Op 13 mei aanstaande gaat in ’t Hoogt in Utrecht een nieuwe korte documentaire in première over het werk van fotograaf Jan Banning: de schoenmaker en de fotograaf. Na afloop van de film gaat Frénk van der Linden in gesprek met de fotograaf. Door nu alvast kaartjes te kopen ondersteunt u de totstandkoming van de film!
De film De Utrechtse fotograaf Jan Banning is
Op 13 mei aanstaande gaat in ’t Hoogt in Utrecht een nieuwe korte documentaire in première over het werk van fotograaf Jan Banning: de schoenmaker en de fotograaf. Na afloop van de film gaat Frénk van der Linden in gesprek met de fotograaf. Door nu alvast kaartjes te kopen ondersteunt u de totstandkoming van de film!
De film
De Utrechtse fotograaf Jan Banning is bekend van onder andere zijn series Troostmeisjes en Bureaucratics. In deze documentaire gaat hij op zoek naar de man op zijn eerste ‘goede’ foto van deze Zapatero Cojo, de kreupele schoenmaker. Wie is hij, wat is zijn levensverhaal en waarom is deze foto eigenlijk zo geslaagd?

In 1981 onderbrak Jan Banning zijn studie geschiedenis voor een fotografische reis naar het Zuiden van Spanje. Hij fotografeerde deze schoenmaker in het oude centrum van Córdoba, één van de twee centra van anarchisme tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het moment vervloog, maar de foto liet een enorme indruk achter bij de fotograaf. Later besefte Banning dat hij daar voor het eerst een foto had gemaakt die werkelijk relevant was. De combinatie van de Maagd Maria en de pin-upkalender, het gegeven van de éénbenige schoenmaker, het fraaie licht. Tot op de dag van vandaag heeft dit hem bezig gehouden. Wie was deze schoenmaker? Welke invloed had de burgeroorlog op hem?
Filmmaker Frank van Osch gaat met Jan Banning in Córdoba op zoek naar het verhaal achter deze ene foto. Dankzij alle ontmoetingen en verhalen schetst de film een steeds nauwkeuriger en indringender beeld van de schoenmaker, zijn leven en zijn ‘littekens’, tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog.
Première
De première in filmtheater ’t Hoogt in Utrecht zal zijn op zondag 13 mei om 12:00 uur. Frénk van der Linden bevraagt Jan over de start van zijn carrière, zijn beweegredenen om fotograaf te worden en waar hij op dit moment mee bezig is. Het programma zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen. Na afloop praten we na in het café van ’t Hoogt.
Wie zijn wij?
Van Osch Films – Frank van Osch
Sinds 1989 regisseer ik documentaires en televisieprogramma’s. In totaal maakte ik zo’n 400 lange en korte films. Over artiesten als Drs. P, Bots en de Veulpoepers, over Indonesische troostmeisjes, Portugese strijdliederen en Amerikaanse iconen als Marilyn Monroe. Culturele, muzikale en maatschappelijke films met een signatuur; integer en indringend, en altijd met een vleugje humor.
Ik heb mezelf vaker afgevraagd wat de sleutelmomenten waren in mijn eigen carrière. En die zijn feitelijk op de vingers van één hand te tellen. Ik vind het interessant om bij die momenten stil te staan: wat deed ik toen anders, waarom werkte het toen, wat heb ik toen geleerd.
Daar ontstond het idee voor ‘De schoenmaker en de fotograaf’. Wat was de impact van die ene flits van Jan z’n camera in Cordóba op de rest van zijn carrière?

Jan Banning
Jan Banning is een internationaal gelauwerd fotograaf. Hij is onder andere bekend van projecten als Bureaucratics (WorldPress Photo 2004 cat. portretten), Troostmeisjes (2010) en Law & order (2016). Maatschappelijke betrokkenheid straalt door in het werk van Banning. Hij streeft er naar fotografie een rol te geven in het maatschappelijk debat. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn staatsmacht, oorlogsgevolgen, politie en justitie.
Banning is een estheticus, maar wel één voor wie het verhaal achter de foto en de maatschappelijke betekenis minstens zo belangrijk is als de foto zelf. “Kunst mag maatschappelijk zijn”. Banning kiest voor een strak doorgevoerde vorm die direct voortkomt en onlosmakelijk verbonden is met de inhoud. Dit is te herleiden naar die ene foto die hij bijna veertig jaar geleden in Córdoba maakte. Die draagt Banning’s handtekening, zoals die vandaag de dag nog steeds te zien is in zijn werk.

Realisatie van dit project is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Noord-Brabant, het Joost Tholens Fonds, het Fentener van Vlissingenfonds, het Harten Fonds, RTV Utrecht, TV West, AVRO Kunstuur en door advies van bkkc (brabants kenniscentrumkunst en cultuur - www.bkkc.nl/financiering.
*Van het boek Law&Order is een beperkte oplage beschikbaar.

Nieuwste donaties

Paula Velterop
23-04-2018 19:43Ik heb al aantal documentaires. van Frank gezien en vind ze zeer de moeite waard. Inspirerend. Evenals de foto's van Jan Banning.

thijs wolzak
23-04-2018 16:12Een fotograaf met een visie en een verhaal, een documentaire met een interessante invalshoek.

wim willems
23-04-2018 10:31Vriend van Jan Banning