekening. Ik geef de workshop samen met Robert Verweij, kok en vinoloog. De cursus is een van de vele culinaire cursussen die vanuit zijn bedrijf Teest geeft .
Ga voor meer informatie naar: https://www.teest.nl/theesommelier-thee-cursus.php?pagina=29
Een heel fijne dag voor iedereen en tot snel weer,
Dit is hem geworden. De drie finalisten komen natuurlijk paginagroot in het boek en ik laat er ook kaarten van maken.
Zonder jullie reacties was deze beeldschone cover er niet gekomen, dus enorm veel dank voor het meedenken.
Zoals het er nu naar uitziet, komt het boek eind oktober, begin november uit. De precieze datum laat ik jullie weten zodra die bekend is.
Een fijne zondag gewenst, ook namens het team,
Mariëlla
Het heeft even geduurd, maar we zijn eruit, we hebben een winnaar! Het was erg leuk om de uitslagen te volgen, want die fluctueerden nogal! Op de eerste dag nam A. een enorme spurt, de andere vier al rap achter zich latend. Maar toen kwam de stemming er echt goed in en begon B. aan een indrukwekkende inhaalrace, al snel op de voet gevolgd door C. Het ene moment was het A, dan weer C, dan weer B. De andere twee hadden duidelijk hun race niet, die zijn tot het eind ver achter gebleven.
Het leukst om te lezen vond ik de toelichtingen op jullie keuzes. Daar kwamen dingen uit waar ik zelf nooit bij stil had gestaan, zowel in positieve als negatieve zin. Heel verhelderend en uiteindelijk ook heel waardevol, want de stemmen bleken geen uitslag op te leveren, het was teveel nek-aan-nek. Dus zijn we de vele toelichtingen gaan lezen.
Een greep daaruit:
•Absoluut foto C!
•De kleuren op B zijn mooier, maar A spreekt me meer aan
•Ik heb zelf een voorkeur voor de wat lichtere foto's dus B of C. Donkere kleuren geven meer een gevoel van de donkere koude dagen.
•Ze zijn allemaal prachtig, maar dat wil je niet horen... dus kies ik B alhoewel ik de eerste foto zonder keuzeletter met het wijnglas en theeblaadjes ook erg mooi vind (Chinese groene thee nieuwe oogst Tai Ping Hou Kui)
•Als coverfoto zou ik 'B' kiezen vanwege de stijlvolle eenvoud tussen de thee en het gerecht.
•Perfect voor de omslag: B. Zowel de thee als het gerecht maken mijn smaakpapillen nieuwsgierig en smaken naar meer! Qua omslag voorkeur twijfel ik wat.Er zit voor mij niet direct een super winnaar bij…. Wellicht helpt het als ik wat “gevoel” beschrijf bij de foto’s? A: Bloemkool *** De bloemkool is wat lastig te herkennen en daardoor gaat mijn aandacht direct naar de bloemkool en verlies ik het geheel. De blauwe achtergrond vind ik wel erg mooi. Goed voor contrast denk ik B: Tonijn **** De kleur van de tonijn in combinatie met de frisse kleur van de thee is een plaatje. De sfeer is luxe en ademt exclusief. Hier is denk ik de doelgroep belangrijk. Hoe graag koken de mensen? Het oogt lastig om te maken C: Oesters ** Oesters zijn voor mij te specifiek en zien er in de basis ook niet heel vriendelijk uit. Het is uiteraard persoonlijk. De groentinten zijn wel mooi. D: Oesters * De oester lijkt wat over te lopen ik heb bordje. De minste foto voor mij persoonlijk E: Thee **** Toch een bijzondere en mooie foto. De link met thee is super sterk maar de relatie met eten haal je er niet direct uit natuurlijk. Als de focus van het boek op thee ligt dan is de omslag super. Als je echter ook kookliefhebbers wilt trekken dan schrikt dit wellicht af? Ik hoop dat je wat mij mijn verhaal kunt .. als ik zou moeten kiezen dan zou ik denk ik toch voor B of E gaan.
•Mijn voorkeur zou foto B zijn. Reden: de foto is fris van kleur, dus valt op op een tafel. De thee wordt geschonken en maakt deel uit van het eten, de rode kleur van de tonijn valt op door het lichte groen van de thee. Daarna zou ik kiezen voor C.
•Na heel wat heen en weer gescroll: BDe vegan tonijnsteak (alhoewel ik echt even heb moeten kijken of het heus watermeloen is, ik kan niet wachten op het recept!) Keus vanwege de kleur. Het rode springt eruit, ik hou daar persoonlijk wel van. Leidt misschien wel weer wat af van de thee. Nou ja, voor elke foto valt wel wat te zeggen. Maar ik blijf bij B
•Ik ga voor A, terwijl ik helemaal niet van bloemkool hou, maar bij het zien van de foto krijg ik er toch meteen zin in. En heel toegankelijke ingrediënten!
•A. Knalt er vanaf en heeft cues van thee. Had liever wel de tonijn op die foto gehad ipv de bloemkool.
•Foto B, die heeft de meeste link naar jezelf. Maar A knalt en met met D maak je mensen het meest nieuwsgierig. Lastig! Als ik echt moet kiezen, dan toch B.
•Ik kies voor de oester, omdat ik het leuk vind dat daar kunst in is verwerkt in de achtergrond. Zonder creativiteit geen tea and foodpairing! En het is ook een linkje met de schrijver.
•Vegan tonijnsteak natuurlijk! Duh!
•Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Maar ik ga toch voor de bloemkool, de meest warme foto.
•De bloemkool, qua kleur. En die andere twee zijn echt té vissig, lijken niet vega.
•Ik kies B. de watermeloen: rust, kleur en beweging.
•Ik ga voor de vega tonijn: prachtige contrasten, watertandend.....
•De tonijn, die is het meest stijlvol, genoeg ruimte voor titel en tekst en hij maakt nieuwsgierig!
•Hoe durf je tonijn op een cover te zetten?! Dat is een beschermde diersoort!!!!
*Gadverdamme, wie zet er nu oesters op een cover? Ik hoef al niet meer...
•Het lijken wel allemaal Ellen eten uitgaves... Teveel magazine naar mijn smaak. Kun je geen illustratie doen?
*Prachtig! Ik krijg trek van allemaal! Succes met kiezen, want ik zou het niet weten.
•Tonijn??!!! Dat kan echt niet meer... Bloemkool is het veiligst
•Wat is er met dat vlees gebeurd op B? Heb je er hard op geslagen, met die deuken enzo? A is de beste.
•Ik hou zelf heel erg van oesters, dus kom maar door met C.
•Ik haat bloemkool, en ik lust geen vis. Doe mij E maar.
•A natuurlijk, die knalt er van af!
•C!!!!! Dat daar je nog over moet nadenken.
•Ik twijfel tussen D en B. Allebei rustig, rustgevend, als thee. B op de voorkant en D op de achterkant? Of nee, toch maar andersom.
•De oesters, allebei schitterend, smaakvol, chic, modern en met thee. Doen!
_•_Tonijn is te riskant, oesters ook, blijven A en E over. Allebei goed. E is meer een theeboek, A meer een kookboek.
• Is het een kookboek of een boek over thee? In het eerste geval: A in het tweede geval: B of E.
En zo ging het nog een tijdje door. Omdat A. en B. gelijk eindigden, moest ik een Salomon's oordeel vellen. Gelukkig heb ik een heel goed team om me heen, dus ik hoefde het niet alleen te doen.
Natasha stelde voor om drie foto's op het ware formaat te printen, met opmaak en al, dus met titel, ondertitel, naam etc. en daarmee nog eens een steekproef te doen.
Goed plan!
Met die drie ging ik de boer op voor een totaal niet representatieve, want veel te kleine, steekproef onder 14 mensen. Wat daar uitkwam is gerust verbazingwekkend te noemen, een complete verrassing.
Vrijwel de hele groep koos voor dezelfde cover, met vrijwel dezelfde motieven. Welke?
Dat onthul ik morgen!
Chinese groene thee nieuwe oogst (Tai Ping Hou Kui)
Lieve donateurs,
Het wordt hoog tijd dat ik jullie bijpraat over de voortgang van mijn theeboek. De vorige update was alweer ruim een maand geleden. Niet dat ik jullie vergeten ben hoor, er was gewoon nog niet zo veel te melden. Maar nu wel!
De voortgang Die gaat gestaag en volgens plan. De drukker is uitgekozen, de dames van Vanzussen zijn bezig met het redigeren van de teksten,Natascha, de vormgeefster heeft grotendeels het beeld rond en ik ben bezig met het uitwerken van recepten, proefnotities en infographics.
Het boekomslag Gisteren was de allerlaatste fotoshoot met het dreamteam: de cover was aan de beurt. Fotograaf Harold, styliste Nicole food styling expert Karin en ik hadden er zin in.
We hadden voor de zekerheid drie gerechten uitgekozen als potentiële omslagkandidaten, zodat het wel héél raar moest lopen als daar geen winnaar uit zou komen. Een beetje zoals bij de IVF methode. De kans op een drieling is dan groot en dat is precies wat hier gebeurd is: ze zijn alle drie even prachtig geworden en ik kan niet kiezen. Wat nu?
Een drieling kun je houden, maar drie foto's op één omslag, dat wordt drie keer niks.
Help! Gelukkig heb ik jullie nog om me te helpen. Dat hebben jullie al eerder gedaan, per slot van rekening, dus willen jullie dat vast nog wel een keertje. Of in ieder geval een aantal van jullie. Waar gaat het om?
Hieronder zie je vier foto’s van drie verschillende gerechten. Als je het leuk vindt om mee te denken over welke foto de beste cover vertegenwoordigt, zou je dan op dit bericht willen reageren? Schrijf of app me welke jouw voorkeur heeft. Daar mag de reden voor jouw keuze bij, maar dat hoeft niet. Alleen de letter van je keuze is ook al voldoende. De meeste stemmen gelden, dus kom maar door met jullie douze points! E-mail: [email protected]
De foto’s: A. Bloemkool met Camembert, amandelen en peterselie;
zwarte thee (Ceylon uit UVA, Sri Lanka)
B. Vegan tonijnsteak van watermeloen met sesamzaadjes;
groene thee (Japans, Tamaryokucha)
C. Vegan oester van zijde tofu, geblakerde aubergine,
oesterblad, zeezout, zeewier en groene theegelei;
groene thee (China, Lung Jing)
D. Vegan oester van zijde tofu, geblakerde aubergine,
oesterblad en groene theegelei; groene thee (China,
Lung Jing). Andere compositie en ondergrond
E. De allereerste foto van deze campagne, (zonder gerecht,
alleen een theetopje op een grijs schoteltje met
donkerblauwe achtergrond, zie boven bij het filmpje)
F. Geen van allen
A. Bloemkool met Camembert, amandelen en peterselieB. Vegan tonijnsteak van watermeloen met sesamzaadjesC. Vegan oester van zijde tofu, geblakerde aubergine, oesterblad en groene theegeleiD. Vegan oester van zijde tofu, geblakerde aubergine, oesterblad en groene theegeleiE. De allereerste foto voor het omslag
Ik ben heel benieuwd naar jullie voorkeur,
Volgende maand hoop ik jullie te kunnen laten weten wanneer het boek gedrukt wordt en waar en wanneer de boekpresentatie zal plaatsvinden.
Afgelopen vrijdag, 7 juni, was de zesde en laatste fotoshoot voor mijn handboek thee. Met hetzelfde vertrouwde team, op Karin Luiten na, want die was helaas verhinderd. Voor haar in de plaats kwam Annemiek van Leeuwen, kok en culinair schrijfster. Ook nu ging de samenwerking weer als een trein, met schitterende foto’s tot gevolg.
Manmanman, wat wórdt het een prachtig boek!
Key lime pie met Earl Grey thee
We begonnen met de Key lime pie, omdat Paul een paar dagen eerder jarig was geweest en dat moest natuurlijk gevierd worden met taart bij de koffie. Geen thee, want we hadden nog een hele dag thee voor de boeg. Dat lukte goed, de taart ging erin als koek. Maar eerlijk is eerlijk, de Earl Grey thee paste wel veel beter bij de taart dan de koffie.
Diverse soorten post-gefermenteerde thee (Pu Erh)
Terwijl Annemiek en Paul zich op de broccoli-recepten stortten, deden Nicole en Harold creatief met thee en dook ik op de krakend-verse theeën die een paar dagen eerder waren binnengekomen. Die had ik met jeukende handen verzegeld gelaten, zodat ze zo vers mogelijk op de foto zouden komen. En vers waren ze, want geplukt en verwerkt in april 2019. Bij het openknippen van de verpakkingen stoven de lente-aroma’s naar buiten als uitgelaten koeien op hun eerste weidegang. Als groene thee zo vers is, kun je het ook heel goed eten, want het smaakt dan bijna als een krokant stukje groente of knapperige verse kruiden. Tussen de nieuwe oogst zat ook een beeldschone Chinese groene thee met lang, plat blad en een wat nootachtige, groene groentesmaak (Tai Ping Hou Kui, voor de kenners). Die legden we op de simpel bereidde scheermessen, alleen maar even sissend rondom gebakken in een gloeiendhete koekenpan, wat gesmolten boter, grof zeezout, peper en een drupje citroensap erop: klaar.
Lekker met knapperige, in boter gebakken peultjes. En met die thee, dus.
Scheermessen met peultjes en groene thee
Eind mei was het tijdens de shoot heel erg warm. Gelukkig hadden we voor die dag ijsthee en theecocktails gepland. Dat kwam erg goed uit.
Afgelopen vrijdag hadden we ook geluk, want toen stond, naast de taart, theesorbet- en theeroomijs in de planning en ook toen was het behoorlijk warm. Dus tussen alle warme gerechten door konden we af en toe afkoelen met ijs, thee en ijsthee.
Ik laat jullie op deze pagina een paar foto’s zien, maar er zijn er enorm veel gemaakt.
Niet alleen van gerechten en cocktails trouwens, maar ook van theepotten, chocolade, diverse theesoorten, theegereedschap en nog veel meer. Dit is dus maar een heel kleine greep uit Harold en Nicole's prachtige werk.
Vanillethee-roomijs met gegrilde perziken en citroen-mascarponeGroene thee, nieuwe oogst 2019Geblakerde witlof, paddenstoelen, Parmezaan wafel, puree en oolong Ik krijg opeens zo'n dorst....Het betere theepottenwerk
De foto’s zijn klaar, dus nu kan vormgeefster Natasha Tastachova verder met de vormgeving. Ik ga het manuscript nog eens heel kritisch doornemen, zodat Tekstbureau Van Zussen het kan gaan redigeren deze zomer. Volgende week heb ik het eerste overleg bij de drukker, kortom: het project is in volle gang, heerlijk!
Een zonnige en fijne zomer gewenst,
Mariëlla
Zomerstamppot van postelein, amandel, basilicum met groene theeZenmomentje van Nicole Zomerkopjes
Deze update is alleen zichtbaar voor donateurs.
Log in om deze update te bekijken.
Deze update is alleen zichtbaar voor donateurs.
Log in om deze update te bekijken.
Ik kan het nu met zekerheid zeggen: het boek gaat gedrukt worden!
Nog 2% te gaan, maar het moet wel heel raar lopen als we dat de komende vier dagen niet halen.
En al is dat wel zo, dan ga ik evengoed door naar de volgende ronde, dus een Ajaxje wordt het sowieso niet.
Het is duidelijk, het Handboek Thee gaat er komen! We hebben nog 9 dagen en er is nu al 84% gedoneerd! Hoe fantastisch is dat?
Ik blijf natuurlijk de komende dagen nog actief werven, want het doel is 100% en met meer dan 100% kunnen we nog meer beeldmateriaal laten maken, of misschien een harde kaft betalen. Enfin, dat is nog toekomstmuziek.
De media beginnen ook steeds meer te schrijven over thee en thee bij het eten, dus we hebben het tij mee.
In juni verschijnt er een interview met mij in Misset Catering, het vakblad voor de Horeca, over hoe thee ingezet kan worden bij catering. Afgelopen vrijdag werd ik geïnterviewd door Sjoerd Hilarius van Radio NH over thee bij het eten en in artikelen hier en daar in Het Parool en de Volkskrant werd thee ook al genoemd als alcoholvrije vervanger voor wijn.
Heel fijn! Moeten ze in de Horeca alleen wel nog even leren hoe dat dan moet, lekker smakende thee zetten, want vooralsnog wordt de meeste thee finaal om zeep geholpen.
Maar goed, hun redding is nabij, want mijn boek komt eraan! ;-)
Luister hier naar Sjoerd's interview met mij over thee bij het eten:
(Kopieer de tekst en plak hem in de zoekbalk)
Mocht je nog mensen weten die volgens jou dit project wel willen steunen, of die weleens geïnteresseerd zouden kunnen zijn in mijn boek, aarzel dan niet en stuur hen vooral nog even de link naar dit project.
In het boek leg ik uitgebreid uit wat het verschil is tussen goed en slecht gezette thee en hoe je de optimale smaken uit je thee kunt halen. Is lekkere thee duur? Niet per se. Ook uit een theezakje van bescheiden komaf kun je de maximale smaak halen die er in die thee zit, maar dan moet je wel weten hoe. Dat is niet moeilijk, maar bijna niemand weet het.
Een tipje van de sluier
In dit filmpje licht ik een tipje van de sluier op. Wat is het allerbelangrijkste voor lekkere thee? Dat die los is? Of duur? Dat hij op de juiste temperatuur is gezet, of lang genoeg heeft getrokken?
Ja, die factoren hebben allemaal hun invloed op de uiteindelijke smaak van thee, maar het aller-aller-aller-belangrijkste is......
Dus kort samengevat:
Zacht water met een neutrale pH waarde is essentieel voor een lekker smakende thee. Andere factoren zijn ook belangrijk, daarover in mijn boek meer. Maar waar het allemaal mee begint is:
Links thee gezet met hard water, rechts met gefilterd, zacht water.
Doe zelf de test
Koop een fles Spa Reine
(of Mont Roucous, Voss of Mont Calm. Alle andere mineraalwaters zijn hard, soms zelfs nog harder dan ons leidingwater).
Zorg, dat alle variabelen gelijk zijn.
Dus:
* dezelfde thee,
* dezelfde temperatuur,
* dezelfde trektijd, (minstens 2,5 minuut)
* hetzelfde soort kopje, mok of glas
Zet de thee en zie, ruik en proef het verschil. Je zult versteld staan.
Betekent dit nu, dat je voortaan alleen nog maar je thee met Spa Reine mag zetten?
Nee, natuurlijk niet! Stel je voor! Het gaat erom, dat je aan de hand van deze test proeft dat het niet aan de thee zelf ligt als die vlak en bitter smaakt, maar aan het water.
Als je daardoor voortaan liever zacht water gebruikt voor je thee, wat ik je met heel mijn hart aanraad, overweeg dan een waterfilter aan te schaffen. Die zijn er in diverse kwaliteiten en prijsklassen, van instapmodellen tot superfilters.
Vind je dit een interessante test? Mooi. In mijn boek staan er nog veel meer, voor wie het leuk vindt. Als extraatjes.
Maar dan moet het boek er wel komen, natuurlijk.
Ik sta nu op de 64%, wat erg fijn is, maar nog niet genoeg. Help me daarom asjeblieft door deze link volop te delen in je netwerk. Want die 100%, dat moet toch gewoon lukken?
Lieve donateurs, dankzij jullie ben ik al op de helft van mijn streefbedrag, wat een geweldig nieuws!
Er zitten nog wat toezeggingen in de pijplijn, dus als het zo doorgaat, gaan we het halen, hoe geweldig is dat?
Om dat te vieren hierbij een vrolijk filmpje over tea and food pairing: hoe het niet moet:
Dinsdag 16 april was de eerste dag waarop we een aantal gerechten voor het boek gingen fotograferen. Onze keuken werd omgebouwd tot pop up fotostudio, ik had me de dag ervoor al drie slagen in de rondte gekookt aan voorwerk, fotograaf Harold Pereira kwam binnen met zijn draagbare studio en assistent Paul Jongsma trok zijn koksbuis aan. Terwijl wij bij een kop koffie (ja, echt!) de planning doornamen, werd beneden op de stoep door Olle van Vlijmscherp onze keukenmessen geslepen. Die waren toen vlijmscherp, inderdaad. (De pleisters lagen klaar.)
Foto 1: Pulled Vega Pork met Holy Smoky Mary tea cocktail (foto: H.P)
Pulled pork, maar dan vega
De eerste foto kon vrij snel gemaakt worden, omdat ik dit gerecht de dag ervoor al gemaakt had. Alleen de cocktail moest ik nog ter plekke maken (zo gebeurd) en de broodjes moesten afgebakken. De pulled Vega Pork is gemaakt met jackfruit, dat de structuur van pulled pork aardig nabootst. Gemarineerd in een pittige marinade, kort gebakken, ging het samen met cole slaw in het broodje. Het volledige recept komt in het boek, natuurlijk. Ook die van de cocktail.
Matcha
Matcha is fijn gemalen thee, intens groen van kleur, waarvan de hoogste kwaliteit al ruim 900 jaar wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie. Een veel lagere kwaliteit Matcha wordt vaak in de keuken gebruikt als ingrediënt, vooral vanwege de mooie kleur. Er worden voornamelijk zoete gerechten mee gemaakt: koekjes, cake, roomijs, cheese cake, om een paar voorbeelden te noemen. Maar hartig is Matcha ook prima te gebruiken. Een klassieker is Matchamayo, populair vanwege het frisse kleurtje en de kruidige smaak die het de mayo meegeeft.
Ik heb voor zowel zoete als hartige gerechten Matcha verwerkt in een aantal recepten voor het boek. Schelvis met Matcha bestrooid en met een Matchasaus ernaast, bij sla en bietjes, bijvoorbeeld.
Bietjes in sinaasappeldressing, Matchasaus, schelvis, Matcha. foto: H.P.
Asperges en aardbeien
Het aspergeseizoen is geopend en omdat nu bovendien de allerlekkerste aardbeien van het land te koop zijn, namelijk Lambada's, maakte ik als eerbetoon aan die twee Hollandse heerlijkheden deze salade. Erg lekker met een Nepalese zwarte thee, bijvoorbeeld die van Harper's, of een lichte oolong, zoals op deze foto. (Jin Xuan/Milky oolong)
Asperges, Lambada's, gemengde groene sla en hazelnoten. (Foto: HP)
Het zesde gerecht is aan de beurt
Overleg in de keuken, met Paul Jongsma (foto: Willem Toutenhoofd)
Na de klassieke asperges in Matchaboter met krieltjes en peterselie (met een verrukkelijke witte Darjeeling First Flush 2019 van Rohini) schoten we de lamsstoof met geroosterde knolselderij en Roseval aardappelen, geserveerd met Pu Erh thee, (ook erg lekker trouwens met English Breakfast). Vervolgens was de kabeljauw met prei, biet en granaatappelpitjes aan de beurt. Hier overleg ik met Paul hoe we de opbouw gaan doen. Harold zit ondertussen heerlijk in de zon op het balkon te wachten tot wij klaar zijn voor de volgende foto. Hij wel.
Daarna maakten we nog gegrilde rabarber met mango en Matcha-kokosroom en Matcha cheesecake met passievrucht. Voor die foto's en alle recepten verwijs ik je graag naar het boek.
Wordt vervolgd!
Wat een overweldigend succesvolle eerste week van mijn crowdfundingcampagne. Er is al bijna 30% van het streefbedrag binnen! Een enorme opsteker, waar ik heel, heel, heel erg blij mee ben. Dank lieve donateurs!
Fotoshoot
Aanstaande dinsdag gaat Harold Pereira weer de hele dag prachtige foto’s maken van mijn gerechten die in het boek komen met recept, tips en theesuggesties.
Het koken en de foodstyling ga ik zelf doen, met Paul Jongsma als assistent. Daar zal ik de komende week op deze site wat foto’s van laten zien, met uitleg over hoe dat nu in zijn werk gaat, zo n fotoshoot.
Op naar de resterende 70%!
De komende weken ga ik nog stevig door met werven, want ik wil natuurlijk wel dat het streefbedrag wordt gehaald.
Dat kan ik niet alleen, dus vraag ik jullie weer om hulp. Nee, niet om nog een bijdrage, ik blijf niet aan de gang!
Zouden jullie mij willen helpen door dit project in jullie netwerk onder de aandacht te brengen? Tips om op andere manieren fondsen te werven zijn natuurlijk ook van harte welkom.
Ik wens jullie een heerlijke, zonnige, vrolijke zondag,
lieve groeten
Mariëlla
Mijn excuses voor de valse start. De campagne had op 7 april zullen beginnen, maar er ging wat mis bij VdK die dag. Misschien vanwege het mooie zomerse weer? Wie zal het zeggen, maar nu is mijn campagne dan echt helemaal live, yessss!
Ken je mensen die dit project wel zouden willen steunen, omdat ze zelf graag thee drinken, of omdat ze het leuk vinden om mooie projecten de wereld in helpen? Deel dan asjeblieft dit project met hen. Hoe meer mensen meedoen, des te groter de kans dat dit boek er echt gaat komen. Prettig voor mij, maar vooral fijn voor al die mensen die nu nog niet weten dat er allang een perfect alcoholvrij alternatief is voor wijn. En ook heel fijn voor hen die geen idee hebben van hoe fantastisch thee kan smaken. Gewoon, omdat ze nog niet weten hoe ze thee het beste kunnen zetten.
Kortom:
Samen gaat dat lukken!
Dank vast voor het delen,
Mariëlla Erkens
Kelly Bennis
9-05-2019 13:07
Geweldig moedig om dit boek zelfstandig uit te geven, en een prachtig onderwerp voor koks en culinair geïnteresseerden.
Iemand
9-05-2019 06:52
Wat een fantastisch project...ik kijk al uit naar het boek!
laura emmelkamp
8-05-2019 11:10
Omdat het een uniek boek is met de super kennis en inspiratie van de een top thee sommelier!
Paulien
8-05-2019 08:53
Een fantastisch initiatief van een echte theekenner! In het verleden heb ik al veel over thee geleerd van Mariëlla; een mooi vervolg!
Arjen
7-05-2019 20:30
Bekende van mijn buurman, en ik hou van thee!
Martine
7-05-2019 20:03
Alcohol is zoooo 2018. Thee is de nieuwe wijn.
Rene Wagenaar
7-05-2019 19:34
Als kaasverkoper bij Kaasspeciaalzaak Ed Boele in Den Haag leer ik graag meer over goede thee en kaascombinaties.
Karin de Baar
7-05-2019 18:06
Zoooo benieuwd naar het theedoek van Mariëlla
Karin de Baar
7-05-2019 18:00
Omdat dit de manier is om te bereiken wat je wil. Geloof in opmars van de thee en laat me graag inf. door iemand die er verstand van heeft
Tea in Motion
7-05-2019 16:23
Thee is een geweldig product wat respect verdient en zeker een hoofdrol bij het diner!
Lisette
7-05-2019 14:54
Altijd erg genoten van de combinaties van tea&food paring die Mariëlle ons voorzette -of zelf liet maken- tijdens de thee sommelier lessen!
Een donateur
7-05-2019 11:08
Mooi werk!
Lisa Sijthoff
7-05-2019 07:20
Thee is mijn passie! En ik wil graag alles leren over thee en foodpairing
Sybilla By Trinitea
7-05-2019 05:48
Mariëlla heeft zo ontzettend veel passie, talent en kennis. Ik weet nu al dat dit een van mijn favo naslagwerken gaat worden ♡♡♡
Een donateur
6-05-2019 16:37
Thee is zo'n mooi product. Ik kijk daarom heel erg uit naar dit boek van de Nederlandse theekenner bij uitstek!
en 112 andere donaties zonder motivatie.
Hoera!
Dit project is helemaal voordekunst. De financiering is geslaagd. Via de updates houdt de projectmaker je op de hoogte van de ontwikkelingen rond dit project.