Je loopt via de tunnel de backstage gangen in en je bevindt jezelf even in de grote zaal van Tivoli, alleen, in volledige stilte. Een stilte die een echo in zich draagt van alles dat hier aan de Oudegracht 245 heeft plaatsgevonden van klooster tot weeshuis tot poppodium. Je ervaart hoeveel deze gekraakte, bij elkaar gespijkerde plek de stad gegeven heeft. Hoe er geleefd is en hoe dat leven in de vloer, de muren
Je loopt via de tunnel de backstage gangen in en je bevindt jezelf even in de grote zaal van Tivoli, alleen, in volledige stilte. Een stilte die een echo in zich draagt van alles dat hier aan de Oudegracht 245 heeft plaatsgevonden van klooster tot weeshuis tot poppodium. Je ervaart hoeveel deze gekraakte, bij elkaar gespijkerde plek de stad gegeven heeft. Hoe er geleefd is en hoe dat leven in de vloer, de muren en de uiteindelijk geel gerookte plafonds getrokken is. Binnenkort ondergaat het pand een transformatie met een nieuwe bestemming. Wat zal er overblijven van deze iconische plek?

Het project ECHO VAN TIVOLI
In het project ‘De Echo van Tivoli’ gaan wij, Lotte Oosterbroek, Coen van der Hilst, Casper Broekaart en Jefta Varwijk onder de vleugels van stichting Cultuurbord als culturele archeologen op zoek naar de Echo van Tivoli. Maar wat is deze echo? Welke unieke verhalen liggen er ten grondslag aan deze bijzondere plek en wat is het belang van dit soort plekken voor de culturele identiteit van Utrecht? Wij hebben ons tot doel gesteld om deze vragen te onderzoeken en dit vast te leggen op beeld, geluid en tekst om zo het gedachtegoed te vangen en te bewaren voor toekomstige generaties. We willen dit doen door
1. Een korte film. Op basis van persoonlijke verhalen die het iconische pand aan de Oudegracht 245 heeft achtergelaten creëren we een collectieve ervaring gevangen op beeld.
2. Een evenement. Op 13 juni wordt in het FILMCAFÉ in Utrecht de film vertoond in samenhang met een programmering van muzikanten, dichters en sprekers. Een inspirerende meet-up met een cultureel programma én een gesprek over de waarde van creatieve rafelranden in een vertruttende stad.

Wat doen wij met je geld?
Een van de dingen hoe je ons kan helpen is financiële steun. Mooie dingen maken kost nu eenmaal geld. De gemeente Utrecht, Het Prins Bernard Cultuurfonds en het Fentener van Vlissingen Fonds hebben hun vertrouwen al uitgesproken door ons te steunen. Echter, wat heb je aan een film zonder publiek? Daarbij hebben we jouw hulp hard nodig! Met jouw bijdrage willen we een tof event neerzetten waar je de film kan komen bekijken. Maar waar we ook andere makers een podium geven om zich te kunnen laten horen. Met jouw financiële steun kunnen we deze artiesten betalen, en ook de promotie, de techniek en de ruimte.
Hoe kan je ons verder helpen?
We roepen mensen op om hun persoonlijke ervaringen met ons te delen. Wat blijft jou bij als bezoeker, muzikant of medewerker uit de jaren 80, 90, 2000 of nu? Welke unieke ervaringen heb jij beleefd aan de Oudegracht 245. Wat maakt deze ervaringen zo bijzonder en wat zal je altijd bijblijven? Stuur jouw herinnering op naar [email protected].
Daarnaast groeit ons project met iedere ervaring, hierbij leggen we natuurlijk contact vanuit ons bestaande netwerk. Maar misschien beschik jij wel over een verhaal, contact of invalshoek waar wij nog niet aan gedacht hebben! Deel je netwerk en bouw met ons mee.
Ook zijn we voor het evenement opzoek naar toffe ideeën voor een debat, expo, voordracht of een ander creatief experiment. Wil jij met ons meewerken aan die inspirerende meet-up neem dan contact met ons op via [email protected].
Over ons

Jefta Varwijk is de initiator van dit project en actief als filmmaker, regisseur en cameraman. Met zijn vorige korte films IK ZIE IK ZIE en OUDE WONDEN, NIEUW GELUK kreeg hij nationale en internationale festival selecties. In 2017 kregen hij en collega Jaap van Heusden een Gouden Kalf nominatie voor Beste Korte Documentaire voor hun VPRO documentaire ASYLUM.
Casper Broekaart is freelance projectmanager en bij het project gevraagd voor zijn ervaring met betrekking tot fondsenwerving, conceptualisatie en communicatie.
Lotte Oosterbroek is freelance projectmanager voor festivals en evenementen.
Coen van der Hilst is theaterschrijver en slam-poet. Binnen dit project zal Coen voor de film het vooronderzoek vertalen naar dichtvorm.
Dit project valt onder zakelijk en juridisch toezicht van Stichting Cultuurbord. Een initiatief dat zich, in het bijzonder op het gebied van (podium)kunst en community-art, hard maakt voor culturele en maatschappelijke activiteiten. Ze doen dit door op te treden als producent, adviseur en/of toezichthouder van verschillende projectteams. Meer weten of ook samenwerken met Cultuurbord. Neem contact met ze op via [email protected]. Goed om te weten is dat per 1 januari 2013 stichting Cultuurbord door de belastingdienst aangemerkt is als culturele Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.


Meer weten? Volg ons op facebook of instagram.
Of neem contact met ons op via [email protected].

Nieuwste donaties

Hans Versnel
26-04-2019 17:16Heb veel meegemaakt met oude Tivoli.

DennisWilliams
26-04-2019 10:50Er is niets dat ik kan zeggen wat andere mensen niet veel mooier kunnen, maar Christus te paard wat een hoop schitterende herinneringen <3

Een donateur
26-04-2019 08:10Omdat Casper t vroeg ;-)