Een journalistieke serie en boek over de opmars van FvD
Forum voor Democratie (FvD) is bezig aan een stormachtige opmars. Er gaat geen week voorbij of de Kamerleden van FvD halen het nieuws, de peilingen zijn al maandenlang prima en nieuwe leden stromen toe. Onlangs werd de partij de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen en daarmee wordt FvD ook de grootste in de Eerste Kamer. FvD kent inmiddels meer dan 30.000
Een journalistieke serie en boek over de opmars van FvD
Forum voor Democratie (FvD) is bezig aan een stormachtige opmars. Er gaat geen week voorbij of de Kamerleden van FvD halen het nieuws, de peilingen zijn al maandenlang prima en nieuwe leden stromen toe. Onlangs werd de partij de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen en daarmee wordt FvD ook de grootste in de Eerste Kamer. FvD kent inmiddels meer dan 30.000 leden en dat aantal groeit nog steeds.
In dit project wil ik onderzoeken hoe de opmars van FvD verloopt: is de partij een blijvertje of een plofpartij die net als vele voorgangers snel weer uit elkaar valt? Is de partij in staat een serieuze structuur op te zetten met meer bekende gezichten dan alleen Thierry Baudet en Theo Hiddema? Is de partij in staat in de provincie, in de Senaat, in Amsterdam en in Brussel daadwerkelijk zaken te veranderen? Wat vindt de partij van thema’s die niet in de media komen? Lukt het de partij haar leden langdurig aan zich te binden of ontstaan er bij de groei al snel interne spanningen? Lukt het om geschikte mensen aan de partij te binden? Ontwikkelt FvD zich tot een echte democratische partij?
In dit project onderzoek ik de ontwikkeling van FvD. Ik ga op bezoek bij campagnebijeenkomsten, ledenactiviteiten en vergaderingen in Amsterdam, Den Haag, Brussel en de provincie waar FvD-politici het woord voeren. Ook ga ik in gesprek met FvD-politici, hun collega’s en hun achterban. Doet FvD wat ze aan haar kiezers belooft, wat is in de praktijk het politieke geluid van FvD en welke politici krijgen de kans een eigen plek in de schijnwerpers te bemachtigen?

Motivatie
Ik vraag je steun voor een wekelijkse journalistieke serie over dit onderwerp bij ThePostOnline. Deze serie verwerk ik vervolgens in een boek over FvD. Dit project is om twee redenen belangrijk.
Ten eerste is er altijd veel journalistieke aandacht voor de Tweede Kamer, maar niet voor andere politieke niveaus. Thierry Baudet en Theo Hiddema halen continu de media, maar Europarlementariërs, raadsleden en Provinciale Statenleden kunnen vrij gemakkelijk een anoniem bestaan leiden en doen dat in de praktijk vaak ook. Dat is vanuit democratisch oogpunt slecht: gekozen politici moeten gecontroleerd worden zodat burgers beargumenteerd een oordeel kunnen vellen over hun functioneren. Dit project maakt het mogelijk een beargumenteerd oordeel te vellen over de vraag of FvD meer is dan alleen de Tweede Kamerfractie. Hoe functioneert deze partij echt?
Ten tweede is er momenteel een enorme politieke versnippering. Er doen steeds meer partijen mee aan verkiezingen en het lukt ook steeds meer partijen om ergens daadwerkelijk verkozen te worden. Tegelijk zijn partijen regelmatig ook weer snel verdwenen . De vraag is daarmee wat de toegevoegde waarde van al die partijen is en hoe goed ze functioneren. FvD lijkt op dit moment een doorslaand succes, maar hoe lang blijft dat succes doorgaan en wat voegt FvD daadwerkelijk toe aan het politieke spectrum? Hoe lang blijft de aanhang geboeid? Waarom haakt men af of blijft men juist langdurig enthousiast?

Verantwoording
Met de inkomsten uit deze crowdfundingactie financier ik van april tot eind december een wekelijkse journalistieke serie over FvD. Deze zal worden gepubliceerd bij ThePostOnline. Hierin beschrijf ik mijn bevindingen uit de bijeenkomsten en activiteiten die ik hierboven heb beschreven. Het doel is niet om op zoek te gaan naar dagelijkse nieuwtjes, maar naar de onderstoom wat FvD vertegenwoordigt en hoe de partij functioneert. Daarbij komt de achterban ook aan bod.
Deze crowdfundingactie is bedoeld om de directe kosten van dit project te dragen. Het gaat daarbij met name om reis- en verblijfskosten en diverse productiekosten.

De auteur
Chris Aalberts schrijft over politiek waar in het dagelijkse nieuws weinig aandacht voor is. Hij schreef boeken over onder meer over populistische partijen, sociale media, de Europese Unie en spindoctoring in politiek Den Haag. Hij is een oude bekende van FvD: hij was er al bij de eerste avond - toen FvD nog een denktank was - bij. Meer informatie over zijn werk staat op zijn website: www.chrisaalberts.nl.
Nieuwste donaties

Iemand
1-07-2019 18:53Chris duidt hoe de democratie in Nederland (niet) werkt, een groot goed dat blijvende onbevooroordeelde journalistieke aandacht vraagt

Conny de Laat
15-06-2019 10:51Met een open blik kijken naar de wereld om je heen en zo als journalist bijdragen aan het publieke debat. Daarom steun ik deze actie!

Fransjan de Waard
14-06-2019 21:00Directe journalistiek is n groot goed, zeker in deze tijden..