Een archeologisch monument bij Munstergeleen De oude en de nieuwe Geleenbeek In de vorige eeuw was de gekanaliseerde Geleenbeek decennialang een open riool, dat de vuiligheid van de mijnen afvoerde. Geen vis die nog wilde leven in dat vieze water en voor mensen was het niet prettig wandelen langs die smurrie.
Sinds 2007 is de beek in fases aangepakt en nu meandert zij weer. Tussen Munstergeleen en Geleen is
Een archeologisch monument bij Munstergeleen
De oude en de nieuwe Geleenbeek
In de vorige eeuw was de gekanaliseerde Geleenbeek decennialang een open riool, dat de vuiligheid van de mijnen afvoerde. Geen vis die nog wilde leven in dat vieze water en voor mensen was het niet prettig wandelen langs die smurrie.
Sinds 2007 is de beek in fases aangepakt en nu meandert zij weer. Tussen Munstergeleen en Geleen is een prachtig wandelgebied ontstaan dankzij de uitvoering van highlights 19 (opgeleverd in 2014) & 18 (2017) van Corio Glana.
Archeologie, natuur, cultuur
Het graafwerk heeft nog een belangrijk nevenproduct opgeleverd: archeologische vondsten. Deze hebben een bevestiging geleverd van het idee dat het Geleenbeekdal een van de oudste cultuurlandschappen vormt van Nederland.
Beleving van de (zich ontwikkelende) natuur en beleving van het cultuurlandschap gaan in het Geleenbeekdal hand in hand: de wandelaar kan ter plaatse kennis nemen van de vondsten die tijdens de uitvoering van Corio Glana gedaan zijn.

Archeologie in de etalage!
Dat is de opzet die IVN Munstergeleen nastreeft: het tonen van vondsten uit de grond van het Geleenbeekdal, zodat deze hun verhalen kunnen vertellen en daarmee een extra dimensie kunnen toevoegen aan de beleving van de wandelaar.
Deze opzet is conform de wens van Provincie Limburg Archeologie in de etalage! te zetten en de vondsten niet buiten het oog van het publiek in kratten en dozen te stoppen die in kelders of op zolders stof verzamelen.
IVN Munstergeleen heeft ingestoken op deze hartenkreet van Provincie Limburg en voorgesteld de belangrijkste vondst, een munt uit de 4de eeuw n.C., permanent als vergrote kopie (zowel van beeldenaar als keerzijde) te laten zien op een maaskei (gew. 2,750 ton).
Deze zal geplaatst worden op een locatie waar de meeste wandelaars aan voorbij zullen komen en die uitstekend zal passen in het landschap.
De wandelroute Glana Nova
Het archeologisch monument Munstergeleen wordt een nieuwe bezienswaardigheid aan de wandelroute 'Glana Nova, drie ommetjes langs de vernieuwde Geleenbeek'. Bij de brug Lintjesweg, een andere strategische locatie, ligt al sinds december 2015 een steen met daarop gebeeldhouwd de Romeins geïnspireerde beekgod Glanis.
De wandelroute zal niet alleen voeren langs monumenten maar ook langs horecagelegenheden en het pelgrimsoord Pater Karel, waar archeologische vondsten in vitrines kunnen worden bekeken met uitleg.
Waterschap Limburg en Provincie Limburg
Beide overheden zijn onze hoofdsponsors.
In overleg met Waterschap Limburg zal een informatiepaneel worden geplaatst over de recente geschiedenis van de beek, de oorspronkelijke loop tot aan de kanalisatie in het tweede kwart van de vorige eeuw en de uitvoering van Corio Glana.
Provincie Limburg stelt voor het plan een bedrag beschikbaar van €5.750,-, mits wij door cofinanciering nog een zelfde bedrag verwerven. Op dit moment komen wij nog € 2.500,- te kort. Dit bedrag zal besteed worden aan de informatiepanelen bij het monument en aan de vitrines waarin ook replica's (kopieën) te zien zullen zijn van de meest belangwekkende vondsten.
Hoop & dank
Wij hopen van harte dat U dit project zult willen steunen en danken U bij voorbaat.
Namens IVN Munstergeleen, Ben Bongers, secretaris.

Nieuwste donaties

IVN Munstergeleen
30-07-2018 13:36Met dit bedrag wordt 80% van het streefbedrag gehaald en daarmee is dan deze actie geslaagd. Dankzij fondsen is er voldoende geld in kas.

Marjo Bongers
12-07-2018 19:16Ik heb de leukste oom!

Een donateur
6-07-2018 10:19Het is een interessant project, waarbij natuur,cultuur en oude geschiedenis met elkaar verbonden worden.