Kleur en beeld voelen? Dát kan met Taktila; een kleurensysteem waarbij de visuele eigenschappen van 15 basiskleuren zijn vertaald naar voelbare texturen. Hiermee kunnen (kleuren) blinde mensen kleuren herkennen, een gevoel krijgen bij kleuren en leren over de kleurenleer. Mengkleuren voelen als een menging van de kleuren waaruit ze zijn opgebouwd. Zo voelt bijvoorbeeld groen tussen stralend geel en koel glad blauw in en grijs tussen het zware zwart en het
Kleur en beeld voelen?
Dát kan met Taktila; een kleurensysteem waarbij de visuele eigenschappen van 15 basiskleuren zijn vertaald naar voelbare texturen. Hiermee kunnen (kleuren) blinde mensen kleuren herkennen, een gevoel krijgen bij kleuren en leren over de kleurenleer. Mengkleuren voelen als een menging van de kleuren waaruit ze zijn opgebouwd. Zo voelt bijvoorbeeld groen tussen stralend geel en koel glad blauw in en grijs tussen het zware zwart en het lichte wit. Lichtbruin voelt meer als geel en donkerbruin meer als blauw. Toch voelen alle bruintinten warm aan doordat er rood in zit.
Dit kleurensysteem heb ik Taktila genoemd en hiermee kunnen blinde mensen op hetzelfde niveau meedoen met teken- en schilderlessen, kunnen kunstwerken vertaald worden naar tactiele replica’s en kunnen gekleurde objecten worden gemarkeerd met een tactiel kleurenstickertje. Zo kun je bijvoorbeeld ook handig blind je gekleurde kleding herkennen en leren welke kleurencombinaties bij jou passen.
We willen Taktila standaardiseren
Ik ben Jofke, een Tilburgse kunstenaar en geef teken- en schilderles aan mensen met een visuele beperking. Samen met hen ben ik gekomen tot dit kleurensysteem. De afgelopen 5 jaar heb ik alles wat in mijn vermogen lag geïnvesteerd om dit systeem met de bijbehorende mogelijkheden te ontwikkelen en onderzoeken. Ondertussen zijn er blindenorganisaties, musea en ondernemers geïnteresseerd in een samenwerking. Zo kunnen we van Taktila een standaard maken :-)
Help!
Maar: daarvoor is geld nodig. Zonder materialen kan er weinig gebeuren. De stoffen/structuren moeten worden ingekocht en bedrukt. Er is geld nodig om folders te laten maken voorzien van braille en we moeten de website drempelvrij maken. Met €11.000 kunnen we een mooie start maken. Daarna kunnen we van de verkoop nieuwe investeringen doen. Doneer en maak 'kijken op de tast' een vanzelfsprekendheid!
Mocht je nog niet overtuigd zijn... of wél en nieuwsgierig zijn naar meer... Dan volgt er nog meer informatie en wat praktijkvoorbeelden.
Wat gaan we doen met de materialen?
Met stagiaires, vrijwilligers en dagbestedingscentra gaan we werken aan voelbare kunstwerken, hulpmiddelen en illustraties. Die worden gebruikt voor voorlichting bij scholen, musea en andere belangstellenden organisaties. Ook gaan we de producten aanbieden aan mensen met een visuele beperking. Want: hoe leuk is het als een blinde iets aan de muur heeft hangen wat hij of zij zelf kan ‘bekijken’ in tegenstelling tot een platte foto of schilderij. In dit filmpje vertellen mensen hoe leuk dat is :-)
Ondertussen ga ik presentaties geven in Nederland en mogelijk ook over de grens. Zoveel mogelijk mensen mogen weten dat als je blind bent: kleur, creativiteit en kunst júist een nieuwe kijk op de dingen geven.
En wat misschien nog het mooiste is: met de kennis over de kleurenleer en andere beeldende aspecten kunnen mensen met een visuele beperking makkelijker vormgeven aan hun eigen bijzondere belevingswereld om deze te delen met hun ziende medemens.
Een praktijkvoorbeeld
Zo leerde bijvoorbeeld de 80-jarige blinde Bert Young perspectieftekenen en maakte eigenhandig een schilderij van zijn jeugdherinnering van zijn ouderlijk huis in Aruba. Zijn familie en vrienden herkennen het huis en landschap in het schilderij. Bekijk het filmpje voor een impressie.

Een brug tussen de ziende en niet ziende wereld
Minstens net zo belangrijk: ziende mensen krijgen inzicht in non-visueel (kunst) kijken als zij in aanraking komen met Taktila. Hierdoor wordt er een brug geslagen tussen de visuele en non-visuele wereld. Door op deze manier te leren van elkaars beleving, krijgen we meer bewustwording, begrip en inspiratie.Bekijk het filmpje waarbij een ziende dame geblinddoekt opgaat in een Taktila schilderij.
Taktila in musea
Er zijn al musea geïnteresseerd om hun schilderijen te vertalen naar voelbare Taktila replica’s. Hoe mooi is het als schilderijen bekijken met je handen een vanzelfsprekendheid wordt in musea?!



De doelgroep vertelt...
In juni 2017 organiseerde ik een symposium waarbij de doelgroep en studenten vertelden over de meerwaarde van Taktila. Daar is een video van gemaakt.
MVO
Niet te vergeten: de replica's en hulpmiddelen worden gemaakt in samenwerking met dagbestedingateliers voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo doet de ene doelgroep waardevol werk voor de andere groep :)
Meer impressies
Als je meer video's wilt zien waarbij Taktila in de praktijk wordt toegepast kun je je op You Tube op mijn tijdlijn (Jofke) nog wat uurtjes vermaken met de afspeellijst van Taktila.
Ook op facebook vind je leuke impressies van de praktijk en ons werk achter de schermen.
Meld je aan op www.Taktila.com of mail mij als je op de mailinglijst van Taktila wilt komen, zodat je betrokken blijft bij de ontwikkelingen.
Help mee om dit mooie project te lanceren en doneer a.u.b.!!
Dankjewel voor je betrokkenheid!
Groetjes, Jofke
Beeldend kunstenaar uit Tilburg
Nieuwste donaties

Yvonne van der Laan, alias Gedichtenlaantje
5-06-2018 17:23Ik heb bij kunstenares Yvonne van der Laan gezien hoeveel verrijking voelbare kunst biedt aan blinden en slechtzienden. Het raakte me diep

Een donateur
5-06-2018 16:27Taktila, het systeem van 15 voelbare kleuren, verdient wereldwijde bekendheid/inzet ten bate van blinden en slechtzienden/scholing/musea etc

Sandra
5-06-2018 04:57Omdat het een geweldig project is