Spolia, een eerbetoon aan de Groninger dichter C.O. Jellema Spolia. Het Latijnse woord -waarvan wij niet precies wisten wat het betekende- prikkelde onze nieuwsgierigheid. We kwamen het tegen als titel van een bundel van de dichter C.O. Jellema.Waar de oude Romeinen dit woord gebruikten om te verwijzen naar de buit die zij hadden gemaakt op rooftochten, wordt nu in de architectuur en archeologie overspolia gesproken wanneer oude materialen worden
Spolia, een eerbetoon aan de Groninger dichter C.O. Jellema
Spolia. Het Latijnse woord -waarvan wij niet precies wisten wat het betekende- prikkelde onze nieuwsgierigheid. We kwamen het tegen als titel van een bundel van de dichter C.O. Jellema.Waar de oude Romeinen dit woord gebruikten om te verwijzen naar de buit die zij hadden gemaakt op rooftochten, wordt nu in de architectuur en archeologie overspolia gesproken wanneer oude materialen worden hergebruikt in nieuwe gebouwen. Jellema hanteerde Spolia om aan te geven dat in de poëzie ook brokstukken van voorgangers worden gebruikt. Dit laatste hielp ons bij een nieuw project. Spolia werd het antwoord op de vraag van Klaas Noordhuis, de weduwnaar van Cor, om een voorstel te maken rond de tiende sterfdag van deze Groninger dichter.
De expositie + boek
Spolia is vanaf 23 maart 2013 tot en met 5 april de naam van een expositie in het gebouw van Academie Minerva, het oude Natuurmuseum aan de Praediniussingel. Het is een eerbetoon aan de Groninger dichter C.O. Jellema, om zijn werk in een nieuw daglicht te plaatsen. We vragen jonge kunstenaars elementen uit de poëzie van Jellema te halen en te onderzoeken op welke manier ze deze als inspiratie kunnen gebruiken: welke ‘brokstukken’ neem je mee – maar misschien nog veel belangrijker- welke laat je weg? Zij bepalen wat zij mooi, inspirerend en indrukwekkend vinden aan C.O. Jellema’s poëzie. En ook wat niet. Dat is waar Spolia om draait: het hergebruiken van oude elementen. Met de voor hen bruikbare elementen gaan ze aan de slag en maken zij nieuw werk. Hiermee is Spolia een initiatief dat laat zien hoe bestaande kunst kan aanzetten tot nieuw werk; hoe oud, jong inspireert; hoe poëzie van invloed kan zijn op andere kunstvormen; en hoe kunst verandert in de loop van de tijd. Het is als het ware een dialoog tussen het werk van C.O. Jellema en het werk van een nieuwe generatie kunstenaars. Het resultaat zal divers zijn: een gedicht, een film, een foto, een schilderij of muziek. Zo zijn we zeker dat het een gevarieerd programma wordt, met ruimte voor filosofie en discussie én met Marjoleine de Vos als gastvrouw. We kunnen rekenen op actieve medewerking van Academie Minerva, Klaas Noordhuis, Christiaan Klasema, Gerben Wynia, Jacoba Wijk, Hannie Pijnappels, literair productiehuis Buro05 en Wishfulmusic.
Realisatie
Natuurlijk zorgen we voor een blijvende herinnering aan deze bijzondere expositie: het boek Spolia waarin poëzie van C.O. Jellema gecombineerd wordt met het nieuwe werk van de jonge kunstenaars. Graag vragen we geïnteresseerden het boek nu al aan te schaffen, zodat we er zeker van zijn dat Spolia door kan gaan. Al vanaf €50,-- ontvangt de donateur het boek en wordt bovendien in het boek genoemd bij "mede mogelijk gemaakt door".
Kijk voor meer informatie ook op [ www.spolia-eenmaandvoorcor.com ](http:// www.spolia-eenmaandvoorcor.com )
Nieuwste donaties

Iemand
18-01-2013 12:57LIEFHEBBER VAN HET WERK VAN JELLEMA

Chris Klasema
16-01-2013 11:20zinvol project

Caj Oosters
4-01-2013 10:13Voor Oom Cor