Een boek over gevoelens Is dat nou nodig? Een boek,..over gevoelens? Ehh...ja! Want zeg nou zelf, durven we onze boosheid, verdriet, angst en schaamte écht te voelen? En...durven we onze gevoelens te delen met iemand anders?
De meesten van ons vinden dat nog best wel lastig. "Gewoon doorgaan. Kom op, het gaat vanzelf wel weer over"; krijgen we vaak te horen. Maar nare gebeurtenissen
Een boek over gevoelens
Is dat nou nodig? Een boek,..over gevoelens? Ehh...ja!
Want zeg nou zelf, durven we onze boosheid, verdriet, angst en schaamte écht te voelen? En...durven we onze gevoelens te delen met iemand anders?
De meesten van ons vinden dat nog best wel lastig. "Gewoon doorgaan. Kom op, het gaat vanzelf wel weer over"; krijgen we vaak te horen. Maar nare gebeurtenissen gaan niet vanzelf over. Wat je wegdrukt gaat niet weg. Wat je niet goed verwerkt (en een verkeerde conclusie aan verbindt) beïnvloedt je gedachten, hoe je reageert en je gedrag in toekomstige situaties. En vaak op een negatieve manier.
We komen er steeds meer achter dat niet voelen en niet over je gevoelens praten juist voor problemen als stress, depressies en ongezonde keuzes zorgt. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal op een gezonde manier met onze gevoelens omgaan? En als erover praten heel normaal wordt? Want dat is het namelijk wel.
Om die reden heb ik mijn persoonlijke verhaal opgeschreven in een boek, ‘gewoon Zijn met alles wat ik voel’. Omdat ik geloof dat we meer positieve voorbeelden nodig hebben van vrouwen en mannen die over hun eigen gevoelens praten en laten zien dat je zowel sensitief als sterk kan zijn. Als vrouw én als man. Zo creëren we een emotioneel gezondere samenleving. Een liefdevollere, met meer aandacht voor elkaar en een met echt contact tussen mensen.
Kinderen
Wist je dat ruim 45% van de kinderen in groep 7 en 8 al één of meerdere ingrijpende levenservaringen heeft meegemaakt? Emotionele verwaarlozing wordt net zo vaak genoemd als gepest worden of het meemaken van een scheiding. NB. Niet je emoties mogen voelen = emotionele verwaarlozing. (onderzoek Augeo november 2016)
En dat in de jeugdzorg (en ook in het onderwijs) vooral wordt gekeken naar het gedrag wat nu door een kind wordt getoond en daarop wordt gereageerd. En niet standaard naar wat een kind eerder heeft meegemaakt en wellicht niet goed emotioneel heeft verwerkt en waardoor dit gedrag is ontstaan. Daardoor niet de juiste zorg en begeleiding krijgt.
Het zijn veel te hoge cijfers voor kinderen die nog aan het begin van hun leven staan. Hoe zullen deze kinderen opgroeien en omgaan met de lastige momenten in hun leven die ze zeker nog gaan tegenkomen?
Emotioneel gezondere samenleving
Kunnen ze met angst en onzekerheid omgaan en durven ze nieuwe situaties aan? Daar zijn zoveel organisaties naar op zoek: mensen die met nieuwe ideeën durven komen. Kunnen ze met tegenslag omgaan en blijven ze rustig en eerlijk in plaats van dat ze zich afreageren op anderen? Kunnen ze hun gevoelens delen en daardoor leren dat er bij iedereen weleens wat mis gaat? En leren ze zo begrip voor anderen op te brengen.
Het is tijd voor een emotioneel gezondere samenleving.
Het is tijd dat we een ander verhaal vertellen.

De schrijver
Ik was zo'n kind dat niet geleerd heeft om te gaan met emoties. En die later is vastgelopen, burn-out is geraakt, ongezonde keuzes maakte. Pas tientallen jaren later leerde ik omgaan met emoties en ik kwam erachter dat het zo anders kan.
Want van boosheid leerde ik over gezonde grenzen aangeven. Van schaamte- en schuldgevoelens leerde ik over compassie, eerlijkheid en de moed om het opnieuw te proberen. Verdriet maakte mij bewust van oude emotionele wonden en hoe die mijn gedachten en keuzes beïnvloeden.
Toen begreep ik dat het juist kracht vereist om je emoties echt te voelen en te blijven staan. Het vraagt moed om je hart te openen en te ervaren dat er dingen zijn die je eigenlijk niet kunt en te voelen waar je juist naar verlangt. Het vraagt moed om deze gevoelens te volgen en nieuwe en gezondere keuzes te maken.
Hoezo is sensitief zijn dan soft? En zijn boosheid, verdriet en angst negatief en verkeerd? Of alleen voor vrouwen, en niet voor mannen?
Vijf jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van verhalen over emoties, sensitief zijn en hoogsensitiviteit. Voor mijn eigen website en als gastschrijver voor www.hoogsensitief.nl, www.rebellesociety.com, Stichting nivoz en als ambassadeur voor Samen Sterk Zonder Stigma.
Help je mee?
De laatste 2-3 jaar zijn er gelukkig feitelijke boeken en onderzoeken verschenen die bovenstaande bevestigen. Maar willen we echt iets veranderen, dan hebben we vrouwen en mannen nodig die dit laten zien. "We need to walk the talk".
Well...I'd love to....! En daar kan ik jouw hulp bij gebruiken. Want met jouw steun kan ik mijn boek afmaken; een cover laten ontwerpen, de teksten redigeren en het boek laten drukken. Help je mee?
Je kunt meer van mij lezen en mij volgen via mijn website (en nieuwsbrief) en via Instagram en LinkedIn.
Nieuwste donaties

Een donateur
14-07-2019 16:35Ik heb er resonantie mee

Eveline
14-07-2019 14:50Meer aandacht voor bewustzijn en emotionele gezondheid. Dat steun ik van harte!

Mindset Instituut
13-07-2019 03:25Nederland op weg naar emotioneel gezonder. Het boek geeft daar aandacht aan en zet in beweging. Dat steun ik.