Ik ga een boek schrijven over de laatste kasteelheer in een Gelderse dorp en mijn vader!
Het verhaal in een notendop Een eeuw geleden was de klasse waarin je werd geboren nog allesbepalend voor hoe je leven eruit zou gaan zien. Maar in de 20ste eeuw veranderde dit. Dit verhaal vertel ik aan de hand van de levens van twee dorpsgenoten: de laatste kasteelheer van het Gelderse dorp
Ik ga een boek schrijven over de laatste kasteelheer in een Gelderse dorp en mijn vader!
Het verhaal in een notendop
Een eeuw geleden was de klasse waarin je werd geboren nog allesbepalend voor hoe je leven eruit zou gaan zien. Maar in de 20ste eeuw veranderde dit.
Dit verhaal vertel ik aan de hand van de levens van twee dorpsgenoten: de laatste kasteelheer van het Gelderse dorp Baak, Werner Helmich, en mijn vader Jan Schutte, de zoon van een pachtboer. Mijn vader, die alleen lagere school had, kon door de nieuwe kansen die 20ste eeuw bood, opklimmen tot bankdirecteur. Voor de kasteelheer hadden de nieuwe tijden onder meer als gevolg dat hij zijn landgoed vaarwel moest zeggen.
De klus waarbij ik je hulp vraag
Ik wil een beeld krijgen van deze mannen en het leven in Baak in het eerste driekwart van de 20ste eeuw. Voor dit boek duik ik daarom diep de archieven in: de archieven van de beide families en de archieven van het dorp en de gemeente. Daarnaast wil ik ook zo’n 60 mensen interviewen: familieleden, dorpsgenoten en pachters. Veel van die mensen zijn al op leeftijd. Ik wil ze spreken, nu het nog kan. Hun verhalen mogen niet verloren gaan! Hun herinneringen vormen ‘oral history’–documenten van onschatbare waarde.
Dit alles zal resulteren in een boek dat begin 2021 gaat verschijnen bij AmboAnthos, een gerenommeerde uitgeverij van literaire non-fictie. Het boek heeft als werktitel : De laatste heer.
Onderzoek doen voor een boek kost veel tijd, zo heb ik ervaren bij mijn vorige boek. Om de klus van het interviewen en uitwerken voor ‘De laatste heer’ te kunnen klaren, heb ik nog financiële steun nodig. Daarvan kan ik een deel van de interview- en uitwerkkosten, reiskosten naar de geïnterviewden en de afdracht aan Voordekunst betalen.
Hoera!
De eerste steun in natura is al binnen: mijn zoon en filmer Aidan Vernee maakte het bovenstaande filmpje en zijn vriendin conservatorium-studente Francisca Snip verzorgde de muziek!
Op dit moment is ook al het oorspronkelijke streefbedrag gehaald. Daarom heb ik het streefbedrag verhoogd: ik hoop ook wat van de researchkosten voor het boek met deze actie te kunnen gaan dekken.
Houd je van waar gebeurde verhalen en wil je me helpen?
Elk bedrag, klein of groot, is welkom!

Wat meer over mij
Mijn naam is Astrid Schutte. Ik ben journalist en heb me vanaf 2005 gespecialiseerd in storytelling. Over dat laatste onderwerp schreef ik twee boeken: ‘Corporate Stories’ ism Theo Hendriks (Kluwer 2007) en ‘Echte leiders hebben een goed verhaal’ (Haystack, 2011). Mijn verhaalpassie wil ik natuurlijk gebruiken voor ‘De laatste heer’.
Begin dit jaar verscheen mijn eerste literaire non-fictie boek ‘De gelukkige school’ (SWP, 2018) over de radicale onderwijsvernieuwing Iederwijs, voorloper van het huidige democratische onderwijs.
Voor mijn werk heb ik een paar prijzen ontvangen: de Prinsjesrede 2015 (een speechprijs), de prof. Dr. Willem F.M.Mastenbroek publicatieprijs 2010 (voor het beste managementartikel van dat jaar) en een prijs voor een coverstory voor het blad Intermediair.
Mijn Facebookaccount: https://www.facebook.com/astrid.schutte.1?ref=br_rs
Mijn website: https://astridschutte.com/
Instagram: https://www.instagram.com/schutte.astrid/?hl=nl
Nieuwste donaties

Maria Bosman
15-03-2019 17:45Een omgeving die ik een beetje ken en meer informatie over mijn familie. Zeer interessant. Succes en ik koop je boek straks.

Wim en Agnes
14-03-2019 16:38Interesse in het te schrijven boek en onze betrokkenheid bij de schrijfster.

Wim van Ree
14-03-2019 12:55Omdat ik, net als Astrid, dorpsgenoten, geïnteresseerd ben in het onderwerk en bovendien beide mannen goed gekend heb.