"Junction" is een kruising van animatie, documentaire en beeldende kunst-installatie en gaat over genezing en de kracht van de geest. Met een kleine bijdrage kunt u dit grootse project helpen realiseren.
Breaking News: Dankzij een paar zeer gulle donateurs waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds is het streefbedrag gehaald! Zeer veel dank aan alle donateurs die dit tot een succes hebben gemaakt! Wil je nog doneren dan zijn die
"Junction" is een kruising van animatie, documentaire en beeldende kunst-installatie en gaat over genezing en de kracht van de geest. Met een kleine bijdrage kunt u dit grootse project helpen realiseren.
Breaking News: Dankzij een paar zeer gulle donateurs waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds is het streefbedrag gehaald! Zeer veel dank aan alle donateurs die dit tot een succes hebben gemaakt! Wil je nog doneren dan zijn die donaties zeer welkom want ze worden ingezet voor het nog mooier maken van de installatie, het vertalen van de interviews en een kleine publicatie bij het werk. Zeer veel dank aan iedereen die ook dat doel helpt slagen!
Wie?
Ik ben Sandro Setola, beeldend kunstenaar, woon en werkzaam in Rotterdam. Ik maak tekeningen, beelden, installaties en videowerken met architectuur als verbindend element. Dat werk neemt soms de vorm aan van een architecturaal voorstel dat onze eigen alledaagse omgeving bevraagt of becommentarieert. In andere werken is de architectuur eerder een weergave van een persoonlijkheid of gemoedstoestand. (zie ook www.sandrosetola.com)
Wat?
In interviews met zowel patiënten als medici stel ik hen de vraag in hoeverre men psychosomatische factoren van waarde acht en kan inzetten bij een proces van genezing. Audiofragmenten uit deze interviews koppel ik aan animaties van een ruimtelijke structuur die per fragment een andere vorm aanneemt. De wisselwerking tussen beeld en geluid laat je constant je interpretatie ervan bijstellen. Het triggert daarmee sterk de verbeelding van de toeschouwer die zelf verbanden gaat leggen tussen de gesproken tekst en de beeldtaal.
Na uitgebreid vooronderzoek te hebben gedaan in 2016-2017 ben ik in 2018 een samenwerking aangegaan met het UMC Utrecht. Ook Cityscapes Foundation ondersteunt dit project en zal het in 2019 presenteren binnen de "Mental Space" tentoonstelling. De animaties worden op basis van de audiofragmenten onder mijn regie uitgewerkt door Studio Whoohoo. Presentatie staat gepland in het voorjaar van 2019 in oa het UMC Utrecht en later bij Cityscapes Foundation en kan daarna naar zorginstellingen en exposities doorreizen.
Waarom?
Omdat ik zelf de laatste jaren helaas wat vaker in ziekenhuiswachtkamers en spreekuurtjes zat begonnen bepaalde dingen me te fascineren aan de zorg en wilde ik antwoorden krijgen op vragen die misschien wel meer mensen als patiënt wel eens hebben ervaren. Herkenbare alledaagse situaties zoals: Waarom stelt de dokter nou juist deze vragen en waarom kijkt hij zoveel op zijn scherm ipv naar mij? Of: waarom is dit ziekenhuis zo kil en is het eten er zo slecht?
Veel van deze vragen leidden uiteindelijk tot één hoofdvraag: wat is de invloed van de omgeving en psychosociale factoren zoals de dokter-patiënt relatie, op het zorgproces en kunnen we daar bewuster gebruik van maken bij genezing?
Hoe?
Zowel patiënten als medisch specialisten geven in de interviews verschillende antwoorden op die vraag. Deze nemen je mee in de ervaringen, meningen en onzekerheden van de geïnterviewde personen en leggen ieder een essentie bloot van wat er in een zorgproces in hun optiek een belangrijke rol speelt. Als beeldend kunstenaar neem ik daarin enerzijds de rol aan van doorgeefluik van die informatie. Het letterlijk laten samenkomen van elkaars visie op de zorg leidt tot meer wederzijds begrip en kan hopelijk tot positieve veranderingen leiden.
Met de animaties wil ik een extra dimensie toevoegen aan dat verhaal. Tijdens het luisteren naar de audiofragmenten zien we onbestemde driedimensionale structuren, gebaseerd op mijn recente tekeningen uit de "Loose-Ends" serie. Deze structuren vormen een beeldende uiting van wat er tussen de woorden door gaandeweg duidelijk wordt; Dat veel van wat er gebeurt tussen arts en patiënt vooral gaat over communicatie, interpretatie en associatie. Doordat hetzelfde grid-patroon iedere keer een andere vorm aanneemt en het verband tussen tekst en beeld daarmee verandert, ervaart de toeschouwer eenzelfde onzekerheden maar juist ook de kracht van onze eigen verbeelding en de potentie daarvan in het proces van genezing.
De film zal ongeveer bestaan uit 5 a 7 fragmenten van ieder tussen de 3 a 5 minuten lang. Het geheel zal worden vertoond in een speciaal daarvoor gebouwde videoprojectieruimte die in de ontvangsthal van het UMC Utrecht zal worden geplaatst. Op dit knooppunt van het ziekenhuis kunnen zowel patiënten, bezoekers en medewerkers de installatie vrij betreden. Zoals gezegd kan deze installatie daarna "op tournee" langs andere zorginstellingen en getoond worden in exposities of andere locaties.

Waarom heb ik hulp nodig?
Om het project tot hier te krijgen is al veel steun ontvangen, oa van het CBK Rotterdam en het Mondriaan Fonds dat de kosten van de animatie betaalt. Voor het uiteindelijk kunnen presenteren van de film in de speciaal daarvoor gebouwde ruimte is echter nog het één en ander aan materialen, apparatuur en extra mankracht nodig. Deze crowdfundingsactie is dan ook bedoeld om dat stuk budget bij elkaar te sprokkelen. Zelf vraag ik geen honorarium. Als het streefbedrag wordt overschreden zal ik dat budget gebruiken om de installatie nog mooier te maken, de teksten van de interviewsfragmenten te vertalen en mede daarmee een kleine publicatie te maken die bij de installatie beschikbaar zal zijn.
Wat krijg je ervoor terug?
Heel veel! Ten eerste is je donatie natuurlijk een manier om dit ambitieuze en waardevolle project te helpen realiseren en dat verdient ontzettend veel dank. Het eindresultaat is straks voor iedereen vrij te bezichtigen in het UMC Utrecht. Voor diegenen die hieraan willen bijdragen is er een plekje gereserveerd op de aftiteling en heb ik hiernaast en hieronder een hoop tegenprestaties staan, variërend van een ansichtkaart met persoonlijk bedankje tot de mogelijkheid een Setola-owner te worden en straks dus een mooi kunstwerk van mijn hand, wellicht nog voor de kerst, thuis te krijgen!
Mail me gerust voor een lijst met werken die per categorie in aanmerking komen: [email protected]

Voorbeeld tegenprestatie: Een "portret"tekening van je gebouw, huis, appartement, kamer of schuurtje in "grijze" stijl. Houtskool op papier, formaat: Bij donatie vanaf 750,- tot max 60 cm. vanaf 1500,- tot max 130 cm. breed of hoog.

Voorbeeld tegenprestatie: Een "Beachhouse" in 2 delen geglazuurde keramiek, formaat circa 40/45/10 cm. Bij een donatie vanaf 1200,-

Voorbeeld tegenprestatie: Een "kleine" tekening uit 1 van mijn bestaande series, zoals deze "Loose ends (small cloud)" formaat max. circa 40/90 cm. Bij een donatie vanaf 1200,-

Voorbeeld tegenprestatie: Een "Middelgrote" tekening, houtskool op papier zoals deze "Parking" uit de Big Sleep serie, formaat tot max. circa 70/170 cm. Bij een donatie vanaf 3500,-

Voorbeeld tegenprestatie: Een "Grote" tekening uit 1 van mijn bestaande series, zoals deze "Beachhouse (sideview entrance)" formaat tot circa 85/185 cm. Bij een donatie vanaf 5000,-

Voorbeeld tegenprestatie: "Hele grote" tekening bv deze "Palasten", houtskool/krijt op papier of schoolbord, formaat tot circa 100/270 cm. Bij een donatie vanaf 7500,-
Mede mogelijk gemaakt door:

Nieuwste donaties

Kay
19-12-2018 23:20Mijn vriend Raymond Lowis attendeerde me op dit project, vanwege hem ben ik me erin gaan verdiepen en wil ik het graag steunen.

Erik Sandifort (TANK denkt en ontwerpt bv)
18-12-2018 10:54Omdat het een mooi en goed projekt is!

Een donateur
17-12-2018 16:52Dit is een belangrijk project