Analoge vs. digitale kunst: who is the winner? Middeleeuwse beeldhouwwerken van hout, olieverf op doek uit de zeventiende eeuw: analoge kunst kan eeuwen bewaard worden en goed blijven. Maar hoe zit het met hedendaagse digitale videokunst? Kunst die ‘geboren’ is als digitaal product? Born digital art, kortom? Je kunt de beelden niet vastpakken. Je hangt het niet aan je muur. Je kunt het niet bewaren in een vitrinekast. Het is
Analoge vs. digitale kunst: who is the winner?
Middeleeuwse beeldhouwwerken van hout, olieverf op doek uit de zeventiende eeuw: analoge kunst kan eeuwen bewaard worden en goed blijven. Maar hoe zit het met hedendaagse digitale videokunst? Kunst die ‘geboren’ is als digitaal product? Born digital art, kortom? Je kunt de beelden niet vastpakken. Je hangt het niet aan je muur. Je kunt het niet bewaren in een vitrinekast. Het is vluchtig, maar kan zich ook makkelijker dupliceren en verspreiden… Maar is het dan nog uniek?
‘Amazone born digital’
Het duo Caskraker stort zich met hun video ‘Amazone born digital’ op al deze vragen, stelt de kwesties ter discussie en zet je aan het denken. De non-narratieve beelden van de dansende vrouw onder water zijn net schilderijen. Puur in vorm en kleur. Klaar om aan je muur te hangen. Maar de beelden bewegen. De beelden reageren zelfs op elkaar. Het is geen analoge kunst, het is kunst in het digitale tijdperk: vluchtig, voortdurend reagerend op de omgeving en altijd in beweging.
Born digital raised analog
‘Amazone born digital’ vormt het begin van een reeks videokunstdocumenten met hetzelfde thema: de eeuwigheidswaarde van digitale kunst. De beelden worden voor het eerst getoond tijdens een expositie in Galerie Frederiek van der Vlist, in het centrum van Leiden. Omgeven door schilderijen en beeldhouwwerken komen de bewegende beelden perfect tot zijn recht. Er ontstaat een prachtig spanningsveld tussen analoge en digitale kunst. En om dit spanningsveld versterken haalt Caskraker tot slot een ludiek kunstje uit: de videobeelden worden ‘geanalogiseerd’ en omgezet in boekvorm. Komt het zien in Galerie van der Vlist!
Film, dans en couture
‘Amazone born digital’ wordt ontwikkeld in samenwerking met danseres Anouk Cappuyns en couturier Peter George d'Angelino Tap. Anouk Cappuyns studeerde af aan het Stedelijk instituut voor Ballet te Antwerpen. Ze danste bij diverse dansgezelschappen, waaronder Het Ballet van Vlaanderen (Antwerpen) en Volksoper Wien (Wenen) en werkte samen met onder andere Neel Verdoorn en David Middendorp. Peter George d'Angelino Tap maakt theatrale ontwerpen die worden gekenmerkt door uiteenlopend materiaalgebruik en uitbundige vorm en kleur. Zijn ontwerpen zijn regelmatig op het podium van catwalks en theatervoorstellingen, maar ook in verschillende musea, te bewonderen. Zo exposeerde hij onder andere in de Kunsthal in Rotterdam en het Haagse Gemeentemuseum.
Wat gaan wij met u donatie doen?
Omdat wij in dit project geloven, vanzelfsprekend, zijn we al volop in de weer met het productieproces van de video-installatie. Wij hebben uw donatie nodig om daadwerkelijk met deze ‘pilot’ naar buiten te treden en een basis te creëren voor de voortgang van dit langere termijn project.
Meer informatie
Caskraker: www.caskraker.com
Galerie Frederiek van der Vlist: http://www.galeriefrederiekvdvlist.nl/
Peter George D'Angelino Tap: http://www.petergeorgedangelinotap.com
Willem van Scheijndel: http://www.willemvanscheijndel.nl/
Anouk Cappuyns: http://www.youtube.com/watch?v=USH9yBvgjzM
Nieuwste donaties

dafkaan
9-08-2011 18:46Beste Cas en Miquel. Het is een heerlijk project! Het voorproefje was alleen al zalig! Dat belooft veel goeds! Tijn en Daf

Mattie van der Helm
7-08-2011 09:42Support van Caskraker.

bert jansen
5-08-2011 10:52Als vervend kunstliefhebber heb ik in het verleden een aantal werken van Casper van der Kaaij gekocht. Ik heb vertrouwen in dit project en ik zie deze kunstenaars graag groeien.