Hoe is het om als jonge uitgeprocedeerde vluchteling in een Amsterdamse wijk te wonen?
Getekende reportage "Bed Bad Brood Buur" door Michelle de Gruijl Mijn naam is Michelle en ik ga een reportage tekenen over hoe 150 ongedocumenteerde vluchtelingen in een Amsterdamse broedplaats zijn komen wonen. Wie zijn zij? Wat doen zij van dag tot dag? Hoe staat de buurt tegenover hun komst? In de hoofdstukken die ik publiceer
Hoe is het om als jonge uitgeprocedeerde vluchteling in een Amsterdamse wijk te wonen?
Getekende reportage "Bed Bad Brood Buur" door Michelle de Gruijl
Mijn naam is Michelle en ik ga een reportage tekenen over hoe 150 ongedocumenteerde vluchtelingen in een Amsterdamse broedplaats zijn komen wonen. Wie zijn zij? Wat doen zij van dag tot dag? Hoe staat de buurt tegenover hun komst? In de hoofdstukken die ik publiceer op www.bedbadbroodbuur.nl, bekijk en lees je dat én meer. Maar, om dit project te kunnen realiseren heb ik jullie hulp heel erg hard nodig!

Bed Bad Brood Wat?
Een bed-, bad-, broodopvang is een 24-uursopvang voor vluchtelingen van wie het verzoek voor een verblijfsvergunning is afgewezen, de zogenoemde 'ongedocumenteerden'. Van de gemeente Amsterdam krijgen zij onderdak onder voorwaarde dat zij meewerken aan een toekomstperspectief.
Sinds 1 november 2018 deelt maatschappelijk broedplaats Lola Luid haar gebouw met zo'n bed-, bad-, broodopvang. Onder leiding van HVO Querido hebben 150 ongedocumenteerde vluchtelingen nu een dak boven hun hoofd. Dat zijn 150 bedden, 150 maaltijden en 150 douchebeurten per dag. O ja, en dus ook 150 nieuwe (tijdelijke) buren.



Wie ben ik?
Mijn naam is Michelle de Gruijl (1988) en ik ben illustrator en grafisch journalist. Sinds 2015 huur ik in Lola Luid een atelier. Van daaruit werk ik aan opdrachten en eigen projecten met een maatschappelijk tintje. Ik illustreer verhalen over menselijke ervaringen en maatschappelijke onderwerpen die anders niet zichtbaar zijn. Via voordekunst vraag ik nu jullie hulp om mijn droom te realiseren: het maken van een journalistiek beeldverhaal over ongedocumenteerde vluchtelingen.
Met jullie bijdrage kan ik
- de website realiseren
- de opening organiseren waarbij buurt- én bed-, bad-, broodbewoners elkaar kunnen ontmoeten
- promotiemateriaal maken en verspreiden
- het beeldverhaal exposeren

Waarom dit beeldverhaal?
Iedereen kent de termen uit het nieuws: asielzoekers, vreemdelingen, illegalen... Maar als er een bed-, bad-, broodopvang in de buurt wordt gevestigd, is dat een heel ander verhaal. Buurtbewoners in Amsterdam Nieuw-West bleken veel vragen en zorgen te hebben. Want wie zijn deze mensen eigenlijk? Hoe zien hun dagen er uit? Wie houdt er toezicht? En wat betekent dit alles voor de veiligheid in de buurt?
Het is begrijpelijk dat deze vragen gesteld worden. En omdat in 2019 meer Amsterdammers met de opvolger van de bed-, bad-, broodopvang te maken zullen krijgen -de 'Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen' (LVV's)- is het des te belangrijker om deze vragen te beantwoorden. Daarom ga ik erop uit om mijn nieuwe Bed Bad Brood Buren te leren kennen en om de gezichten áchter de termen en labels te leren kennen. Door mijn belevenissen en ervaringen vast te leggen, geef ik lezers de mogelijkheid om over mijn schouder mee te kijken.

Wat maakt dit project bijzonder?
Het is moeilijk om contact te leggen met bewoners van een BBB-opvang. Het is in principe een gesloten organisatie, de bewoners zijn vanwege hun situatie kwetsbaar en ook taal kan een obstakel zijn. Omdat ik een atelier in Lola Luid huur, heb ik korte lijntjes met beide organisaties. Dat maakt dat ik in een bijzondere positie zit om over deze drempels heen te stappen. Daarom neem ik jullie graag mee om de nieuwe buren te leren kennen.

Beeldverhalen en de grafische journalistiek
Beeldverhalen en getekende reportages zijn zeer waardevol, maar nog niet zo algemeen bekend. Het zijn relatief nieuwe visuelecommunicatiemiddelen die onder de 'grafische journalistiek' vallen. Dit genre kan gezien worden als de grote zus van de strip waarin een non-fictie verhaal in woord én beeld wordt verteld. Zo kunnen beeldverhalen o.a.
- gevoelige of complexe onderwerpen op concrete wijze visualiseren en communiceren
- hoofdpersonen een veilige omgeving bieden om hun verhaal te doen en hun anonimiteit waarborgen
- verhalen in beeld brengen die niet kunnen worden gefotografeerd of gefilmd (Bijvoorbeeld omdat het over een gebeurtenis in het verleden gaat, of omdat de locatie niet toegankelijk is voor het algemene publiek)
- de context van een situatie vastleggen in plaats van een enkel moment
- meer doen dan alleen informeren: beeldverhalen kunnen de lezer meenemen in een verhaal en zo een kijkje geven in het leven van een ander

Bed Bad Brood Buur Bijdrage
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst steunt dit project en dat is geweldig. Maar om het project van a tot z uit te kunnen voeren vraag ik jullie hulp.
Doneer en help mij dit verhaal te vertellen. Je ontvangt niet alleen mijn eeuwige dank, maar ook een leuke tegenprestatie!
Of deel dit project (links bovenaan deze pagina) en geef het verhaal door met de hashtag #bedbadbroodbuur.
Facebook: www.facebook.com/bedbadbroodbuur
Twitter: @bedbadbroodbuur
Alvast onwijs

Nieuwste donaties

T&A
16-04-2019 19:45Daarom.

Natasja
16-04-2019 19:09Top project, super interessant

Kiki Verhoeven
15-04-2019 13:19Omdat het Mies is :-)