We willen een boek gaan maken. En we hopen dat u ons helpt. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Sint Jansteen (Zeeland) mijn vader, de schilder Piet Mulder, werd geboren. Toen hij in 2001 overleed, besloten mijn zusje Els en ik om zijn beste werk nog tot 2019 apart te houden, zodat we daarmee een boek konden maken dat laat zien wat hij allemaal kon. Want dat was nogal wat. Sinds hij in 1945
We willen een boek gaan maken. En we hopen dat u ons helpt. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Sint Jansteen (Zeeland) mijn vader, de schilder Piet Mulder, werd geboren. Toen hij in 2001 overleed, besloten mijn zusje Els en ik om zijn beste werk nog tot 2019 apart te houden, zodat we daarmee een boek konden maken dat laat zien wat hij allemaal kon.
Want dat was nogal wat. Sinds hij in 1945 met onze moeder in de Geldermalsen ging wonen, verkende Piet Mulder meer dan een halve eeuw de Betuwe met zijn schetsboek, zijn tekenpen en zijn aquarelverf. Honderden tekeningen en schilderijen maakte hij, in landelijke dorpen als Neerijnen, Varik, Deil, Meteren en Tricht, en de meeste daarvan hadden we nog.
Reinjan Mulder

Al vanaf de jaren vijftig verkocht Piet Mulder zijn schilderijen, aan vrienden, bekenden en instellingen, en vaak exposeerde hij ze, tot in Engeland en Amerika toe, maar vaker nog hield zijn vrouw de verkoop tegen omdat zij nog niet van iets af wilde. En dat 'nog niet' kon lang duren. Als Hanna iets zelf wilde houden, bleef het in de kamer hangen of ging het naar een slaapkamer, of naar de zolder, waar we na haar dood honderden schilderijen vonden die nog niet weg hadden gemogen.
Dat hij zoveel had gemaakt! En in zoveel genres. Niet alleen Betuwse landschappen, maar ook portretten, naakten, zeeschilderijen en een interessante collectie vrij werk uit zijn vroege (1945-1955) periode.
Naar de natuur
Toch was Piet Mulder bij de keuze van zijn onderwerpen selectief. Van steden en drukte hield hij niet, en hij hield zich ver van de abstracte kunst. Hij hield van de natuur en de mensen uit zijn directe omgeving, en die wilde hij op zijn schilderijen laten zien: zijn vrouw Hanna, zijn dochter Els, de meisjes die bij Hanna op balletles zaten, en later zijn kleinkinderen.
Ook in zijn landschappen zocht hij het dicht bij huis. Tot ver in de jaren zeventig, toen hij een tweede atelier in Engeland kreeg, is bijna al zijn werk binnen een straal van 10 kilometer om Geldermalsen gemaakt, met een voorliefde voor het Laageinde waar zijn atelier was, de Achterweg in Meteren, de Linge bij Deil, de Waaldijk tussen Varik en Haaften en het idyllische landgoed Mariënwaerdt bij Beesd.
Waar het ruige land in schaarse bebouwing overging, tussen de koeien en de paarden en onder de wilgen en de kersenbloesems: daar voelde hij zich thuis.
Daar vond hij Nederland het mooist, zodat hij nu terecht als de schilder van het Betuwse land bekend staat. Zie voor meer informatie: www.reinjanmulder.nl/2012/09/piet-mulder-1919-2001-schilder-van-het-betuwse-landschap/

In het boek 'Piet Mulder - Schilder van het Betuws landschap' krijgen vooral zijn jaren in de Betuwe veel aandacht. Na het in 2014 verschenen 'Piet Mulder - De zee is saai', met werk dat Mulder aan de Engelse en Nederlandse kusten maakte, wordt hier zijn andere, meer persoonlijke kant getoond. Zijn kinderen Els en Reinjan die kort voor de rampnacht van 1 februari 1953 met mazelen in de achterkamer liggen, terwijl er doeken tegen de storm voor het raam hangen, het zelfportret als poppenspeler voor de buurtkinderen, met om zich heen zijn zelf gesneden poppen, zijn vrouw Hanna die een grammofoonplaat opzet voor haar danslessen of lezend in de voorkamer.
Dit zijn de schilderijen die Piet Mulders kinderen het liefste zijn omdat ze voor hen de sfeer uit hun jeugd op Tuindorp doen herleven.
Daarnaast laat het boek werk zien dat zich in het Regionaal Archief (RAR) in Tiel bevindt, op landgoed Mariënwaerdt in Beesd, in het Literatuurmuseum in Den Haag en in het Flipje- en Streekmuseum.

'Piet Mulder - Schilder van het Betuws landschap' is samengesteld door zijn kinderen Els en Reinjan, ook zelf actief in de beeldende kunst. De vormgeving is van Huug Schipper van Studio Tint in Den Haag en het wordt uitgeven door uitgeverij De Weideblik in Varik, waar in 2014 'De zee is saai' verscheen, het onvolprezen boek over Mulders zeeschilderijen.
De tekst is geschreven door oud-NRC redacteur Reinjan Mulder, het formaat is 20 bij 20 cm., het gaat 160 bladzijden tellen en het animerende filmpje erover dat hierboven staat is van Piet Mulders Amsterdamse kleindochter Floor van den Bergh.
NJN
Behalve op het werk gaat 'Schilder van het Betuws landschap' ook in op het bijzondere leven van Piet Mulder, zijn jeugd in de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), zijn onderduik in de oorlog, zijn jaren bij Artibus, zijn werk bij de Spoorwegen en zijn activiteiten als zeeschilder en in het Betuwse kunstleven, tussen collega-schilders als Johan Ponsioen, Reijer Murman, Jan van Ham en Marinus Boezem.
Zie voor meer (Engelse) infomatie over Mulders Engelse werk het artikel 'The sea is a bore': www.reinjanmulder.nl/2013/10/how-boring-the-sea-piet-mulders-marine-paintings-of-harwich-felixstowe-and-st-ives/

Tentoonstellingen
Tegelijk met de verschijning van het boek worden in de Betuwe vanaf 18 mei tien tentoonstellingen van Piet Mulder georganiseerd. Cultureel Centrum De Pluk toont werk uit Geldermalsen en omgeving, op Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn schilderijen van het landgoed te zien, het Streekmuseum in Tiel hangt in de zomermaanden werk van Piet Mulder uit de eigen collectie op zaal, en ook in Neerijnen, Asperen en Culemborg komen tentoonstellingen.
Hopelijk kan daar, met uw hulp, dan ook het boek 'Piet Mulder - Schilder van het Betuws Landschap' worden verkocht.

Nieuwste donaties

Een donateur
10-04-2019 11:56Ook de Erven van Hanna Mulder-Hulscher zijn nieuwgierig geworden naar het boek en danken iedereen voor hun inzet.

Annelies van Sterkenburg
8-04-2019 16:31we hebben dierbare herinneringen aan Hanna en Piet

Bram Provoost
3-04-2019 13:57Uit bewondering voor Els en haar levenslust. Mijn jeugd in die regio te herbeleven, gezien door de ogen van de kunstenaar.