Komend jaar vieren we dat we alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven, hoe ons land werd bevrijd van de horrors van de Tweede Wereldoorlog. We geven die vrijheid door, aan nieuwe generaties. En wat past er beter bij “herinneren” dan een memoryspel? Geschikt voor jong en oud, om samen te spelen. Om niet te vergeten. Actief bezig zijn met “herinneren”, ook als je de oorlog zelf
Komend jaar vieren we dat we alweer 75 jaar in vrijheid mogen leven, hoe ons land werd bevrijd van de horrors van de Tweede Wereldoorlog. We geven die vrijheid door, aan nieuwe generaties. En wat past er beter bij “herinneren” dan een memoryspel? Geschikt voor jong en oud, om samen te spelen. Om niet te vergeten. Actief bezig zijn met “herinneren”, ook als je de oorlog zelf niet hebt meegemaakt.

Wat houdt het spel in?
Het is meer dan een doorsnee memoryspel. Lastige onderwerpen worden toegankelijk gemaakt en de spelers worden uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan over thema's als “vrijheid” of “censuur”. Aanvullende informatie vindt men in het bijgevoegde boekje. Aan elke prent is een cijfer gekoppeld en in het boekje is over de onderwerpen in chronologische volgorde te lezen. Bij bijna elke prent hoort ook een vraag of kleine opdracht, om een gesprek over dat onderwerp op gang te krijgen.

Het spel bestaat uit 45 sets (als verwijzing naar het jaar 1945), maar u hoeft niet gelijk met 90 kaarten te spelen! Kies vooral de onderwerpen waar u het over wilt hebben. Jongere kinderen (7-10 jaar) kunnen spelen met een selectie van 15 sets die niet al te moeilijke onderwerpen bespreken. Dit spel is zeer geschikt om vooral samen te spelen.

Die sets zijn trouwens niet precies dezelfde afbeeldingen, maar je zoekt een kleurenversie en een sepia-versie bij elkaar. Sepia herken je aan de bruinige grijstinten, als verwijzing naar oude foto's, Een extra uitdaging, maar vooral om ons eraan te laten denken dat veel van de onvrijheden in het verleden liggen en daar (hopelijk) ook blijven!
Vergeet de vrijheid niet zal van duurzame materialen (met het FSC keurmerk) worden vervaardigd, hier in Nederland. Het drukwerk wordt vervaardigd door Tromp Print&Packaging. Edwin Heijerman denkt goed mee om alle puntjes op de i te zetten. Het streven is een oplage van minimaal 1000 stuks. Hoe meer, hoe groter de impact.

Waarom u dit project zou moeten steunen?
Met uw steun kunt u dit spel werkelijkheid maken. U helpt hiermee een jonge generatie laagdrempelig kennismaken met thema's als vrijheid en onvrijheid. U stimuleert gesprekken hierover. U kunt ervoor kiezen om zelf een spel te reserveren, of een andere, voor u passende tegenprestatie te selecteren. Bijvoorbeeld een originele tekening in de stijl van het spel, een geïllustreerd verhaal over uw eigen (groot)ouders in de oorlog. Of ik kan een keer bij u op locatie verhalen komen optekenen.

Waarom nú het moment is om dit project te steunen?
Vergeet de vrijheid niet staat in het teken van de festiviteiten die in september beginnen. De komende editie is waarschijnlijk de laatste grote herdenking waar nog mensen die zelf de oorlog hebben meegemaakt bij kunnen zijn.
Als u deze crowdfunding steunt, stelt u mij in staat van de zomer alles voor te bereiden en te laten drukken, zodat de spellen op tijd bij iedereen binnen zijn. In ieder geval vóór 12 september. Dan is het precies 75 jaar geleden dat de eerste Nederlandse plaats, het Limburgse dorpje Mesch, bevrijd werd. Dit markeert de start van de periode vol herdenkingen.
Wie is de maker?

Mijn naam is Renée van den Kerkhof. Nee, niet die voetballer, maar ik ben professioneel illustrator, in 2015 afgestudeerd aan kunstacademie St.Joost te Breda. Al mijn werk heeft een link met maatschappelijke thema's. Zo werk ik voor diverse media als rechtbanktekenaar en heb ik eerder een speelkaartenset ontwikkeld over 100 jaar Vrouwenkiesrecht.
Voor dit spel heb ik elke prent eerst geschetst met potlood, uitgewerkt met zwarte stift en na inscannen digitaal van kleur voorzien. Heel wat prenten hebben de uiteindelijke selectie niet gered, haha.
In september spreek ik op de conferentie Past:Forward van Erfgoed Brabant over dit project. Hoe om te gaan met historisch bronmateriaal en welke creatieve keuzes ik heb moeten maken. Ook volgen er nog andere evenementen, zoals een mini-expositie van originele tekeningen in de Bibiliotheek Uden. Mocht u een evenement organiseren over 75 jaar Vrijheid, aarzel dan niet om contact op te nemen!
Met dank aan

- prof. dr. Kees Ribbens, senior onderzoeker NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam;
- dr. Ilse Raaijmakers, senior beleidsonderzoeker/adviseur ARQ Kenniscentrum Oorlog, vervolging en geweld;
- Jules Claessens, Thomas van Wingerden, Max Tromp, Zakaria Bouders en Marcel Hogenhuis;
Voor het inhoudelijk meedenken, over de historische onderbouwing en spreiding van thema's. Uiteraard zijn alle uiteindelijke (creatieve) keuzes hierin de mijne.
- De focusgroep met ouders en kinderen, die geholpen hebben met (vaak lekker kritisch) meekijken of de prenten en teksten te begrijpen zijn en wat er nog beter zou kunnen;
- Suze, Kato en Juul, dat we ze mochten filmen voor de video;
- Stefan van den Bosch en Eric de Waard voor het helpen met de crowdfundvideo;
- Hopelijk u! Neem een kijkje bij de tegenprestaties.
Nieuwste donaties

Anneloes
8-07-2019 19:12Lief 🍀

Angela Staats
8-07-2019 18:56Ik heb Renee ontmoet in de trein naar Leerdam. Bevlogen en enthousiast. Leuk initiatief. Ik ga het spel bewust kado geven!

Een donateur
5-07-2019 16:20Uniek en leerzaam project voor mensen die met soortgelijke projecten bezig willen gaan.