Hoor jij ze wel eens, de verhalen van gewone Koerden in Turkije over hun leven, hun verleden, hun keuzes, hun dromen, hun pijn, hun geluk? De kans is groot van niet. Het nieuws uit het voornamelijk door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije gaat immers meestal over geweld.
Dat geweld heeft te maken met de zogeheten ‘Koerdische kwestie’. En die draait om veel meer dan geweld. Die draait om mensenrechten, en
Hoor jij ze wel eens, de verhalen van gewone Koerden in Turkije over hun leven, hun verleden, hun keuzes, hun dromen, hun pijn, hun geluk? De kans is groot van niet. Het nieuws uit het voornamelijk door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije gaat immers meestal over geweld.
Dat geweld heeft te maken met de zogeheten ‘Koerdische kwestie’. En die draait om veel meer dan geweld. Die draait om mensenrechten, en om de levens van gewone dorpsbewoners en stedelingen. Om ouderen en jongeren, om studenten, arbeiders, activisten, vaders, moeders, kinderen.
Ik woon er als freelance journalist midden in. Sinds 2006 ben ik correspondent in Turkije, en eerder dit jaar verhuisde ik naar Diyarbakir, de grootste stad in het zuidoosten. Als ik de verhalen van de mensen hier hoor, wil ik maar één ding: ze opschrijven en delen. In een boek. Een boek dat aan de hand van die getuigenissen het verhaal vertelt van de Koerdische kwestie.
Heb je al een uitgever?
Ja, uitgeverij Het Spectrum in Houten. Een deadline heb ik ook al: najaar 2013. Zelfs een deel van de verhalen heb ik al, maar met reizen, verhalen zoeken, interviewen en researchen ben ik nog lang niet klaar. Daarvoor is geld nodig. Om te reizen en verblijven, maar ook om tolken te betalen, én om tijd te hebben. Elke minuut die ik aan het boek besteed, kan ik niet werken voor mijn dagelijks water en brood. Tijd is, kortom, geld.
Is Kurdish Matters alleen een boek?
Nee. De (voorlopige) Nederlandse titel van het boek is ‘De Koerdische kwestie, de open wond van Turkije’. Naast de Nederlandse, komt er ook een Engelse versie. En er is een website waar ik blog over het boek en over wat ik tijdens mijn onderzoek ontdek en tijdens mijn reizen hoor. Die site is drie-talig: in het Engels, Turks en Koerdisch. Zie www.journalistinturkije.nl.
Ik zou het helemaal fantastisch vinden als het via deze site lukt de financiering van dit boekproject een flinke slinger te geven. Help je mee? Ik zou je er ontzettend dankbaar voor zijn. En natuurlijk krijg je voor elke bijdrage iets terug, van een persoonlijk mailtje om je te bedanken tot een complete, door mij gekookte Koerdische maaltijd. Tot ziens misschien!
Nieuwste donaties

Evert vd Broek
10-12-2012 23:33Geen enkel volk verdient het om uitgevlakt te worden uit het boek van de geschiedenis. Ik steun de strijd van de Koerden om erkenning van hun identiteit van harte.

Iemand
9-12-2012 10:39Een steuntje in de rug voor de Koerden en Fréderike.

Paul van der Spek
7-12-2012 18:39Frederike schrijft het boek wat ik had willen schrijven en wat mijn Koerdische hadden moeten schrijven.