COAL MINE CYCLING 2018-21
een meer dan fotografische fietsreis van Leo van der Kleij
Hierbij vraag ik jullie ondersteuning voor de pilot van mijn fotografisch fietsproject, waarbij ik oude industriegebieden in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Spanje bezoek met als doel het maken van een reizende tentoonstelling alsmede een boek.
Als fotograaf ben ik al jaren geïnteresseerd in de oude kolenmijnbouwgebieden van West Europa.
Mijn belangstelling voor deze industriegebieden ontstond in mijn jeugd. Ik logeerde soms bij familie in Hoensbroek en vroeg mijn vader wat die mannen met zwarte gezichten deden, die uit de poort van de Emma mijn kwamen. ”Die zorgen ervoor dat wij het 's winters warm hebben” antwoordde hij...
2018 sluiting laatste 2 mijnen
Nu de laatste kolenmijnen in Duitsland dit jaar worden gesloten, is het voor mij tijd om deze gebieden nog eens te bezoeken; om te kijken hoe het de mensen ter plekke vergaat, of er sprake is van nieuwe initiatieven op de oude terreinen en wat er terechtgekomen is van de vooruitzichten die de mensen in 1993 hadden. Toen trok ik namelijk al eens op de fiets door deze streken, en legde de situatie ter plekke vast in foto's. Ook tekende ik verhalen op van de streekbewoners, en vroeg ze naar hun dagelijks leven. Naast hoge werkloosheid en leegstand, armoe en uitzichtloosheid werd er ook geïnvesteerd in hergebruik, nieuwe energie en infrastructuur.
Nu, 25 jaar later, wil ik gaan zien wat er terechtgekomen is van de beloftes en vooruitzichten van toen.
verbinding door fietsen
Ik bezoek naast nieuwe plaatsen ook plekken waar ik 25 jaar geleden was, en hoop nog mensen uit die tijd te spreken (of hun familie). Ik wil fotograferen wat er veranderd is, horen wat de nieuwe vooruitzichten zijn (nieuwe industrie, werkgelegenheid, scholing) en hoe de mensen hun leven anno 2018 zien. Is er nog een verband met de oude kolenindustrie? Hebben de bewoners van nu nog boodschap aan dit verleden en hoe zien ze hun toekomst?
Naast het laten zien van deze in de vergetelheid geraakte wereld vind ik het belangrijk om de diverse gebieden met elkaar te verbinden door mijn fietsreis. Dat doe ik mede door het maken van een boek en door met een mobiele tentoonstelling over het project (inclusief mijn 'voorgeschiedenis' vanaf 1977) dezelfde reis nog eens te maken, zodat de bewoners (en anderen!) er kennis van kunnen nemen. Het hele project is nogal omvangrijk, ik ben met diverse sponsoren en subsidiegevers bezig maar het 'startgeld' voor de pilot van ruim 2 weken fietsen door Münsterland en het Ruhrgebied ontbreekt nog, vandaar deze actie!
Met dank aan Stroom Den Haag voor de ondersteuning bij het maken van de video.