“Verborgen Stad” wordt een fotoboek,
vormgeving Teun van der Heijden – Heijdens Karwei
144 pagina's deels genaaid (Singer) deels losbladig
ongeveer 250 kleurenfoto's
33 cm x 24,5 cm
Met het sluiten van het Stedelijk Museum en Koninklijk Theater Carré in 2004 begon een merkwaardig hoofdstuk in de geschiedenis van Amsterdam. Het ene na het andere museum of theater sloot de deuren voor een grondige renovatie of
“Verborgen Stad” wordt een fotoboek,
vormgeving Teun van der Heijden – Heijdens Karwei
144 pagina's deels genaaid (Singer) deels losbladig
ongeveer 250 kleurenfoto's
33 cm x 24,5 cm
Met het sluiten van het Stedelijk Museum en Koninklijk Theater Carré in 2004 begon een merkwaardig hoofdstuk in de geschiedenis van Amsterdam. Het ene na het andere museum of theater sloot de deuren voor een grondige renovatie of om vaak ambitieuze nieuwbouw te plegen.
Tussen 2003 en 2012 heb ik een groot aantal van deze culturele bouwprojecten met mijn fotocamera gevolgd. Bij het fotograferen gaat het mij daarbij niet zozeer om het bouwproces, als wel om de staat van de ruimte zelf. Architecten en uitvoerders vertellen van muren die zullen verdwijnen om spectaculaire doorzichten mogelijk te maken. Alle plannen worden met een wijds armgebaar op de muren geprojecteerd terwijl de ruimte zelf, in mijn beleving, maar ligt te wachten op de dingen die komen gaan: een gebouw tussen verleden en toekomst in.
Bij het fotograferen van al deze gebouwen, leek het soms alsof ik mij door een fictieve stad bewoog die verborgen was voor het publiek.
Bij enkele projecten zou de voltooiing worden gevierd met de uitgave van een fotoboek. Toen de crisis uitbrak, budgetten werden overschreden en aannemers failliet gingen, nam het animo voor een dergelijk boek bij deze instellingen zienderogen af. Het leek erop alsof het archief van ontmantelde gebouwen, dat ik in tien jaar had opgebouwd, voorbestemd was om in de kast te blijven liggen.
Daarom heb ik besloten zelf een boek te maken. Het boek zal een dwarsdoorsnede laten zien van een aantal projecten die ik meer intensief heb gevolgd. De foto's zijn niet op locatie gerangschikt, maar in de tijd geplaatst, zodat de sensatie van de veranderende stad invoelbaar wordt. Door deze wijze van presentatie is het ook mogelijk om veelvuldig verbanden tussen de verschillende locaties te leggen. Het boek zit barstensvol kleurenfoto's, in totaal zo'n 250, variërend van kleine “thumbnails” tot spreads van 30x40 cm.
Als in 2013 het Rijksmuseum weer open gaat, komt er een eind aan “het decennium van de verbouwingen” bij Amsterdamse culturele instellingen. De glanzende buitenkant van de zalen wordt gevierd, terwijl de hele geschiedenis van het gebouw, ook als het nieuwbouw betreft, direct onder het verse stucwerk schuil gaat.
Daarom vind ik het belangrijk dat het boek waar ik nu aan werk er ook komt. Dit boek laat u, als het ware dwars door de muren, terug in de tijd kijken bij een aantal prominente musea en theaters in Amsterdam. Zo krijgt ook ú die verborgen stad te zien, waarin ik 10 jaar heb mogen rond zwerven.
De locaties die in het boek worden getoond zijn:
Stedelijk Museum – Stadsschouwburg – Rijksmuseum – Theater Carré – Scheepvaartmuseum – Stadsarchief – Joods Historisch Museum - De La Mar Theater
Uw steun voor dit project is erg belangrijk, en ik ben u zeer dankbaar voor uw bijdrage.
Meer informatie, ook over de aanbiedingen en keuzemogelijkheden bij de donaties, kunt u vinden op: www.onewallaway.com
U kunt ook contact opnemen via [email protected].
Nieuwste donaties

Iemand
5-01-2013 13:27intrigerend project

Iemand
30-12-2012 18:25De gebouwen die JTvR gefotografeerde zijn erg vertrouwd maar door de foto's ontstaat een nieuwe binding. Het boek is erg rijk en verdient de uitgave!

Iemand
30-12-2012 17:43Artistic Value