Restauratieproject monumentale Tuinornamenten & Inrijhek op buitenplaats Het Huys ten Donck
Dringend benodigd..
Een spectaculaire facelift (lees: dringende restauratie) van de monumentale tuinornamenten en het eeuwenoude inrijhek op buitenplaats Het Huys ten Donck (1746) - de enige nog oorspronkelijk buitenplaats van groot Rotterdam met één van de oudste landschapsparken van ons land.
Maar liefst 60% van het benodigde bedrag is reeds gedekt middels subsidies. En nu willen we graag onze donateurs, wandelaars en cultuur- en natuurliefhebbers aanspreken om het overige deel middels crowdfunding te werven! In totaal is er nog €18.000,- nodig om tot realisatie van de restauratiewerkzaamheden over te kunnen gaan die eind 2018 uitgevoerd moeten zijn.
Waarom..
Door vervuiling, tijd en weersomstandigheden zijn zowel het eeuwenoude inrijhek als de monumentale tuinornamenten van Het Huys ten Donck dringend aan restauratie toe.
Vanaf entree naar het Park ziet men allereerst het inrijhek, al te zien op de vroegste afbeeldingen van de voorloper van het huidige Huys ten Donck (1746).
De bijzonderheid van de tuinornamenten is dat deze grotendeels door de beeldhouwers/architecten familie Van Baurscheidt (17e en 18e eeuw) zijn vervaardigd en daarmee dus ook een eigen ensemble vormen binnen het gerangschikte en beschermde ensemble van de buitenplaats als geheel. In de jaren 1990 werden de twee tuinvazen (uit 1714) door Boijmans van Beuningen in langdurige bruikleen toegevoegd aan de buitenplaatscollectie, dankzij steun van Vereniging Rembrandt.
De beeldengroepen bieden de bezoekers vanaf het moment van entree verrassingen gedurende de wandeling door het Donckse Bos.
Achtergrond..
Naar aanleiding van de goede ervaringen van ons vrijwilligersproject Interieurconservering ‘Good Housekeeping', zullen we ook dit keer het project interdisciplinair aanpakken. Eind augustus zullen studenten van de UvA tijdens een 'Summer School' onderzoek doen naar de conditie van de tuinornamenten en de oorzaak van de achteruitgang. Zij zullen tevens, onder begeleiding van experts een behandelplan en een onderhoudsplan opstellen. Zo wordt kennis en informatie verkregen welke weer overgedragen worden aan de restauratoren en de vrijwilligers. Ook Boijmans van Beuningen levert een belangrijke bijdrage aan deze kennisoverdracht.
Gedurende de weken dat de studenten hier zijn, kunt u niet alleen de UvA studenten hier aan het werk kunnen zien -onder begeleiding van expert restauratoren -, maar zullen zij ook, evenals Boijmans van Beuningen, een toelichting geven vanuit zowel kunsthistorisch als restauratie perspectief. Data en tijden hiervoor volgen nog.
De crowdfunding leidt op zaterdag 22 september a.s. tot een hoogtepunt van interdisciplinaire interactie, wanneer grote donateurs op de buitenplaats worden uitgenodigd! Zij zullen letterlijk door het verhaal van deze cultuurhistorische tuin en eeuwenoude oase worden meegenomen door de Natuurvereniging IJsselmonde, een wijnproeverij voor de grootste donateurs op het befaamde Huys ten Donck, in exemplarische Rococo stijl. De wijnproeverij wordt aangeboden door Jan & Monique van slijterij Van der Staaij.
Over Buitenplaats Het Huys ten Donck..
De van oorsprong Rotterdamse buitenplaats, bestaat uit het hoofdhuys (gebouwd in 1746 en bedoeld als ontvangsthuis), bijgebouwen zoals het Koetshuis en Tiendgebouw, het Engelse Landschapspark, het buitendijkse voorterrein, maar ook heel belangrijk de monumentale tuinornamenten en parkaanleg inclusief waterpartijen, bomen en bruggen.
Het Huys werd gebouwd als familiehuis en plek om relaties in pracht en praal te kunnen ontvangen en het Park als plek die tot de fantasie zou spreken en een gezonde omgeving voor de kinderen om buiten te spelen. Het hoofdhuys staat bekend als een van de mooiste huizen in Nederland, en wordt nationaal en internationaal gerenommeerd om haar ‘Rococo’ stuc- en houtsnijwerk. Het Engelse Landschapspark is inmiddels een van de oudste in Nederland. De gehele buitenplaats werd als een van de eerste Rijksmonumenten en Natuurmonumenten in Nederland aangewezen en is de laatste nog geheel oorspronkelijke buitenplaats in de regio Rotterdam-Rijnmond.
De buitenplaats wordt beheerd door de culturele ANBI Stichting Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen, die al vier eeuwen verbonden is aan de buitenplaats, zet zich dagelijks in (onbezoldigd) voor het behoud van dit stukje cultureel erfgoed.
Voor wat meer info kunt u de volgende pagina's bezoeken:
https://www.instagram.com/huystendonck/?hl=nl
https://nl-nl.facebook.com/pg/huystendonck/posts/?ref=page_internal