Voetvolk
Uren kon ik als klein manneke al turen naar schilderijen met grote tableaus van veldslagen uit de tijd van Napoleon Bonaparte (1799-1815). In de rook en schaduwen bestudeerde ik hoe al die kleine figuurtjes zich staande probeerden te houden in het strijdgewoel. De gespannen blikken bij mannen, die schouder aan schouder in een carré stonden, vlak voordat de vijandelijke cavalerie hen bestormde. Gewonde soldaten met verwrongen gezichten die
Voetvolk
Uren kon ik als klein manneke al turen naar schilderijen met grote tableaus van veldslagen uit de tijd van Napoleon Bonaparte (1799-1815). In de rook en schaduwen bestudeerde ik hoe al die kleine figuurtjes zich staande probeerden te houden in het strijdgewoel. De gespannen blikken bij mannen, die schouder aan schouder in een carré stonden, vlak voordat de vijandelijke cavalerie hen bestormde. Gewonde soldaten met verwrongen gezichten die wanhopig een uitweg zochten tussen gesneuvelde kameraden, paardenkarkassen en kapot materieel. Geschiedenis was mijn favoriete vak op school en wat had ik toen graag gebruik willen maken van de teletijdmachine van Professor Barabas.
Een paar jaar geleden stuitte ik op een reeks foto’s in sepia-tinten uit 1858 met portretten van veteranen van Napoleon Bonaparte. Deze gegroefde koppen van mannen ver in de 70, 80 jaar wakkerden mijn fascinatie voor de napoleontische periode weer aan. Zij waren het die ik zocht in de schilderijen en gravures. Sergeant Taria, grenadier van de garde, en zijn mede-veteranen brachten de 19e eeuw ineens een stuk dichterbij.

Niet alleen visueel probeerde ik me een beeld te vormen van hoe het toen moet zijn geweest. Ik begon memoires en brieven te lezen van gewone soldaten. En zo ontstond de basis voor mijn fotoproject Voetvolk. Met nu eens niet Napoleon in de hoofdrol, maar de gewone soldaten die (voor én tegen hem) het vuile werk opknapten.
De napoleontische tijd wordt tegenwoordig uitgebeeld door re-enactors: mannen en vrouwen die met authentieke kleding en gebruiksvoorwerpen op historische evenementen het verleden doen herleven. Ik besloot hen met mijn camera te gaan volgen. De afgelopen jaren bezocht ik historische evenementen in binnen- en buitenland. Zoals Waterloo in 2015, 200 jaar na de echte slag. Duizenden re-enactors uit Europa en zelfs daarbuiten gaven de bezoekers het gevoel dat ze erbij waren: het leven in de bivakken, de detaillering van de uniformen en de actie op het slagveld.

Als documentair fotograaf geef ik natuurlijk wel altijd de werkelijkheid weer. En hoe realistisch de napoleontische tijd ook door re-enactors wordt weergegeven, toch zijn er altijd hedendaagse elementen in de omgeving te vinden. Met de portretten van individuele re-enactors in uniform, in hun eigen woonomgeving, koppel ik heden en verleden direct aan elkaar.

Nu is het tijd voor de druk van mijn fotoboek. Tussen de foto’s plaats ik in het boek enkele citaten uit brieven en memoires van gewone soldaten (in de originele Nederlands/Vlaamse spelling). Dit lijkt me een passende aanvulling op de authenticiteit die de gedreven re-enactors met hun hobby nastreven. Samen met vormgeefster Anouk Corstiaensen ben ik het fotoboek Voetvolk in zijn definitieve vorm aan het gieten. De teksten worden ook vertaald in het Frans en Engels. NPN Drukkers uit Breda gaat het uiteindelijke boek drukken.
Op 15 augustus 2019 is het precies 250 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte werd geboren. Geen beter moment om hier met het boek Voetvolk bij aan te sluiten. Daarom wil ik Voetvolk graag in juni van dit jaar presenteren, en ik hoop dat je mij helpt dit te realiseren.
Als dank heb ik natuurlijk ook een aantal toepasselijke tegenprestaties. Kijk hier onder voor meer informatie. Bij elk boek krijg je ook een boekenlegger met daarop een foto uit Voetvolk. En natuurlijk wil ik het boek ook voor je signeren. Wil je op de hoogte blijven van het verloop van het project? Kijk dan regelmatig naar de updates op deze projectpagina. Nog vragen, iets onduidelijk, of een andere oplage bestellen? Neem dan gerust contact met mij op.
Stuur Ron Magielse een bericht
Website
Facebook
Instagram
Linkedin

Nieuwste donaties

Een donateur
29-04-2019 19:30Ben geboren in Breda! Jesuis

Erwin
29-04-2019 18:58D'r is geen betere rechtsbuiten!

Jochen Tombal
29-04-2019 18:36Top !