De meest spectaculaire textielvondsten in Nederland van de laatste jaren!
De vondsten uit het wrak dat in 1640 is gezonken op de rede van Texel, ontvingen een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling. De zijden kousen uit het wrak spreken van deze vondsten misschien wel het meest tot de verbeelding. Ze zijn 60 cm lang en fraai versierd met ingebreide motieven.
TRC Reconstructie Project
TRC Leiden
De meest spectaculaire textielvondsten in Nederland van de laatste jaren!
De vondsten uit het wrak dat in 1640 is gezonken op de rede van Texel, ontvingen een enorme landelijke, maar ook internationale belangstelling. De zijden kousen uit het wrak spreken van deze vondsten misschien wel het meest tot de verbeelding. Ze zijn 60 cm lang en fraai versierd met ingebreide motieven.

TRC Reconstructie Project
TRC Leiden heeft de unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar de zijden kousen. Alhoewel met de hand gebreide zijden kousen bekend zijn uit musea in Europa, zijn er nog niet eerder experimenten gedaan met het reproduceren van oude zijden kousen en het onderzoeken van het gebruik hiervan.
Het project is bijzonder omdat er tientallen vrijwilligers bij worden betrokken. De kennisuitwisseling gaat hierdoor twee kanten op. Enerzijds wordt informatie gedeeld met een groot aantal belangstellenden die geen achtergrondkennis hebben van historisch textiel, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Anderzijds wordt citizen science toegepast, dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de technische vaardigheden en inspanningen van deze belangstellenden. Met het onderzoek hopen we waardevolle informatie te verzamelen over het breien en het gebruik van zijden kousen in de zeventiende eeuw.
TRC zal een aantal workshops organiseren waarin de deelnemers worden geïnformeerd over het wrak en zijn vondsten, maar ook worden uitgenodigd om zelf reconstructies te maken van de zijden kousen. Zodoende verzamelen we praktische kennis en ervaring over de kunst van het breien van zijden kledingstukken, waaronder kousen, met een uiterst dunne en fragiele zijden draad.

Het project wordt geleid en gecoördineerd door dr. Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur van het TRC en dr. Chrystel Brandenburgh, stadsarcheoloog van de gemeente Leiden. Beiden zijn ervaren deskundigen op het gebied van textielonderzoek en hebben veel publicaties en tentoonstellingen op hun naam staan.
Voor dit project wordt specifiek samengewerkt met relevante afdelingen van het Centre of Textile Research in Kopenhagen, Huis van Hilde in Castricum, Museum Kaap Skil op Texel, de provinciaal archeologen van de provincie Noord-Holland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit Amsterdam.
Uw financiële bijdragen zijn nodig
We vragen van u een financiële bijdrage voor de aankoop van de materialen zoals zijden garens en dunne metalen breipennen voor de ruim honderd deelnemers aan de workshops. Daarnaast draagt u bij aan het maken van een aantal korte films over het totale reproductieonderzoek. Deze worden gebruikt in de (digitale) tentoonstellingen en verslaglegging van het project voor een breed publiek via onder andere sociale media.

Aan het werk!
Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met een aantal binnen- en buitenlandse deskundigen en een groep ervaren breiers, zowel middels workshops als via sociale media.
In de eerste workshop gaan de deelnemers proberen, met zeer dunne (0.7mm of 1mm) pennen en met uiterst dunne zijden draden zelf proeflapjes te maken. Vanwege het grote aantal deelnemers wordt deze workshop 4 maal gegeven, waarvan eenmaal op Texel.
Op de volgende tweedagse workshop testen we samen met de deelnemers de technieken die gebruikt zijn bij het breien van de kous. Na deze workshop zijn de deelnemers klaar om thuis zelf aan de slag te gaan en een complete kous te breien.
Er zijn vragen die alleen beantwoord kunnen worden als de kousen gedurende een tijd en door verschillende mensen gedragen worden. Als de reconstructies klaar zijn, gaan we ze daarom testen.
Het zal niet moeilijk zijn om hiervoor vrijwilligers te vinden…
Presentatie van resultaten
Uiteraard worden de resultaten van dit experimentele onderzoek ook gedeeld via de tentoonstelling, publicaties en social media.
TRC Leiden presenteert de resultaten van het onderzoek door middel van een digitale tentoonstelling op onze website zodat het voor iedereen toegankelijk is.
Ook worden de resultaten getoond in een grote breitentoonstelling bij TRC Leiden in de loop van 2019.
Als u de nieuwsbrief wilt ontvangen voor updates en resultaten van het reconstructieproject, stuurt u dan een email naar [email protected]
Wij willen alvast de volgende danken voor de steun aan dit reconstructie project:

Marieke Lennards, eigenaar van Recht en Averecht

Nieuwste donaties

Een donateur
26-02-2018 10:47Ik ben één van de vrijwilligers die meebreien in dit project. Het is ontzettend leuk en leerzaam.

Een donateur
18-02-2018 08:04Omdat ik het breipatroon wil hebben :-) Maar serieus, het is de moeite waard en ik kan niet meedoen met de reconstructies.

Charlease Elzenga-Bobo
17-02-2018 23:05Ik heb grote interesse in de geschiedenis van het breien, verf en spin zelf mijn wol (grotendeels) en verwerk die daarna d.m.v. breien.