Is Ramses Shaffy in Leiden opgegroeid? Jazeker! Maar wat ontbreekt in de stad van ontdekkingen is een blijvende herinnering aan de jaren bij zijn pleegouders die de basis legden voor zijn verdere leven. Zelf zei hij daarover: '... in mijn hart ben ik ook altijd Leids gebleven.' Shaffy raakt met zijn liederen de harten van veel mensen. Vlak achter Leiden Centraal en naast het LUMC komt daarom op initiatief van
Is Ramses Shaffy in Leiden opgegroeid? Jazeker! Maar wat ontbreekt in de stad van ontdekkingen is een blijvende herinnering aan de jaren bij zijn pleegouders die de basis legden voor zijn verdere leven. Zelf zei hij daarover: '... in mijn hart ben ik ook altijd Leids gebleven.'
Shaffy raakt met zijn liederen de harten van veel mensen. Vlak achter Leiden Centraal en naast het LUMC komt daarom op initiatief van enkele enthousiastelingen het monument Hoog Sammy. Sammy is een lied dat dateert uit Shaffy's jonge jaren (De Telegraaf, 4 mei 2019). Help kunstenaar Janine Melai om dit kunstwerk vol verhalen te realiseren.
Het was de Leidse familie van Herman en Roos Snellen die de 6-jarige Ramses, verlaten door zijn ouders, net voor de oorlog redde uit een weeshuis. In zijn nieuwe thuis aan het Terweepark kreeg hij de liefde, vrijheid en muzikale onderdompeling die van hem een groot artiest maakten. Over die 12 Leidse jaren zei Ramses zelf in 1995: 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven.'

Nieuwe verhalen
De buurtbewoners raakten nieuwsgierig en diepten talrijke verhalen op uit die tijd. Peter van der Geer: "We ontdekten dat Ramses - pas 8 jaar oud - bij zijn eerste optreden het publiek al versteld deed staan, dat hij al vroeg het gevoel van 'Laat me' kende en dat hij in 'Sneeuw voor Wendela' over het afscheid van zijn Leidse jeugdliefde zingt. Je begrijpt meer van Shaffy als je zijn Leidse jaren kent."
Bijzonder ontwerp
Kunstenaar Janine Melai werkt momenteel aan het 5 meter hoge ontwerp van Hoog Sammy. Haar ouders kwamen bij Ramses’ pleegouders, de familie Snellen, over de vloer. Geïnspireerd door het functionalisme van architect J.P. Kloos, een huisvriend van de Snellens, koos ze voor een ontwerp met strakke lijnen en een sierlijke boog.
Janine: 'Twee taps toelopende pijlers in cortenstaal staan voor de steunpilaren Roos en Herman Snellen. Ze reiken als armen omhoog en dragen tegen de blauwe lucht de uitgestanste tekst ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy’, die 's nachts wordt verlicht.'
Rondom het monument heeft Janine op 65 stenen Ramses' woorden 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven' gebeiteld. Onder elke steen zit een verhaal.

Ode, eerbetoon en oproep
Het monument is een ode aan een groot artiest en kleinkunstenaar en een eerbetoon aan alle pleegouders in het leven van jonge kinderen. Hoog Sammy is ook een oproep aan de duizenden voorbijgangers onderweg naar werk, huis of academisch ziekenhuis om - als het tegen zit - nooit de moed te laten zakken.
Waarom vragen wij uw steun?
Een kunstwerk maken kost geld: het uitgekiende ontwerp, de constructieberekeningen, de aanschaf en productie van materialen en hun bewerking, de fundering, de plaatsing, de verlichting en bijbehorende aansluitingen zijn kostbaar.
De talrijke uren van vrijwilligers gestoken in vergunningsaanvragen, contracten en onderhandelingen zijn natuurlijk kosteloos. Ook het logo van de stichting Hoog Sammy (zie onder) is door een vrijwilliger ontworpen.
Ons doel
€ 9.000 is het bedrag dat we met crowdfunding willen halen. We willen dat Hoog Sammy op de plek waar zoveel mensen dagelijks passeren echt een beetje van iedereen wordt.

We doen graag wat voor u terug

Draag bij en ontvang twee ansichtkaarten, waaronder een zelfportret van Shaffy en 'de trein naar het noorden' (met dank aan Mariette Landheer) die hem uiteindelijk in Leiden bracht. Of heeft u graag de wandelgids met zijn 25 Leidse voetstappen? Of ontvang het boek 'Ramses Shaffy's Leidse jaren', geschreven door de biograaf van zijn Leidse jaren, Peter van der Geer. Het boek verschijnt later dit jaar met kleurrijke verhalen en de betekenis van Leiden voor zijn leven en repertoire.
Voor de extra gulle gevers, royaal als Ramses: verzeker je nu alvast van twee kaarten voor het optreden van Maarten Heijmans, Jenny Arean, Janne Schra en Jeangu Macrooy met het Metropole Orkest in het Concertgebouw op 3 december. Of schuif aan bij de VIP-borrel met muziek, verhalen en zeezicht op 15 juni. En wil je het hele verhaal horen? Nodig dan de Leidse biograaf uit voor een bloemrijke lezing met muziek over Ramses Shaffy's Leidse jaren.

Help mee!
Dan halen we samen de onthulling van het monument op zaterdag 15 juni.
Kunnen we straks allemaal een selfie maken bij dit optimistische monument en zachtjes neuriën: 'Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht'.
Kijk ook op Facebook
De stichting Hoog Sammy is opgericht om na de onthulling het monument te beheren.

Nieuwste donaties

Cor de Kroon
18-05-2019 14:29Vanwege al het prachtigs dat Ramses ons heeft gebracht.

a.h.l. westerouen van meeteren
18-05-2019 13:41Uit mijn spaarpot om mijn ministeemtje bij te dragen.

Chris de Waard
17-05-2019 19:41Superleuk initiatief toch ♡