Eten als liefdestaal is meer dan een kookboek vol verrukkelijke recepten. Het is ook een verzameling van bijzondere, ontroerende verhalen van 19 buitenlandse vrouwen die naar Nederland zijn gekomen. De een als vluchteling, de ander voor werk, een groot aantal werd verliefd op een Nederlandse man. Deze dappere vrouwen hebben een ding gemeen: Eten is hun liefdestaal.
Waarom moet het kookboek er komen? De rode draad van het boek
Eten als liefdestaal is meer dan een kookboek vol verrukkelijke recepten. Het is ook een verzameling van bijzondere, ontroerende verhalen van 19 buitenlandse vrouwen die naar Nederland zijn gekomen. De een als vluchteling, de ander voor werk, een groot aantal werd verliefd op een Nederlandse man. Deze dappere vrouwen hebben een ding gemeen: Eten is hun liefdestaal.
Waarom moet het kookboek er komen?
De rode draad van het boek is dat eten een prachtig communicatiemiddel is wanneer je de taal nog niet spreekt en de gewoonten van een land nog moet doorgronden. Het eten dat je bereidt toont gastvrijheid, en het kan de heimwee stillen naar je thuisland. Als verschillende culturen aan tafel zitten en elkaars gerechten eten - gebeurt er iets bijzonders. Samen eten helpt om te begrijpen waar de ander vandaan komt en zorgt voor verbinding en vertrouwen. Het overstijgt culturele verschillen. Zo’n kookboek bestaat er nog niet en daarom heb ik jouw hulp nodig voor de druk- en distributiekosten!
Het plan
De interviews zijn gedaan, de recepten (ca. 5 per vrouw) bereid, uitgeschreven en gefotografeerd en de kookvideo’s staan paraat. Het hardcoverboek met prachtige foto’s ligt 9 november in de winkel. Maar voordat het zover is, heb ik jouw hulp nodig! Voor de druk- en distributiekosten is minimaal € 6000,- nodig. Door nu een crowdfunding campagne te starten, laat ik alvast zien hoe leuk het kookboek wordt en maken we goede promotie. Doe je mee?
Ik heb mooie tegenprestaties voor je, kijk maar in de rechterkolom. Onder de eerste helft van de deelnemers verloot ik een 3-gangen dinertje voor 4 personen. Dat diner kom ik bij jou thuis koken, hoe groot of klein je keuken ook is.

Het verhaal
Zo’n tien jaar geleden verhuisde ik naar Leiden voor mijn studie. Ik kwam bij een Armeens meisje te wonen en ik herinner me het eerste bezoek van haar ouders. Met tassen vol eten kwamen ze terug van de markt. De hele middag stonden ze in de keuken en ik moest verplicht mee-eten. Na afloop kreeg ik bakjes overgebleven eten ‘voor in de vriezer’.
Het Nederlands van haar ouders was nog niet zo goed en dit eten was hun manier om te communiceren dat ze mij waardeerden. Het idee voor mijn boek was geboren: eten is een liefdestaal.

Doel
Met jullie hulp wil ik 1000 boeken laten drukken. Het formaat is 17x24 cm, het hardcover omslag is in kleur en het binnenwerk van 224 pagina’s is tekst met prachtige foto’s. ISBN 978-90-829373-0-5 Winkelprijs: €23,95
Waarom meedoen?
Door jouw steun kan ik dit kookboek uitgeven en in de toekomst nog meer inspirerende boeken maken!
Deel vooral!
Super tof als je meedoet! Maar delen is net zo belangrijk. Vast en zeker zitten er mensen in jouw vriendenkring die dit kookboek ook leuk zullen vinden. Deel dit project daarom via WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat , Linkedin. Thank you!

Eten verbindt!
Na het lezen van dit boek weet je alles over de eetgewoontes van 19 verschillende culturen, ben je ontroerd tijdens het lezen van de interviews en enthousiast geraakt om nieuwe recepten te proberen. Maar mijn grootste droom met dit boek, is dat je wellicht een beetje meer begrijpt waar die ander – jouw Marokkaanse buurvrouw, Indonesische collega of Braziliaanse sportlerares – vandaan komt en hoe zij in het leven staat. Ik heb 19 keer geproefd hoe bijzonder het is om samen in de keuken te staan. Samen koken smeedt een band. Het eten smaakt driedubbel zo lekker. Daarom moedig ik je aan om een keer met elkaar samen te koken en eten. Ben jij die 20e vrouw?

Over de maker
Arachne Molema is freelance journalist/redacteur en dol op koken en reizen. Ze heeft een (twee)wekelijkse kookcolumn in Visie Magazine. Daarnaast schrijft en fotografeert ze veel over fair chocola, koffieboeren, vrouwenrechten ~ verhalen die de wereld een beetje mooier maken. Haar werk verscheen onder andere in Vice Versa, De Volkskrant en Bouillon. In 2016 schreef ze het boek Meet the Chef – waarin 24 Leidse chef-koks worden uitgelicht en vertellen over hun passie voor het koken en hun favoriete recept geven. Daarnaast is ze per november parttime kok bij het nieuwe Latijns-Amerikaans restaurant Tabu in Leiden.
Instagram
Broer Mathias Molema hielp bij een aantal vrouwen mee met fotograferen. Mathias is niet alleen fotograaf, maar ook cameraman. Hij stuurde het videoteam aan bij de bijbehorende YouTube-kookserie.
Mathias is net als Arachne gek op koken en is dit jaar begonnen met een tweede studie als kok. Wie weet beginnen ze ooit samen een restaurantje!
Alvast enorm bedankt voor jullie steun!

Voorproefje?
Naast dit kookboek heeft Arachne met 7 vrouwen die in het kookboek voorkomen, kookvideo's gemaakt terwijl samen achter het fornuis staan. Deze worden vanaf begin november wekelijks geplaatst op EVA, het vrouwenplatform van de EO.


Nieuwste donaties

Theater Walhalla
8-11-2018 09:58Omdat ik hou van koken en het een leuk project vind. Goed bezig!

Gert
8-11-2018 06:14Dit is gewoon een supertof project

Een donateur
7-11-2018 22:31Eten verbindt!! Mooi en leuk initiatief!