Help mee om het magazine ARNHEM VAN SLAG te realiseren
OOGGETUIGENPROJECT 75 jaar geleden werd de Slag om Arnhem uitgevochten en hebben Arnhemmers hun stad moeten verlaten. De kinderen die dit destijds bewust hebben meegemaakt en nog over hun ervaringen kunnen vertellen, zijn inmiddels 80 jaar of ouder. Vanuit dit gegeven heeft HARTenHAVE een groot schoolproject ontwikkeld, waarin de ontmoeting tussen 32 Arnhemse ooggetuigen en 400 leerlingen uit
Help mee om het magazine ARNHEM VAN SLAG te realiseren
OOGGETUIGENPROJECT
75 jaar geleden werd de Slag om Arnhem uitgevochten en hebben Arnhemmers hun stad moeten verlaten. De kinderen die dit destijds bewust hebben meegemaakt en nog over hun ervaringen kunnen vertellen, zijn inmiddels 80 jaar of ouder. Vanuit dit gegeven heeft HARTenHAVE een groot schoolproject ontwikkeld, waarin de ontmoeting tussen 32 Arnhemse ooggetuigen en 400 leerlingen uit het Arnhemse basisonderwijs centraal staat.
In 3 lessen leren leerlingen over de ingrijpende gevolgen voor de stad en de kinderen van toen. Arnhem was letterlijk ‘van slag’. Ouderen gaan in gesprek met leerlingen en vertellen over angstige, bijzondere, maar soms ook mooie herinneringen aan de Slag om Arnhem, de evacuatie en de terugkeer.

MAGAZINE 'Arnhem van Slag'
Leerlingen verwerken deze indrukken in een zelfgeschreven gedicht of beeldend werk. Van de verhalen van de ooggetuigen, gedichten en werkstukken maken we een magazine, aangevuld met historische feiten over de Slag om Arnhem. Het magazine heeft het karakter van een lees-werkboek. We leggen ook de verbinding naar de vluchtelingen van nu, waarvan een aantal in Arnhem een veilige plek hebben gevonden. Hoe verhouden leerlingen zich tot deze problematiek, nu zij de verhalen van de ooggetuigen hebben gehoord.
Het gratis magazine wordt gedrukt in een oplage van 3000, bestemd voor bovenbouwleerlingen uit het Arnhemse basisonderwijs.

WAAROM DIT MAGAZINE?
De Slag om Arnhem zit in het DNA van de stad, de gevolgen zijn nog steeds zichtbaar in de bebouwing in het centrum en levend in de hoofden van de oudste bewoners van de stad. Voor de 80 tot 90-jarige ooggetuigen is de taak weggelegd om hun verhaal te door te geven. In de reguliere lesmethodes is de slag om Arnhem geen onderwerp. Met dit project en het magazine maken we kinderen bewust van hun omgevingsgeschiedenis.
Met uw steun lukt het ons om het magazine samen te stellen, vorm te geven en te laten drukken.


Nieuwste donaties

Ben Kolster
23-06-2019 14:23Ik steun dit project omdat ook de volgende generatie betrokken moet blijven bij de geschiedenis van de Slag om Arnhem.

Henny Kolster
19-06-2019 14:27Als docent weet ik hoe belangrijk en waardevol het is om de jonge generatie over de gebeurtenissen tijdens de Slag om Arnhem te vertellen.

Chim
14-06-2019 18:18Verhalen zijn en blijven belangrijk