Het Luthers Bach Ensemble gaat samen met de bas David Greco de solo-cantates voor bas en orkest van J.S.Bach opnemen in de Lutherse Kerk in Groningen met het nieuwe Schnitger-orgel. We hebben uw steun hard nodig omdat er bij een cd-opname veel komt kijken. De kerk, een orkest, een koor, bladmuziek, een hapje en een drankje enzovoort. Deze kosten kunnen niet allemaal betaald wordt uit de opbrengst van de cd-verkoop. De opname is door ziekte van Greco tijdens de opnames uitgesteld tot november. DE cd komt er zeker!! En het wordt wat later.
Het Luthers Bach Ensemble is in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart.
Het koor van het LBE bestaat uit een hechte groep van een twintigtal (semi) professionele zangers die per jaar rond de vijftien concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over een professioneel barokorkest, geformeerd rond een kern van buitengewoon goede instrumentalisten en vocale solisten. Muzikaal leider is Tymen Jan Bronda. Topdirigenten Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.
Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.
Het LBE is letterlijk en figuurlijk gegrondvest in de Lutherse Kerk in Groningen. Het gebouw aan de Haddingestraat heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijk podium voor kleinere ensembles en kamermuziek. De komst van het nieuwe Schnitgerorgel in 2017 is een belangrijke impuls voor muziekuitvoeringen in combinatie met dit orgel, een voor Nederland unieke combinatie. In de achttiende eeuw musiceerden koor en orkest met het oorspronkelijke Schnitgerorgel (1717) van deze Lutherse kerk totdat dit in de negentiende eeuw verloren ging.